Onze andere webshops

Wanneer gebruik ik welk desinfectiedoekje?

maandag 13 juli 2020 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Er zijn verschillende soorten desinfectiedoekjes op de markt en het is belangrijk dat u daarbij het juiste desinfectiedoekje gebruikt. Niet alleen omdat de resultaten anders dreigen uit te blijven, maar ook omdat de veiligheid wel eens in het gedrang kan komen. Wij leggen uit waar u zoal op moet letten en helpen u bij het kopen van de juiste desinfectiedoekjes. U dient zich hiervoor een aantal vragen te stellen.

Wat wens ik te reinigen?

Niet alle desinfectiedoekjes zijn voor alle oppervlakken geschikt. Er zijn bijvoorbeeld desinfectiedoekjes die u enkel op oppervlakken zoals bureaus en tafels kunt gebruiken, maar daarnaast zijn er ook desinfectiedoekjes voor (scherpe) instrumenten of voor medische ruimtes. Dergelijke desinfectiedoekjes zijn niet geschikt voor het desinfecteren van de hand en kunnen dan ook huidproblemen veroorzaken. De Rheosept WD Plus desinfectiewipes worden bijvoorbeeld gebruikt voor dagelijkse oppervlakken en medische ruimtes te reinigen. Bij dergelijke desinfectiedoekjes is het aangeraden om uit voorzorg handschoenen te dragen bij gebruik.

Daarnaast zijn er wel desinfectiedoekjes die speciaal ontworpen zijn voor het desinfecteren van de handen. Ze hebben vaak vochtinbrengende eigenschappen waardoor ze de huid niet beschadigen, maar net voeden. Op die manier krijgt u geen last van droge handen. De Sweeps Hand wipes zijn hier een voorbeeld van.

Waartegen wens ik te desinfecteren?

Niet alleen het oppervlak dat u wenst te desinfecteren speelt een rol, maar ook de kleine organismen die u wilt verwijderen. Over het algemeen worden desinfectiedoekjes gebruikt om bacteriën, schimmels en/of virussen te doden. Toch zijn ze lang niet allemaal even effectief en dat heeft veel te maken met de samenstelling. Neem bijvoorbeeld de Sweeps Hand wipes die voornamelijk bedoeld zijn om de handen te reinigen. Deze doekjes werken, net zoals het wassen van de handen, beperkt desinfecterend en zijn vooral een goed alternatief voor het reinigen van de handen als er geen water in de buurt is. Voor bijvoorbeeld medische omgevingen zijn ze niet geschikt.

Bij de Oxivir Sporicide Wipe-desinfectiedoekjes is dat helemaal anders. Deze desinfectiedoekjes zijn speciaal ontworpen om bacteriën, virussen en gisten in minder dan dertig seconden succesvol te doden. Ze worden onder andere gebruikt voor het doden van het coronavirus en het griepvirus. Omdat ze zo krachtig zijn kunnen ze wel huid- en oogirritatie veroorzaken, waardoor het aangeraden is om gezichtsbescherming en handschoenen te dragen.

En wat met duurzame en afbreekbare desinfectiedoekjes?

Om een optimale hygiëne te waarborgen is het gebruik van desinfectiedoekjes zeker een goed idee. Echter, desinfectiedoekjes zijn enkel geschikt voor eenmalig gebruik waardoor u er al snel veel verbruikt. Daarom is het aangeraden om te kiezen voor ecologisch verantwoorde desinfectiedoekjes. De Sweeps Hand wipes vormen daar een voorbeeld van. Het is een 99% natuurlijk product op basis van veocel en is dan ook biologisch afbreekbaar.

Desondanks raden we het doorspoelen van vochtige doekjes en desinfecterende doekjes af. Hoewel ze biologisch afbreekbaar zijn, gaat dat niet heel erg snel. Het is dan ook belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen composteerbaar en biologisch afbreekbaar: composteerbare producten zijn binnen 12 weken bijna volledig afgebroken, maar bij biologische producten duurt het langer. Hierdoor kunnen ze zich alsnog ophopen en zo verstoppingen veroorzaken.