Onze andere webshops

Wat is nu écht een lekker ruikend schoonmaakmiddel?

maandag 12 september 2022 | Geschatte leestijd: 6 minuten

Natuurlijk zegt elke fabrikant een lekker ruikend schoonmaakmiddel te maken, maar op het einde van de rit kan het dat uw huisgenoten, klanten of gasten het toch niet zo fijn vinden ruiken. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het komt natuurlijk omdat smaken kunnen verschillen. Toch doen fabrikanten moeite om te de ideale geurformule te creëren, een geurformule die nare geurtjes verdrijft en die door de meeste mensen aangenaam wordt bevonden. Het valt op dat een aantal geurtjes bijzonder populair zijn. We leggen het een en ander voor u uit en we geven aan wat veel mensen een lekker ruikend schoonmaakmiddel vinden.

Wat is een lekker ruikend schoonmaakmiddel?

De Fransen hebben er een mooi gezegde over: ""Des goûts et des couleurs, on ne discute pas."" Vrij vertaald: over smaak en kleur valt niet te twisten. Daarmee bedoelt men dat iedereen eigen voorkeuren heeft en dat daar ook helemaal niks mis mee is. Wat u lekker vindt ruiken, vindt uw buurman misschien vies. En omgekeerd kan net hetzelfde gelden. Dat maakt het kiezen van lekker ruikend schoonmaakmiddel natuurlijk niet eenvoudiger.

In de praktijk voeren fabrikanten allerlei onderzoeken uit met testpersonen. Ze gaan na welk lekker ruikend schoonmaakmiddel bij een zo groot mogelijk doelpubliek in de smaak valt en het minste weerstand oproept. De kans is dan ook groot dat wat u een lekker ruikend schoonmaakmiddel vindt, ook uw buurman een lekker ruikend schoonmaakmiddel vindt. Het valt daarbij op dat bepaalde geurtjes het extra goed doen.

Lavendel in lekker ruikend schoonmaakmiddel

Zeker lavendel is heel geliefd als het op een lekker ruikend schoonmaakmiddel aankomt. Onder meer Tana AROMA intense provence maakt gebruik van de kracht van lavendel. Daarnaast wordt de geur van lavendel vaak gebruikt bij luchtverfrissers, ook voor in de auto. Het voordeel van de geur van lavendel is dat het rustgevend en ontspannend is. Het helpt bij depressiviteit en het is heel kalmerend. Het is dan ook een ideale geur voor wie rust en kalmte wil creëren.

Lekker ruikend schoonmaakmiddel met fruit

Ook fruitige geuren worden vaak gebruikt bij de productie van een lekker ruikend schoonmaakmiddel. Dat is iets wat men bijvoorbeeld doet in de Tana AROMA intense lounge. Daarbij combineert men de geur van sinaasappel en pompelmoes met de geuren van mango en perzik. Een ander voorbeeld van een lekker ruikend schoonmaakmiddel dat fruit gebruikt, is Tana AROMA classic fruits. Hierbij ligt de focus op de verfrissende kracht van geuren als limoen en bessen.

Elk fruit heeft een eigen geur, gaande van zoet tot zuur. De uiteindelijke geurbelevenissen is met andere woorden afhankelijk van welke fruitsoorten men heeft gebruikt. Uiteraard kunt u ervan op aan dat men geen doerian heeft gebruikt. Dan zou het allesbehalve om een lekker ruikend schoonmaakmiddel gaan.

Houtachtige tonen in lekker ruikend schoonmaakmiddel

Verder zijn houtachtige tonen heel geliefd en een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar lekker ruikend schoonmaakmiddel. Deze houtachtige tonen worden onder meer gebruikt in de Tana AROMA intense everest. Dit lekker ruikend schoonmaakmiddel combineert de houtachtige tonen met een frisse woudgeur.

