Onze andere webshops

10 dingen die u eenvoudig kunt schoonmaken met soda

maandag 25 april 2022 | Geschatte leestijd: 9 minuten

Soda is nog steeds een van de meest onderbelichte schoonmaakmiddelen, terwijl het ongelofelijk multifunctioneel is en voor de meest uiteenlopende toepassingen geschikt is. Het is een van de redenen waarom wij onder meer de Tricel Zilversoda, verkrijgbaar in verpakkingen van 1 kg en van 20 kg, aanbieden. U kunt bijvoorbeeld het terras schoonmaken met soda, een kunstgebit schoonmaken met soda en zelfs een wasmachine schoonmaken met soda. Hieronder lichten we tien bekende en minder bekende toepassingen voor u toe.

# 1. Het terras schoonmaken met soda

Een terras wordt blootgesteld aan weer en wind en kan na verloop van tijd behoorlijk vuil worden. Zeker mos en algen kunnen het terras ontsieren. Natuurlijk zijn er speciale middeltjes om daar korte metten mee te maken, maar ze zijn enorm schadelijk voor de planten en het milieu. Een goed alternatief is het terras schoonmaken met soda en groene zeep.

Wilt u het terras schoonmaken met soda, dan mengt u vijf eetlepels baking soda en vijf eetlepels groene zeep in een emmer met water (10 liter). U kunt ook schoonmaaksoda gebruiken, dan volstaan ongeveer drie eetlepels, hoewel het natuurlijk afhankelijk blijft van de mate van vervuiling. Dat u minder schoonmaaksoda nodig heeft, komt omdat schoonmaaksoda zuur veel beter bindt, waardoor het sterker en agressiever is.

Giet de emmer uit over het terras en laat het gedurende enkele minuten inwerken, afhankelijk van de mate van vervuiling. Nadien schrobt u het terras met een harde borstel. Ten slotte spuit u het schoon met een tuinslang of met een hogedrukreiniger, waarna het terras schoonmaken met soda achter de rug is.

# 2. Een wc schoonmaken met soda

U kunt niet alleen het terras schoonmaken met soda. Ook de badkamer is namelijk gebaat bij het gebruik van schoonmaaksoda. Onder andere een wc schoonmaken met soda is heel eenvoudig om te doen. Hiervoor strooit u een kopje baking soda in het toilet en giet u daarna nog een kopje natuurazijn in het toilet. U laat dit ongeveer tien minuten inwerken. Daarna borstelt u grondig na met een toiletborstel en klaar! Een wc schoonmaken met soda is vooral een goed idee voor de periodieke reiniging. Bij hardnekkig vervuilde toiletten raden we aan om gespecialiseerde toiletreinigers te gebruiken. 

# 3. Het vloerkleed schoonmaken met soda

Het is belangrijk dat u een vloerkleed wekelijks stofzuigt met een geschikte stofzuiger. Daarnaast kan een vloerkleed af en toe een opfrisbeurt gebruiken, zeker als er al eens gemorst wordt. Stofzuig dan eerst grondig het vloerkleed en strooi er nadien wat droge soda over. U kunt vervolgens het vloerkleed schoonmaken met soda door de soda met een schone microvezeldoek in te wrijven. Dit laat u daarna minstens een uur, maar bij voorkeur zelfs een hele nacht, intrekken. Nadien stofzuigt u opnieuw. De soda verwijdert zowel de vlekken als de nare geurtjes. Bij hardnekkige vlekken kunt u een beetje lauw water met soda mengen en het op de vlek deppen. Als alternatief voor een vloerkleed schoonmaken met soda kunt u ook een tapijtreiniger gebruiken. Daarmee dringt u diep in het tapijt door en zorgt u voor een grondige reiniging.

# 4. Een tegelvloer schoonmaken met soda

Net zoals bijvoorbeeld een terras schoonmaken met soda mogelijk is, kunt u ook binnen een tegelvloer schoonmaken met soda. Het nadeel van een tegelvloer schoonmaken met soda is dat er op sommige tegels strepen zichtbaar blijven. Dat is afhankelijk van het motief, de kleur, de structuur en het materiaal van de tegel. Daarom raden wij eerst een stuk van de tegelvloer schoonmaken met soda aan. Pas als het resultaat in de smaak valt, kunt u de rest van de tegelvloer schoonmaken met soda.

Een tegelvloer schoonmaken met soda doet u door de soda in een emmer met lauw water te mengen. Neem er ook een tweede emmer bij om de dweil te spoelen, dat zorgt ervoor dat het reinigingswater langer schoon zal blijven. Doe de dweil in de eerste emmer en boen goed op de vuile vlekken. De dweil spoelt u uit in de spoelemmer. Zorg ervoor dat de dweil altijd schoon is voordat u het opnieuw in de eerste emmer doet.

Als blijkt dat er na het proces van een tegelvloer schoonmaken met soda alsnog strepen achterblijven, kunt u de vloer nadweilen. U doet dat met een schone dweil en een emmer met lauw water, zonder soda of reinigingsmiddelen te gebruiken. Hiermee verwijdert u de strepen op de vloer. Uiteraard is een gespecialiseerde vloerreiniger gebruiken dan een stuk handiger dan een tegelvloer schoonmaken met soda en het daarna nog eens schoonmaken zonder soda.

