Kunnen wij u helpen?
- 0117-454007
- info@handdoeken
toiletpapier.nl - Klantenservice bereikbaar: ma - vrij 08:00 tot 17:00u* *vrij gesloten om 16:00
- Prijs
- Merk
- Type Schoonmaakmiddel
- Ecologisch schoonmaakmiddel
Ontstopper
Een verstopte gootsteen... Opnieuw?! Verstopte gootstenen, toiletten of doucheputjes zijn inderdaad maar al te vaak schering en inslag. Niet geheel onlogisch. Ieder beetje loodgieter weet wat voor viezigheid zich soms in de leidingen ophoopt. Van etensresten tot zaken die inderdaad beter het natuurlijk daglicht niet (meer) zien. Alles openhalen en handmatig reinigen is een optie, maar iedereen weet wat een verschrikkelijk karwei dat is en wat voor een vieze geurtjes dat teweeg kan brengen. Gelukkig kan ook een vloeibare ontstopper wonderen doen. Dergelijke ontstoppers pakken het probleem dan ook bij de kern aan, zonder dat ze schadelijk zijn voor de leidingen zelf.
Gedaan met verstopte leidingen
Hoe werkt een chemische ontstopper ?
Een vloeibare of chemische ontstopper is over het algemeen samengesteld uit bijtende producten. Vooral zwavelvuur en natriumhydroxide zijn hierbij populair. In het geval van een vloeibare ontstopper is dit chemisch goedje gemengd met water, maar soms zijn chemische ontstoppers ook verkrijgbaar in korrelvorm. Door de chemische en bijtende samenstelling van een chemische ontstopper neem je dan ook best de nodige persoonlijke beschermingsmaatregelen. Het dragen van een veiligheidsbril en latex handschoenen is ten zeerste aangeraden (ook verkrijgbaar in deze webwinkel). Voor degenen die het vertikken kunnen we het horrorverhaal van András Pándy vast en zeker aanraden.
In de praktijk dien je het chemisch goedje in de leiding te gieten. De voornaamste bestanddelen van het aangekookte vuil zullen in het zuur oplossen, terwijl de vetten dan weer zullen verzepen. Het verstopt goedje wordt al vrij snel vloeibaar en kan dan gewoon worden doorgespoeld. Bovendien is dit niet schadelijk voor de leidingen zelf, ook niet voor de kunststoffen delen.
Hoe ontstop ik mijn afvoer?
De afvoer ontstoppen met een chemische ontstopper is in de praktijk eigenlijk vrij eenvoudig. Op iedere ontstopper is sowieso een gebruiksaanwijzing aangebracht en zijn de te nemen veiligheidsmaatregelen steeds zichtbaar weergegeven. Over het algemeen komt het bij een ontstopper echter neer op volgende stappen:
- Blijft het water staan, verwijder dan toch zoveel mogelijk water uit de wastafel, de douche of het toilet. Enkel zo kan de ontstopper de klus voldoende goed klaren.
- Giet de ontstopper langzaam en direct in de afvoer, de hoeveelheid zal afhangen van het type ontstopper en zal meestal ook op de verpakking van de ontstopper zijn aangebracht (100 tot 150 cc voor de gootsteen en 250 cc voor toilet of douche).
- Nu moet je de ontstopper de tijd gunnen om de klus te klaren. Over het algemeen volstaat vijf tot tien minuten goed laten inwerken om het smerig zooitje in de leidingen op te lossen.
- Spoel nadien goed door met water.
- Indien het resultaat nog niet optimaal is herhaal je voorgaande stappen.
- Herhaal voorgaande stappen maandelijks met ongeveer 50 tot 100 cc van de ontstopper. Zo kies je voor een preventieve aanpak