Onze andere webshops

Kunnen wij u helpen?

Prijs
 1. 56
  70
Merk
 1. 3M (1)
 2. M-safe (1)
Soort
 1. Gehoorbescherming (1)

Gehoorbescherming

Foto-tabel Lijst

2 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

2 artikel(en)

Als je nog ergens een muisje van wil hebben horen piepen, dan is een goede gehoorbescherming cruciaal. Spijtig genoeg begint de waardering voor een goed gehoor bij velen pas op het moment dat het gehoor stelselmatig achteruit gaat. Gehoorbescherming is echter iets wat je altijd hoog in het vaandel hoort te dragen. Of het nu gaat om werken met eigen gereedschap of in een functie als werfleider: toezien op een adequate bescherming van het gehoor van jezelf en jouw personeel is onontbeerlijk.

Voorkom gehoorschade

Gehoorschade loop je sneller op dan je zou denken. Over het algemeen wordt de grens van 75 dB als cruciaal aanzien. Eenmaal je over die grens heen gaat, dan kan gehoorschade optreden. Bij iedere overschrijding van die grens met 3 DB, halveert de veilige periode.  Simpel gezegd: aan een geluidsniveau van 78 dB mag je maximaal vier uur per dag worden blootgesteld, aan een geluidsniveau van 81 dB slechts 2 uur en aan een geluidsniveau van 90 dB nog maar slechts 15 minuten.

Wat moet ik me voorstellen bij dergelijke geluidssterktes?

Iets uitdrukken in decibel maakt de zaken uiteraard nog niet concreet. Het is heel moeilijk om jezelf voor te stellen hoeveel dB er in een bepaalde werksituatie aanwezig is. Bovendien kunnen we er dan ook vanuit gaan dat niemand effectief een decibelmeter op zak heeft. Om een goede gehoorbescherming mogelijk te maken moeten we de zaken dan ook concreet voorstellen aan de hand van enkele praktische voorbeelden:

 • Stofzuiger: 70 - 85 dB; er kan gehoorschade optreden op lange termijn, maar op korte termijn is gehoorbescherming niet meteen noodzakelijk;
 • Kettingzaak met benzinemotor: 90 - 105 dB; gehoorschade kan al op korte termijn optreden, adequate gehoorbescherming is aangeraden;
 • Concert: 90 - 130 db; gehoorschade kan al op korte tot zeer vlugge termijn optreden, gehoorbescherming is meer dan aangeraden.

Voor welke gehoorbescherming kies ik?

Aan de hand van gehoorbescherming ga je het aantal hevige geluidsgolven die de trilhaartjes in de oren bereiken drastisch reduceren. Het zijn die trilhaartjes die cruciaal zijn voor een goed gehoor. Meer nog: een afgestorven trilhaartje keert nooit meer terug. De gehoorschade is dan ook permanent en het gehoor zal zich niet meer herstellen. Dat het gehoor belangrijk is, moge meer dan duidelijk zijn. Afhankelijk van de categorie gehoorbescherming zijn ook de eigenschappen en voordelen ervan drastisch anders. Wij zetten het even op een rij:

 • Oorproppen en gehoorbeugels: geschikt voor kort gebruik, moet na ieder gebruik / shift vervangen worden;
 • Aangepaste oordoppen: geschikt voor langere termijn, maar een maandelijkse wissel is meer dan aangeraden, aangezien de demping op termijn ook zal afnemen;
 • Oorkappen: geschikt voor langdurig gebruik onder luide omstandigheden. Weinig onderhoud noodzakelijk, waarbij de kussens toch best twee maal per jaar vervangen worden.

Op zoek naar de geschikte gehoorbescherming ?

Uiteraard staat een geschikte gehoorbescherming steeds gelijk aan een tussen de verschillende voor- en nadelen. Twijfel je over de doeltreffendheid of geschiktheid van onze producten en wens je een advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je dan ook met alle plezier bij tijdens het volledige koopproces.