Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Prijs
  1. 11
    12
Type schoonmaakmateriaal
  1. Zeem (1)

Zeem

Foto-tabel Lijst

1 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

1 artikel(en)

Iedereen kent het wel: de zeem die we dagdagelijks gebruiken om allerhande gladde voorwerpen proper of droog te maken. We gebruiken het eigenlijk voornamelijk voor de reiniging van glazen ramen of spiegels, maar uiteraard kent het ook een veel breder toepassingsgebied. De voornaamste kenmerken van een zeem kunnen we waarschijnlijk allemaal wel opsommen: het neemt heel wat water op en houdt het vast, maar het kan ook weer zeer eenvoudig uitgewrongen worden. Dat hoog absorptievermogen is een standaard geworden bij de zeemproductie. Maar speciaal voor de weetgrage en nieuwsgierige lezers focussen we ons dan ook liever op wat jullie nog niet weten en doen we enkele zemige feiten en weetjes uit de doeken - het hoeft immers niet altijd 'droge kost' te zijn. Vraag dat maar aan de geliefde zeemlap.

Wat heeft een zeem met een gems gemeen?

De benaming zeem, zeemvel of zeemlap komt in feite van het natuurlijk zeemleer waar het oorspronkelijk ven gemaakt werd. Dat zeemleer werd ook soms gemsleer of gemzenleer genoemd. Logischerwijs is de link snel te maken: het was afkomstig van de huid van een gems. Een gems is een soort geitachtige die zich vooral ophoudt in hooggebergten. Een wonderbaarlijk mooi diertje dat we vandaag de dag liever niet meer opofferen voor een ordinair zeemvel. Tegenwoordig zijn zeemvellen dan ook gemaakt op basis van synthetisch zeemleer. Dergelijke synthetische zeemlappen hebben bovendien veel betere eigenschappen als het gaat om absorptievermogen en duurzaamheid. Voor propere glazen ramen hoeven nu niet langer schattige en liefkozige wezentjes te sneuvelen (alhoewel sommige vogels daar misschien anders over denken, maar dat is een ander verhaal ).

... En met wielrenners?

Ook wielrenners hadden vroeger bijna altijd een zeemlap 'bij de hand'. In feite ging het om een stuk zeemvel die ze in hun wielrennersbroek staken. Dat zorgde ervoor dat ze niet alleen veel zachter zaten, maar het voerde ook het zweet af waardoor allerhande irritaties en blessures vermeden werden. Het is nogmaals een voorbeeld van het hoog absorberend vermogen van een zeem en haar breed toepassingsgebied. Vandaag de dag hebben professionele wielrenners uiteraard veel beter en comfortabeler materiaal dan een zeem, maar soms steken amateur wielrenners nog steeds een zeem in hun fietsbroek. Volledig terecht uiteraard.

Zeemzoete verhalen

In België linkt men bizar genoeg het woord zeem met het woord 'zoet'. Maar wat heeft zeem en zoet in feite met elkaar gemeen? De benaming zeemzoet heeft op het eerste zicht weinig te maken met een zeem, het slaat immers op het overdreven sentimenteel karakter. Zeemzoete verhalen zijn met andere woorden verhalen die zeer sentimenteel zijn en de lezer moeten bekoren. Toch is er ook een link met de gekende zeem te vinden. Zeem wordt immers in het Vlaams (Belgisch Nederlands) dialect soms gebruikt als synoniem van honing. En die vergelijking is dan weer afkomstig van de voornaamste gelijkenis met de gekende zeem: de kleur. De kleur van een zeem was klassiek die van zeemleer - en vandaag de dag herkennen we nog steeds deze karakteristieke kleur in de door ons gebruikte zeemlappen. Nogmaals een weetje waarmee je kuisgrage vrienden of vriendinnen zal mee weten te bekoren.

Kunnen wij u helpen?

  • 0117-454007
  • info@handdoeken
    toiletpapier.nl
  • Klantenservice bereikbaar: ma - vrij 08:00 tot 17:00u
KiyOh

8,7 / 10

Gebaseerd op 693 beoordelingen

Verkrema

15 jan. 2019