Onze andere webshops

Handhygiëne is essentieel: Aandacht voor schone handen

zondag 5 mei 2019 | Geschatte leestijd: 7 minuten

Vandaag, 5 mei is het naast Bevrijdingsdag tevens Internationale Dag van de Handhygiëne. Op deze dag vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie extra aandacht voor handhygiëne. Dit is namelijk een erg belangrijk onderwerp. Op vele plekken laat de handhygiëne namelijk nogal te wensen over; met alle gevolgen van dien. In dit blog gaan hebben we het over de zin en onzin van handhygiëne. Daarnaast geven we nog enkele hoe de handhygiëne verbeterd kan worden zowel thuis als op het werk.

Handhygiëne: de zin en onzin

Was vaak je handen, dan zul je minder snel ziek worden

Let wel, we hebben hier dus over een ziekte als de griep de je oploopt via contact met de mond, neus of ogen, kortom de slijmvliezen. Natuurlijk is het belangrijk regelmatig je handen te wassen, maar je dient hier wel de juiste momenten voor te kiezen: dus voor het eten, nadat je geniest of gehoest hebt (wanneer je verkouden bent is het sowieso belangrijk goed te letten op je handhygiëne, je wilt ten slotte niet je collega's besmetten) en natuurlijk na een bezoek aan het toilet. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dit is het niet voor iedereen.

Je hoeft geen zeep te gebruiken als je je handen wast, enkel water is afdoende voor een goede handhygiëne

Dit is niet waar. Hoewel gewone handzeep de micro-organismen op je huid niet zal doden zorgt het er wel voor dat ze makkelijker lost laten van de huid. In een professionele omgeving bijvoorbeeld een ziekenhuis, zorginstelling of een voedselverwerkingsbedrijf zal men dus altijd kiezen voor een antibacteriële handzeep. Wanneer met men voedsel werkt dient overigens een zeep te zijn zonder toegevoegd parfum. Na het grondig wassen van de handen is het ook aan te raden, de handen in te smeren met antibacteriële gel. Deze zijn ook handig voor onderweg, wanneer er geen stromend water in de buurt is.

Gebruik geen warme luchtdroger, dit is niet onhygiënisch

Deze stelling is deels waar. Bacteriën en andere ziektemakers die zich op de droger zullen wel degelijk de lucht in worden geblazen en terecht komen in de directe omgeving. Op deze manier kunnen dus ook schone handen opnieuw besmet worden. Feit is dat het drogen van de handen met papieren vouwhanddoekjes veruit de meest hygiënische manier is. Het meerdere keren gebruiken van een handdoek van textiel is uit den boze. Doe dit absoluut nooit.

Voor een goede handhygiëne is het van belang minstens 30 seconden de handen te wassen

Ook deze stelling is deels waar. Zeker in een professionele omgeving is het van groot belang dat de handen grondig gewassen worden. Gaat het om de persoonlijke handhygiëne dan wijst de praktijk uit dat mensen eigenlijk nooit langer dan 10 seconden hun handen wassen. Ook een kortere tijd je handen wassen zal effect hebben, maar of dit voldoende is valt te betwijfelen.

Het drogen van de handen is even belangrijk als het handen wassen

Ondanks het feit dat het wrijven van een papieren handdoekje wel degelijk effect kan hebben, blijft het grondig wassen van de handen met water en zeep toch veruit het belangrijkste.

Een ouderwets blok zeep werkt beter dan zeep uit een dispenser

Dit is onzin. Zeep uit dispenser - vloeibare handzeep of foamzeep - werkt minstens zo goed als een ouderwets blok zeep. Bovendien bestaat bij gebruik van zeep uit een dispenser niet het gevaar dat het besmet is met micro-organismen. Deze kunnen namelijk overleven op de zeep. Uit het oogpunt van een optimale handhygiëne kiest men dus best voor vloeibare handzeep of foamzeep uit een dispenser.

Het toetsenbord van je computer bevat ongeveer net zoveel bacteriën als de gemiddelde WC-bril

Dit is door velen bestudeerd, maar helaas geven deze studies weinig houvast: men kijkt niet naar de soort micro-organismen en het moment. Is het proefmonster genomen net nadat de WC-bril is schoongemaakt? Vergelijkingen als deze (met geld en mobiele telefoons) zeggen vrij weinig. Alles in onze omgeving bevat namelijk micro-organismen. Op ons lichaam dragen we er een ontelbaar aantal mee.

U doet er goed aan de handvatten en steunpilaren in het openbaar vervoer niet aan te raken

Dit is waar. Het is een feit dat dat de steunpilaren in het openbaar vervoer veel bacteriën bevatten. Deze kunnen ons ziek maken de handen vervolgens in contact komen met de slijmvliezen. Toch raden wij in verband met de veiligheid gebruik te maken van de steunen in het openbaar vervoer en nadien grondig te wassen met water en zeep in verband met de handhygiëne. 

De vijf momenten van handhygiëne

Uit onderzoek is gebleken dat patiëntinfecties in de zorg nog steeds een groot probleem vormen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er zich in de omgeving van patiënten vele bacteriën bevinden op het beddengoed, gordijnen, bedrails, vloeren op het toilet en in de douches. Deze bacteriën zijn potentiële ziektemakers die infecties veroorzaken. Deze infecties blijven een groot probleem in de zorg. De belangrijkste methode om deze infecties te vermijden is een goede handhygiëne. Om de handhygiëne in de zorg te verbeteren heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de zogeheten "vijf momenten voor handhygiëne" in de wereld geroepen. Dit zijn vijf momenten dat iemand die in de zorg werkt zijn of haar handen dient te wassen: voordat men de patiënt aanraakt dienen de handen grondig gewassen te zijn, voordat men start met schoonmaakprocedures, nadat men blootgesteld is aan lichaamsvloeistoffen, nadat men de patiënt heeft aangeraakt en nadat men voorwerpen in de omgeving van de patiënt heeft aangeraakt. Vooral dat vijfde punt wordt vaak vergeten. Om infecties te voorkomen en te verminderen dienen personeel en bezoekers in de zorg duidelijk geïnformeerd te worden over het belang van een goede handhygiëne. Daarnaast dienen er duidelijke procedures te zijn voor het schoonmaken van de omgeving van de patiënt en natuurlijk moet het beddengoed en ander textiel dat in contact is geweest met de patiënt voldoende vaak gewassen te worden. Daarnaast dienen er indien mogelijkheid wegwerp schoonmaakdoekjes (wet wipes) gebruikt te worden.

Het belang van een optimale handhygiëne 

Maar natuurlijk is een optimale handhygiëne niet enkel van belang in de zorg, maar bijvoorbeeld ook in de voedselverwerkingsindustrie en in de horeca. Men dient te handen grondig te wassen met water en een antibacteriële zeep. Nadien kan men de handen nog insmeren met alcoholgel of lotion. Kies altijd voor een lotion zonder siliconen en parfum wanneer men met voedsel werkt. Het vele wassen kan zorgen voor droge handen. Om dit tegen te gaan is het aan te raden de handen in te smeren met een hydraterende lotion. Een optimale handhygiëne is van essentieel belang - met name in de zorgsector. Zowel het personeel als de bezoekers dienen op de hoogte te zijn van de procedures en deze te respecteren. Een optimale handhygiëne zorgt ervoor dat de kans op infecties wordt verkleind. In onze webshop vindt u een groot aantal artikelen die bijdragen aan een optimale handhygiëne - en hygiëne in het algemeen. Check onze shop voor het complete assortiment. Wilt u meer informatie of heeft u deskundig advies nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan telefonisch, via de chatfunctie op onze site of via mail.