Onze andere webshops

Kunnen wij u helpen?

 • 0117-454007
 • info@handdoeken
  toiletpapier.nl
 • Klantenservice bereikbaar: ma - vrij 08:00 tot 17:00u
Prijs
 1. 66
  67
Merk
 1. MTS Euro Products (1)
Handdoeksysteem
 1. Oplosbaar (1)
Aantal lagen
 1. 2-laags (1)
Kleur
 1. Wit (1)
Keurmerk
 1. EU ECO-label (1)

Oplosbare handdoekjes

Foto-tabel Lijst

1 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

1 artikel(en)

Oplosbare handdoekjes: de oplossing voor uw verstoppingen?

Jaarlijks hebben heel wat Nederlandse bedrijven last van verstopte leidingen. De oorzaak is vaak multicausaal, maar het doorspoelen van papieren handdoekjes door het toilet doet het alvast geen goed. Natuurlijk kan je het personeel wijzen op de problematiek van het doorspoelen van zo’n handdoekjes, maar 100% zeker ben je nooit. Vooral indien ook gasten en klanten toegang krijgen tot het sanitair, neem je maar beter het zekere voor het onzekere. De oplossing vinden we bij de oplosbare handdoekjes, ook wel flushables genoemd. Maar wat maakt zo’n flushable nu net zo bijzonder en waarom zou je voor zo’n oplosbare handdoekjes kiezen?

Waarom lost een flushable op?

Bij dergelijke handdoekjes kiest men voor een oplosbare structuur. Meestal gaat het om cellulose. Het gaat om een product van natuurlijke oorsprong dat we onder andere terugvinden in hout, maar ook in katoen en watten. Het heeft een stevige structuur en is in principe onoplosbaar in water.

Het is dan ook het gevolg van een uniek fabricatieproces dat verschilt van fabrikant tot fabrikant. Ze hebben immers een lage wet strength waardoor ze sneller afbreken in water. In vergelijking met toiletpapier breekt het nog steeds tot vijf maal minder snel af, maar voor verstopte leidingen hoef je niet te vrezen. Over het algemeen is een eerste gedeeltelijke afbraak merkbaar na ongeveer twee tot drie minuten, hoewel sommige fabrikanten dat proces geoptimaliseerd hebben waardoor er dan zelfs al sprake is van een bijna volledige afbraak van het oplosbaar handdoekje.

Waarom zou je voor een flushable kiezen?

In de eerste plaats natuurlijk om verstoppingen te voorkomen. Niet alleen blijft de sanitaire ruimte op die manier voortdurend toegankelijk, bovendien kan je een fikse besparing realiseren. Een eventuele meerprijs zal zich met andere woorden al snel terugverdienen. Overigens hoeven oplosbare handdoekjes op vlak van reinigings- en drogingskracht helemaal niet onder te doen ten opzichte van klassieke handdoekjes.

Hiernaast is er ook een andere belangrijke reden waarom oplosbare handdoekjes aan belang winnen. Zelfs indien klassieke papieren handdoekjes immers niet in de eigen leidingen voor verstoppingen zorgen, wordt het probleem vaak verschoven naar waterzuiveringscentra. En als dat niet het geval is, komen ze dan weer terecht in de natuur. In het kader van een duurzaam beleid verdienen flushable handdoekjes met andere woorden de voorkeur. Wij trachten dat fenomeen overigens te versterken door in te zetten op flushables voorzien van het EU-Ecolabel.

Nog steeds deponeren in de vuilnisbak!

Hoewel de naam anders doet vermoeden, adviseert men om oplosbare handdoekjes niet automatisch door te spoelen. In de eerste plaats resulteert dat immers in onnodig waterverbruik, maar in de tweede plaats zullen dergelijke flushables ook geen wonderen kunnen verrichten. Indien er bijvoorbeeld reeds sprake is van een ophoping van vet, haar of andere substanties in de leidingen, kan een deels opgeloste flushable nog steeds de katalysator zijn voor een verergering van het probleem. Hoewel het zelf geen problemen zal veroorzaken, kan het dus wel problemen verergeren.

Oplosbare handdoekjes zijn er dan ook voornamelijk als verantwoorde oplossing voor het geval het handdoekje alsnog in de leidingen terecht zou komen, maar dat impliceert niet dat je daar een gewoonte van hoeft te maken. Nog steeds deponeren in het afvalbakje, is met andere woorden de boodschap.