Onze andere webshops

Kunnen wij u helpen?

Prijs
  1. 22
    172
Merk
  1. Ecolab (2)
  2. Green Care Professional (1)
  3. Lenor (1)
  4. Robijn (1)
Type Schoonmaakmiddel
  1. Wasmiddelen (1)
Ecologisch schoonmaakmiddel
  1. Nee (4)

Wasverzachter

Foto-tabel Lijst

5 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

5 artikel(en)

Een was is pas compleet gewassen met wasverzachter. Die extra soepelheid en dat fris geurtje maakt een gewassen was dan ook helemaal compleet. Wasverzachters kunnen op basis van hun actieve stoffen, maar ook op basis van de toegevoegde geur, onderscheiden worden. Iedere wasverzachter heeft om die reden een ander resultaat en is veel meer dan enkel een magisch middeltje die de was extra zacht en soepel maakt. Wij beschikken over een divers aanbod aan wasverzachters met uiteenlopende actieve bestanddelen en toegevoegde geuren. Ook verschillende uitvoeringen zoals waspoeder, vaste en vloeibare vormen hebben wij uiteraard ter uwer beschikking. Op die manier weten we voor iedere was wel wat wils te brengen. Van vloeibare wasverzachter voor de gekleurde was tot wasverzachter voor specifieke doseringssystemen: wij hebben het allemaal.

Soorten actieve bestanddelen

Het geheim achter wasverzachters is eigenlijk een zeer ingewikkelde formule die wij niet zomaar kunnen prijsgeven (gewoon al omdat de fabrikant dat uiteraard ook niet doet). Maar eigenlijk komt het hierop neer: op het wasgoed kleven anionogene oppervlakte-actieve stoffen. Die stoffen moeten geneutraliseerd worden. Die neutralisering moet dan gebeuren door middel van kationogene oppervlakte-actieve stoffen, die zijn het ‘tegenovergestelde’ van de klevende delen op het wasgoed. Welke soort kationogene oppervlakte-actieve stoffen gebruikt worden hangt dan weer af van fabrikant tot fabrikant en zal voor iedere wasverzachter anders zijn. Het is om die reden dat sommige wasverzachters zich beter schikken voor een bepaald type was. Indien het gaat om een specialistische wasverzachter, dan bevat die meestal een speciale formule die vooral efficiënt is voor een bepaald type anionogene oppervlakte-actieve stoffen. Onderzoek heeft dan aangetoond dat die formule daar het best bij werkt. Indien het gaat om een specialistisch type wasverzachter zullen wij dat steeds aangeven, op die manier weet ook u welk type wasverzachter het best aangewezen is voor uw was. Dat is tevens ook belangrijk omdat dergelijke formules meestal net iets prijziger zijn en wij uiteraard niet zouden willen dat u onnodig een te duur type wasverzachter gebruikt.

Verschillende geuren

De verschillen op vlak van actieve bestanddelen zijn in feite slechts subtiele verschillen die ervoor zullen zorgen dat de was net dat tikkeltje anders aan zal voelen. Het meest merkbare resultaatsverschil tussen iedere soort wasverzachter is mogelijks wel de toegevoegde geur. Hier kunnen wij niet zomaar aangeven welk type wasverzachter het best aangewezen is, aangezien een en ander rechtstreeks afhankelijk is van uw eigen persoonlijke voorkeuren. Zo vinden wij bijvoorbeeld de Robijn Morgenfris Wasverzachter heerlijk ruiken. Deze wasverzachter bevat trouwens een unieke formule die ervoor zorgt dat het parfum langzaamaan en de hele dag door wordt vrijgegeven. Van anderen horen we dan weer dat ze een grotere fan zijn van de aangename geur van de Ecobrite Neutrasoft Wasverzachter (dit is de geur die we heel vaak aantreffen bij wasverzachters die gebruikt worden bij industriële toestellen). Het moge duidelijk zijn: smaken verschillen en zo ook geuren. Wij zullen alvast trachten steeds de juiste geur thuis te brengen en bij ieder product de concrete geur aan te geven. Op die manier trachten wij alvast in te spelen op uw voorkeuren en u steeds de best geschikte wasverzachter aan te raden.

