Onze andere webshops

Kunnen wij u helpen?

Prijs
 1. 1
  55
Merk
 1. Betra (4)
 2. Ecolab (3)
 3. Multy (3)
 4. Spontex (3)
 5. Vileda (9)
 6. Wecoline (13)
Color
 1. Rood (1)
Type schoonmaakmateriaal
 1. Spons (19)
Ecologisch schoonmaakmiddel
 1. Nee (34)

Sponzen en schuurmateriaal

Foto-tabel Lijst

1-12 of 35

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Foto-tabel Lijst

1-12 of 35

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Sponzen moeten zowat het meest gebruikte hulpmiddel zijn tijdens reinigingswerken. Ze kennen dan ook een heel breed toepassingsgebied en komen in verschillende maten en uitvoeringen. Al deze sponzen hebben hun eigen toepassingsgebied, maar er zijn ook sponzen die universeel inzetbaar zijn. Dat maakt van sponzen dan ook een zeer gegeerd hulpmiddel dat zeker niet mag ontbreken in uw keuken of onderneming.

Zijn sponzen echte wezentjes?

Het is een veel voorkomend misverstand, maar eigenlijk ook heel begrijpelijk.Sponsdieren bestaan echt en in lang vervlogen tijden werden hun gedroogde overblijfselen dan ook effectief als spons gebruikt. Hiermee valt dan ook de benaming 'spons' al meteen te verklaren. Tegenwoordig gebruikt men echter al lang niet meer dergelijke dierlijke overblijfselen, dat zou trouwens ook niet economisch verantwoord zijn. Vandaag de dag worden de meeste sponzen gemaakt van viscose, gedeeltelijk op basis van cellulose uit hout of katoen. Maar volledigheidshalve halen we toch aan dat ook vandaag de dag nog steeds plantaardige sponzen verkrijgbaar zijn. Dergelijke sponzen worden ook wel eens luffa sponzen genoemd en zijn afkomstig van de sponskomkommer, een kruidachtige plant die te vinden is in de tropen.  Sponsdiertjes kunnen met andere woorden vredig doen wat ze altijd doen: helemaal niks eigenlijk.

Wat is dan het verschil met een schuurspons?

Een gewone spons heeft als voornaamste kenmerk dat hij heel goed water absorbeert, maar het vocht ook kan afgeven wanneer er wat druk op uitgeoefend wordt. Schuursponzen daarentegen hebben een bijkomend kenmerk: zij kunnen ook gebruikt worden voor hevigere reinigingswerken. In feite betreft het nog steeds een gewone spons, maar wordt er dan wel een (meestal groene) schuurlaag op aangebracht. Ook hier zijn verschillende categorieën te onderscheiden: zachte schuursponzen, stalen schuursponzen voor hevigere reinigingswerken en zelfs de gekende Jex (schuurspons van fijn staalwol, geschikt voor eenmalig gebruik).

Een spons voor iedere plons

Dat sponzen in zo veel verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn, heeft als voordeel dat ze ook voor heel wat uiteenlopende toepassingsgebieden gebruikt kunnen worden. Sommigen gebruiken een spons bijvoorbeeld voor het reinigen van de vaat, terwijl anderen het eerder gebruiken om allerhande substanties te verwijderen. De absorberende werking van een spons heeft inderdaad het gevolg dat het ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld soda of zelfs olie op te zuigen: een handige manier om vloeistoffen efficiënt te verwijderen en het oppervlak te reinigen. Voor al deze toepassingen werd een aangepaste spons op de markt gebracht. Zo zijn de gekende blauwe sponsdoeken, alsook opgenomen in ons assortiment, bijvoorbeeld heel populair voor het reinigen van de vaat. Een schuurbol wordt daarentegen gebruikt voor het verwijderen van aangekookte of aangeplakte resten die anders maar heel moeilijk te verwijderen vallen. Deze schuurbollen zijn dan ook speciaal hiervoor aangepast en bevatten meestal zeer fijne RVS-draden om een extra lange levensduur te kunnen garanderen. En voor de lastige werken is dan weer een aangepaste schuurspons met een zogenaamde gripping aangewezen. Het moge duidelijk zijn: er zijn sponzen voor alle soorten plonzen. Maar de echte sponzen, die laten we liever in de Oosterschelde plonzen.