# 5. Vuile voegen schoonmaken met baking soda

Vieze voegen ogen allesbehalve fraai en laten geen hygiënische indruk achter, integendeel. Gelukkig kunt u deze voegen schoonmaken met baking soda. Soda is een uitstekend schuurmiddel en neemt vuil en nare geurtjes goed op. Wilt u voegen schoonmaken met baking soda, dan doet u gewoon wat soda op een natte spons en boent u de voegen stralend schoon. Spoel alles nadien af met wat water en wrijf het even droog met een doek. Meer moeite kost voegen schoonmaken met baking soda niet.

# 6. Een oppervlak van rvs schoonmaken met soda

Wanneer bijvoorbeeld een roestvrijstalen gootsteen niet langer blinkt als vroeger, kunt u het rvs schoonmaken met soda. Rvs schoonmaken met soda is onder andere ideaal wanneer u doffe plekken maar niet uit de gootsteen krijgt gepoetst. Wilt u rvs schoonmaken met soda, dan strooit u twee eetlepels baking soda in de gootsteen. Met een vochtige microvezeldoek wrijft u het roestvrijstalen oppervlak in. Wrijf daarbij altijd in de richting van de nerf van het roestvrij staal, zo voorkomt u krassen. Nadien giet u een beetje azijn over het roestvrijstalen oppervlak, waarna alles zal beginnen te schuimen. Laat dit ongeveer tien minuten inwerken. Het vuil zal loskomen en is hierdoor gemakkelijk te verwijderen. Meestal volstaat het zelfs om goed na te spoelen met schoon water en om het roestvrij staal nadien met een droge doek af te nemen. Het rvs schoonmaken met soda is dan achter de rug.

# 7. De wasmachine schoonmaken met soda

In een wasmachine kunt u heel wat vuil en bacteriën aantreffen. Daarom is het tijdig reinigen van de wasmachine noodzakelijk. Hiervoor bestaan er speciale reinigers, maar er zijn ook heel wat eenvoudige middeltjes om een wasmachine te reinigen. Zelfs een vaatwastablet kan de klus klaren, terwijl een wasmachine schoonmaken met soda eveneens tot de mogelijkheden behoort. Gewoon een halve kop schoonmaaksoda in de lege trommel doen en een kookwas uitvoeren, volstaat. Moeilijk is de wasmachine schoonmaken met soda dus niet. Het blijft wel belangrijk om de rubbers nadien nog even met een doek af te nemen, want daar kan zich heel wat vuil ophopen.

# 8. Een zonnescherm schoonmaken met soda

Zonneschermen zijn echte stofvangers en ook neerslag kan zonneschermen heel vuil maken. En dan hebben we het nog niet gehad over vogelpoep! Er bestaan speciale middeltjes om zonneschermen te reinigen, maar ook een zonnescherm schoonmaken met soda behoort tot de mogelijkheden. U krijgt het er echt goed mee schoon. Weet wel dat experts een zonnescherm schoonmaken met soda eerder afraden. Dat komt omdat soda een vettig laagje op het doek achterlaat. Algen hechten heel goed aan zulke vettige laagjes, waardoor u het scherm vaker moet reinigen.

# 9. Zilver schoonmaken met soda en aluminiumfolie

Het schoonmaken van zilver kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Het laatste wat u namelijk wil doen, is uw bestek of sieraden bekrassen of beschadigen. Een goede oplossing is zilver schoonmaken met soda en aluminiumfolie. Hierbij legt u een velletje aluminiumfolie in een plastic kom, met de matte zijde van de aluminiumfolie naar boven. U giet vervolgens een liter heet water in de kom en lost een eetlepel soda op. Daarin legt u voorzichtig uw zilver. Keer het zilver om eenmaal de zichtbare zijde schoon is en haal het uit de kom als het helemaal proper is. Het is belangrijk om het zilver nadien onder stromend water schoon te spoelen en het met een zachte doek te drogen.

Zilver schoonmaken met soda en aluminiumfolie is eenvoudig, goedkoop en ook nog eens snel te doen. Doe het echter niet voor bewerkte zilveren sieraden die bijvoorbeeld bezet zijn met edelstenen. Ook verzilverde voorwerpen kunt u niet op deze manieren schoonmaken.

# 10. Vuile velgen schoonmaken met soda

Wilt u ten slotte de velgen van uw auto onder handen nemen? Dan kunt u ook de velgen schoonmaken met soda. Hiervoor doet u een kopje warm water en twee eetlepels citroensap in een verstuiver. Schud goed en spuit de oplossing op de velgen. Doe dat vanaf het midden en werk naar buiten toe. Zorg dat de velg volledig is doordrenkt. Nadien bevochtigt u een microvezeldoek en strooit u een half kopje baking soda op de doek. Wrijf de velg nu in ronddraaiende bewegingen op. Ten slotte spuit u de velg schoon en wrijft u het droog met een schone handdoek.

"