Verschillende uitvoeringen

Zeg niet zomaar een wasverzachter, in de praktijk zijn er immers honderden verschillende soorten wasverzachters met elk hun unieke formule, samenstelling en geurenpatroon. Naast het geurverschil zal uiteraard ook het uitvoeringstype die diversiteit vormgeven. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld een vloeibare wasverzachter, een vaste wasverzachter of een wasverzachter in poedervorm.

Een vloeibare wasverzachter, zoals de Robijn Morgenfris Wasverzachter, is een mengeling van actieve bestanddelen in water of alcoholmengsels. Hierbij onderscheiden we de gewone vloeibare wasverzachter met een kationische oppervlakte-actieve stofgehalte van 5 tot 10% en de zogenaamde ultra-geconcentreerde vloeibare wasverzachter die een veel hoger percentage kationische oppervlakte-actieve stofdeeltjes bevat. Voor beide soorten zal een andere dosering noodzakelijk zijn, maar gelukkig wordt de doseringsmethode steeds duidelijk op de verpakking aangebracht. Indien er alsnog vragen zijn kunnen ook wij u uiteraard van de nodige informatie voorzien. Vooral bij gekleurde was lijkt een vloeibare wasverzachter het beter te doen dan zijn concurrenten. Opgelet: door zijn vloeibare samenstelling bederft een vloeibare wasverzachter na een periode van ongeveer één jaar. Tijdig opgebruiken is met andere woorden de boodschap.

Naast een dergelijk vloeibare wasverzachter onderscheiden we ook de vaste wasverzachter. Deze wasverzachter verschilt van zijn vloeibare variant door zijn, het woord zegt het zelf, vaste vorm. Deze soort wasverzachters komen meestal in zogenaamde blokjes of caps die langzaam oplossen tijdens de was. Het voornaamste voordeel hiervan is dat de oppervlakte-actieve stoffen geleidelijk worden vrijgegeven. Het nadeel is dan weer dat het merendeel van deze vaste wasverzachters slechts geschikt is voor een beperkt aantal wasprogramma’s en vaak niet voldoende werken op de energiebesparende wasprogramma’s.

Een derde categorie wasverzachter is de gekende waspoedervariant. Test-Aankoop toonde in het verleden reeds meermaals aan dat poedervarianten helemaal niet hoeven onder te doen voor hun vloeibare broertjes (alhoewel de tendens bestaat om het omgekeerde te beweren). De grootste troef van wasverzachter in poedervorm bleek volgens Test-Aankoop witte was te zijn. Zij scoren hier over het algemeen beter dan de beste vloeibare wasmiddelen. Dat zou komen omdat deze poeders ook zogenaamd percarbonaat bevatten die ook de schimmelvorming in de wasmachine tegengaan. Het voornaamste nadeel van dergelijk poeder is dan weer dat ze over het algemeen minder goed uit de was spoelen. Bij donker en gekleurd wasgoed kan dat een probleem vormen, waardoor wij neigen om in dat geval een vloeibare wasverzachter aan te raden. Toch poederrestanten aanwezig na een wasbeurt met een wasverzachter in poedervorm? Kies dan voor een extra spoelbeurt, dat moet de klus normaal ook gewoon klaren (maar ecologisch is dat uiteraard niet).

Voor verschillende toepassingen

Ten slotte verschilt ons assortiment aan wasverzachters ook simpelweg door de verschillende toepassingen waarvoor ze geschikt zijn. Zo is de eerder aangehaalde Robijn Morgenfris Wasverzachter gewoon geschikt voor een klassieke en particuliere wasmachine, terwijl dat voor bijvoorbeeld de Ecobrite Neutrasoft Wasverzachter helemaal niet het geval is. Die laatste wasverzachter mag dan wel compatibel zijn met ieder type wasbaar textiel, toch werd hij speciaal ontworpen voor automatische doseringssystemen. De Ecobrite Neutrasoft Wasverzachter mag dan ook enkel en alleen gebruikt worden met een Ecoloab wasserij doseertoestel en dient toegevoegd te worden aan het laatste spoelwater. Het is met andere woorden van groot belang om bij ieder product de bijhorende productbeschrijving erop na te slaan en, bij twijfel, ons te contacteren opdat wij een en ander kunnen uitklaren.