Net als bij fruitgeuren zijn er grote verschillen mogelijk. Elke houtsoort heeft namelijk een eigen geur. Bij droge houtsoorten gaat het bijvoorbeeld vaak om een geur die wat droger en rokerig is. De geur straalt assertiviteit en mannelijkheid uit. Voegt men er een beetje citrusnoten aan toe, dan wordt het al snel weer wat vrouwelijker.

Lekker ruikend schoonmaakmiddel met de geur van bloemen

Bloemengeuren zijn altijd geliefd, ook bij wie op zoek is naar lekker ruikend schoonmaakmiddel. Zeker tijdens de warme zomermaanden wordt een bloemengeur als heel aangenaam bevonden. Deze bloemengeur wordt onder andere gebruikt in Tana AROMA intense flower, een lekker ruikend schoonmaakmiddel dat sterk geconcentreerd is en dat kan worden verdund voor gebruik. Het zal uiteraard niet verbazen dat de exacte geurbeleving afhankelijk is van de gebruikte bloemen. Onder andere aldehydes, iris, muskflower – later meer daarover –, oranjebloesem, gardenia en tuberoos worden vaak gebruikt in dergelijk lekker ruikend schoonmaakmiddel.

Voor mij graag de geur van bronstig hert

Er zijn een aantal keuzes die op zijn zachtst gezegd bijzonder zijn. Neem bijvoorbeeld Tana AROMA intense ivedor. Dat is een lekker ruikend schoonmaakmiddel waarbij een oceaangeur wordt gecombineerd met onder meer muskus. Muskus is een veelgebruikt ingrediënt in parfums en niemand stelt er zich vragen bij, maar de afkomst van deze geur is wel heel bijzonder.

Muskus is namelijk een sterk geurende afscheidingsstof die door bronstige hertachtigen wordt afgegeven. Mannelijke muskusherten ontwikkelen een klier waarmee ze vocht afscheiden als ze bronstig zijn. Deze geur trekt vrouwtjes aan. Het muskushert is overigens niet het enige dier dat het doet. Onder meer de muskusrat, de muskusos, de muskusboktor en de alligator doen het ook.

Al vanaf de zesde eeuw werd de geur van muskus gebruikt in parfums. Het gevolg is dat er veel herten dienden te sneuvelen. Om de muskus te verzamelen, dient men namelijk het hert te doden en de klier te verwijderen, waarna men het droogt. Het zorgde er enerzijds voor dat de muskusgeur heel exclusief was, maar het zorgde er anderzijds ook voor dat het aantal muskusherten snel afnam. Daarom heeft men de jacht op deze herten in 1979 verboden. Op de zwarte markt is het wel nog steeds te vinden. Een kilogram natuurlijke muskus, waarvoor 160 herten dienen te sterven, is er meer waard dan een kilogram goud.

In lekker ruikend schoonmaakmiddel wordt met andere woorden geen echte muskus gebruikt, maar gebruikt men synthetische muskusgeurstoffen of bloemen die min of meer dezelfde stof produceren. Onder meer zaden uit de hibiscusbloem zijn hiervoor geschikt, maar het bekendste voorbeeld is misschien nog wel de Erythranthe moschata. Het wordt ook wel eens de muskflower genoemd. Niet vernoemd naar Elon Musk, wel naar de muskusgeur.

Niet elke ruimte kan lekker ruikend schoonmaakmiddel gebruiken

Weet ten slotte dat niet elke locatie een lekker ruikend schoonmaakmiddel kan gebruiken. Op sommige locaties is het belangrijker dat het schoon ruikt, zonder geurtjes die te opvallend aanwezig zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval in ziekenhuizen of wachtzalen van dokterspraktijken. Speciaal voor dergelijke locaties bestaan er betere opties. Een voorbeeld daarvan is Tana AROMA fresh ocean. Dit schoonmaakmiddel heeft een zachte geur die een klein beetje doet denken aan pijnboom en citrus, zonder te overheersen. Het laat vooral een hygiënische indruk achter.

"