Onze andere webshops

Welke poetsdoek gebruik ik voor welke werkzaamheden?

dinsdag 22 december 2020 | Geschatte leestijd: 7 minuten

We krijgen regelmatig vragen over onze poetsdoeken. We merken dat er vooral vragen zijn over de juiste keuze bij specifieke werkzaamheden. Het is onbegonnen werk om alle mogelijke situaties te bespreken, maar hieronder geven we toch een handig overzichtje mee van welke poetsdoeken en andere benodigdheden nuttig zijn voor welbepaalde taken. Onderaan dit artikel vindt u ook een aantal alternatieven voor de klassieke poetsdoeken.

Poetsdoeken voor industriële poets- en schoonmaakwerkzaamheden

In dit geval geven we de voorkeur aan poetslappen met een hoog volume en gewicht. Het gaat dan voornamelijk om poetslappen uit oud textiel. Deze poetslappen zijn voordelig, kunnen tegen een stootje en nemen de vervuiling goed op. Andere poetslappen zijn vaak te snel verzadigd en zijn een minder goed idee. Toch is de keuze sterk afhankelijk van waarvoor de poetsdoeken worden gebruikt. Voor het fijner werk kunnen bijvoorbeeld dunnere poetslappen uit T-shirts volstaan en zelfs handzamer zijn. Een aantal goede keuzes zijn in ieder geval:

Wanneer er met oplosmiddelen wordt gewerkt, krijgen witte poetslappen hoe dan ook de voorkeur. Dit omdat gekleurd textiel niet altijd bestand is tegen oplosmiddelen. Een alternatief hiervoor is de Euro All-Wipe. Dit zijn volumineuze doeken met een hoog katoenpercentage. Ze zijn heel goed uitwringbaar en meerdere malen te gebruiken, maar ze worden vooral geprezen omwille van hun uitstekende bestendigheid tegen oplosmiddelen, oliën en chemicaliën.

Man-aan-het-werk-metpoetsdoek

Poetsdoeken om te ontvetten

Voor het ontvetten is het belangrijk dat de poetslap een hoog absorberend vermogen heeft. Omdat het ontvetten vaak moet gebeuren in kleine hoekjes en langs kleine onderdelen, mag de poetslap bovendien niet al te zwaar en te dik zijn, terwijl het toch een goede treksterkte moet hebben. Ten slotte is het natuurlijk handig dat de poetsdoek pluisarm is. Onderstaande poetsdoeken zijn wat dit betreft een goede keuze:

Poetsdoeken voor fijnmechanisch (industrieel) werk

Voor fijnmechanisch werk gelden dezelfde eisen als bij bovenstaande ontvettingsdoeken, maar in een industriële context kiezen we voor een nog hoger absorptievermogen en een zeer goede treksterkte. Poetslappen afkomstig van blouses, broeken en overhemden zijn zeer geschikt, mede door hun heel hoog absorptievermogen. Goede keuzes zijn:

Voor het reinigen van motoronderdelen en gereedschappen zijn ook wegwerppoetsdoeken te overwegen. Wegwerppoetsdoeken zijn ontworpen voor zwaardere taken en zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Vooral wanneer er niet voortdurend poetsdoeken nodig zijn, is dit een interessante keuze. Hier vindt u een overzicht van alle wegwerppoetsdoeken.

Poetsdoeken voor absorptiewerkzaamheden

Voor absorptiewerkzaamheden, bijvoorbeeld bij het ingrijpen na een olielek in een machine, is een ultieme absorptiekwaliteit vereist. Bovendien moeten de stoffen in een industriële context ook een hoge treksterkte hebben en kleurecht zijn. Witte poetslappen afkomstig van badjassen staan over het algemeen goed hun mannetje bij zo'n zware absorptiewerkzaamheden.

Poetsdoeken voor het schoonmaken van auto's en carrosserie

Voor het schoonmaken van auto's is het natuurlijk van het grootste belang dat de poetsdoeken geen krassen achterlaten. Daarom moeten ze gemaakt zijn uit knoopvrije materialen of minstens van alle knopen en scherpe materialen zijn ontdaan. Bovendien moeten ze ook streeploos reinigen. Daarenboven is een goede kleurechtheid een logische eis. Over het algemeen doen de textieldoeken die vaak in de grafische industrie worden gebruikt het hier eveneens goed. Onder andere volgende poetsdoeken zijn een goed idee:

Poetslappen voor verfwerkzaamheden

Bij verfwerkzaamheden is het belangrijk dat poetsdoeken voldoende absorberen. Gewassen oud textiel op basis van pyjama's, lakens en overhemden zullen hier volstaan. Vaak worden hiervoor de flanellen poetsdoeken van Euro Products gebruikt, wat zeker een goed idee is. Wanneer er met aceton wordt gewerkt, is het aangeraden om soortgelijke witte poetslappen te gebruiken. De poetsdoeken van witte gesneden badstoffen zijn dan geschikt voor grotere oppervlakken, terwijl gewone witte lappen van scheepskwaliteit in de andere gevallen volstaan. Voor het poetswerk bij het omstoten van een verfpot zijn poetslappen minder geschikt. Hier gebruikt u beter goede absorptiekorrels zoals Abso’Net Multisorb.

Alternatieven voor textieldoeken

De kracht van textieldoeken ligt vooral in het absorberend vermogen, wat uitstekend is voor industriële toepassingen. Nonwoven doeken hebben echter hun eigen voordelen. Zo zorgen nonwoven doeken voor een streeploos resultaat, zijn er minder schoonmaak- en oplosmiddelen nodig en gaat het schoonmaken ook een stuk sneller. Bekijk daarom zeker even onderstaande alternatieven voor textielen poetsdoeken.

  • Ontvetten van carrosserie met een ontvetter op waterbasis: Euro Toptex
  • Reinigen van drukpersen, cilinders of rubberrollen: Euro Proptex
  • In- en uitpoetsen van auto's: Euro Softpolish of Euro Classic
  • Snel verwijderen van hardnekkig vuil en vet: Euro X-wipe
  • Schoonmaken in de voedingssector (Food Contact Certificate): M-wipe of F-wipe
  • Opnemen van vloeistoffen in de schildersbranche of in de elektronische industrie: Euro Softtex

Voor de algemene natte reiniging in bijvoorbeeld de schoonmaak- of de foodsector zijn sopdoeken een goed idee. Sopdoeken zijn per slot van rekening pluisarm en heel sterk. Bovendien hebben ze een groot absorberend vermogen en zijn ze heel duurzaam. Ten slotte kunnen sopdoeken ook droog worden gebruikt en zijn ze geschikt voor gebruik met of zonder reinigingsmiddelen. Hier vindt u een overzicht van alle sopdoeken die u kunt gebruiken.

Ten slotte is ook industriepapier het overwegen waard. Industriepapier komt in zoveel variëteiten dat er altijd wel een geschikte doek is. Zo is er bijvoorbeeld het natsterk industriepapier met een hoog absorptievermogen dat ideaal is voor in de werkplaats. Daarnaast zijn er dan weer de industrierollen die blauw zijn volgens de HACCP-norm en daardoor geschikt zijn voor gebruik in de voedselverwerkingsindustrie.

En weet u alsnog niet wat te kiezen? Dan staat onze klantenservice van maandag tot en met vrijdag voor u klaar.