Hoe kun je het beste een BBQ schoonmaken?

Hoe kun je het beste een BBQ schoonmaken?

Een goed onderhouden barbecue gaat niet alleen langer mee, maar bakt bovendien ook beter en is vooral veel hygiënischer. Of je nu een fan bent van een rokerige houtskoolsmaak of liever op gas of elektrisch grilt: elke BBQ vraagt zijn eigen aanpak als het op schoonmaken aankomt. In deze blog lees je per type barbecue hoe je het beste te werk gaat. We delen daarbij niet alleen werkmethoden, maar ook nuttige producten die helpen om de BBQ grondig schoon te maken en klaar te krijgen voor het volgende feestje.

Gasbarbecue schoonmaken

Laat na gebruik de barbecue nog een tiental minuten aan op hoge temperatuur. Zo verbrand je het meeste achtergebleven vet en etensresten. Zet daarna de gasfles uit en laat de grill wat afkoelen. Gebruik een staalborstel om het rooster grondig schoon te schrobben. Haal vervolgens het rooster eruit en maak ook de flavorizer bars (de metalen platen boven de branders) schoon met warm water en afwasmiddel. Vergeet niet om ook onderaan het vetopvangbakje te legen en schoon te maken. Reinig de buitenkant met een zachte doek en een sopje. Bij hardnekkig aangekoekt vuil kun je een speciale grillreiniger gebruiken, bijvoorbeeld Tana Grill Express.

Elektrische barbecue schoonmaken

Bij een elektrische barbecue is het belangrijk om eerst de stekker uit het stopcontact te halen en het apparaat volledig te laten afkoelen. Verwijder het grillrooster en laat dit weken in warm water met wat afwasmiddel. Gebruik een niet-schurende spons of borstel om aangekoekte resten te verwijderen. De opvangbak of -plaat kan meestal uitgenomen worden en ook makkelijk worden schoongemaakt. Voor de behuizing gebruik je een licht vochtige doek met een milde reiniger. Let erop dat je geen water bij de elektrische onderdelen laat komen.

Pelletbarbecue schoonmaken

Pelletbarbecues werken met houtpellets en produceren daardoor wat meer as en vaak ook stoffige houtresten. Laat de barbecue eerst goed afkoelen en verwijder dan de overgebleven pellets en as met een aszuiger of handstofzuiger. Maak het grillrooster schoon met een staalborstel en een sopje. Reinig ook de hitteschilden, het vetopvangbakje en eventueel de schoorsteen of de luchtkanalen. Het is aan te raden om na ongeveer vijf tot tien beurten een grondige schoonmaak te doen waarbij je het hele binnenwerk uitneemt en reinigt. Controleer ook of de pellettoevoer vrij is van blokkades. Zo blijft de verbranding efficiënt en voorkom je onaangename rookontwikkeling.

Houtskoolbarbecue schoonmaken

Een houtskoolbarbecue vergt misschien wel de meeste nabehandeling. Na het barbecueën laat je de kolen volledig uitbranden en afkoelen. Gooi de as weg in een metalen emmer of asbak. Haal het rooster eruit en schrob het schoon met een staalborstel of grillborstel. Gebruik daarna warm water met wat afwasmiddel om zowel het rooster als de kuip schoon te maken. Bij hardnekkige vetresten kun je een pasta van baking soda en water gebruiken. Spoel alles goed na en laat het drogen. Vergeet ook niet om de ventilatiegaten en de asopvang schoon te maken. Wil je in de toekomst aangekoekt vuil voorkomen? Maak dan gebruik van aluminium schaaltjes. Dergelijke schaaltjes helpen aangekoekt vet en etensresten te voorkomen.

Kamado BBQ schoonmaken

Een keramische Kamado BBQ vraagt een iets andere aanpak. Door het materiaal is de Kamado deels zelfreinigend. Laat de temperatuur na gebruik even hoog oplopen zodat vet en etensresten verbranden. Daarna laat je de barbecue afkoelen en verwijder je het rooster. Gebruik een zachte staalborstel om het rooster te reinigen. Binnenin kun je los vuil verwijderen met een aspook en een aszuiger. Gebruik in ieder geval geen agressieve schoonmaakmiddelen: die kunnen het keramiek aantasten. Voor de buitenkant volstaat het gebruik van een vochtige doek. Eens per seizoen kun je de Kamado diepgaand reinigen door een zogenaamde 'burn-off' toe te passen. Hiervoor dien je de Kamado te verhitten tot 300°C (met gesloten deksel). Dit zal alle resten verkolen, waarna ze eenvoudig te verwijderen zijn.