Onze andere webshops

Zelf een matras reinigen: zo doet u dat!

maandag 29 augustus 2022 | Geschatte leestijd: 4 minuten

In het beste geval zitten er 100.000 huisstofmijten aan uw huidschilfers te peuzelen terwijl u in bed ligt. Maar het kunnen er ook anderhalf miljoen zijn. Het is om de griezels van te krijgen! Tijdig zelf een matras reinigen, is ongelofelijk belangrijk. Het spijtige is natuurlijk dat zo'n matras niet in uw wasmachine past, waardoor zelf een matras reinigen minder eenvoudig is dan bijvoorbeeld het beddengoed wassen. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is, integendeel. Wij leggen uit hoe zelf een matras reinigen mogelijk is. Bovendien ontdekt u hier ook meteen wat u nodig hebt om zelf een matras te reinigen.

Matras reinigen met soda

Soda is een echt wondermiddeltje dat voor talloze reinigingstoepassingen kan worden gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld een matras reinigen met soda. U heeft daarbij weinig nodig, maar een goede stofzuiger kan bijvoorbeeld niet ontbreken.

Matras stofzuigen

U dient in de eerste plaats de matras goed te stofzuigen. Gebruik een krachtige stofzuiger, bijvoorbeeld de Numatic Henry, en maak gebruik van het opzetstuk met de breedste borstel. Daarmee kunt u extra snel en eenvoudig zelf de matras reinigen. We raden aan om de borstel van uw stofzuiger ook eerst goed schoon te maken. Dat doet u heel eenvoudig met een ontsmettingsdoekje. Zeker indien u verschillende matrassen na elkaar reinigt, is dat belangrijk. Zo voorkomt u dat vieze beestjes van de ene naar de andere matras worden verspreid.

Vlekken in de matras verwijderen

Vervolgens neemt u de vlekken in de matras onder handen. Een eenvoudige manier om dat te doen, is door een eetlepel afwasmiddel te mengen met 30 ml waterstofperoxide. Roer goed in het sopje tot het begint te schuimen. Dompel er een spons of een borstel in en gebruik het mengsel om de vlek weg te schrobben. Onder andere de Vileda PUR Active Groen/Groen is een goede keuze. Het heeft een sterke coating en het kan worden gewassen op hoge temperaturen, waardoor u de spons hygiënisch kunt hergebruiken. Nadien gebruikt u een doek om de restanten te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld de Vileda MicroTuff Base.

Opgelet: niet elke matras mag nat worden. Bijvoorbeeld bij een traagschuimmatras kunt u maar beter niet te veel van dergelijke middeltjes gebruiken.

Bij hardnekkige vlekken, met name bij eiwit- en proteïnevlekken (bv. bloed), raden we aan om voorafgaand aan de waterstofperoxidebehandeling een voorontvlekker te gebruiken. Een goede keuze is Tana SOLUS multi. Dit wordt geleverd in sprayflacons en is heel eenvoudig in gebruik.

Matras reinigen met soda en de matras laten luchten

Daarna kunt u de matras reinigen met soda. U kunt de volledige matras reinigen met soda en hebt daarbij het voordeel dat soda ook meteen waterstofperoxideresten absorbeert. De matras reinigen met soda is heel eenvoudig: strooi een flinke hoeveelheid soda over de droge matras en verspreid het goed. Laat het gedurende enkele uren intrekken. De soda zal zowel onaangename geuren als oppervlakkig vuil verwijderen. Na enkel uren neemt u er uw stofzuiger bij om de soda op te zuigen. Vergeet niet om de matras om te draaien en om de bovenstaande stappen ook voor de andere matraszijde te herhalen.

Klaar? Laat dan de matras luchten. Bij voorkeur legt u de matras buiten in de zon. Eventuele laatste mijten gaan dan dood. Die beestjes houden niet van zonlicht.

Matras reinigen met tapijtreiniger

Het nadeel van een matras reinigen met soda is dat het onmogelijk is om op deze manier tot in de diepste vezels te dringen. Mensen verliezen soms tot twee liter vocht in een nacht en dat trekt allemaal diep in de matras. Hierdoor kan een matras tot in de diepste vezels vervuild zijn. Daarom zal regelmatig de matras reinigen met een tapijtreiniger noodzakelijk zijn. De matras reinigen met een tapijtreiniger is niet moeilijk, maar u hebt er natuurlijk wel een geschikt apparaat en geschikte producten voor nodig. Wij raden het gebruik van de Cleanfix Tapijtreiniger TW 411 aan. U kunt deze tapijtreiniger ook gebruiken om tapijten, meubels, stoffen wanden en auto-interieurs schoon te maken.

"