Onze andere webshops

Vuilniszak Keuzehulp: Vijf tips voor het kiezen van een geschikte vuilniszak

donderdag 20 september 2018 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Geen enkele afvalzak is dezelfde. Zelfs wanneer we rekening houden met het gewenste volume, blijft de keuze aan vuilniszakken nog steeds onnoemelijk groot. Soms is het dan ook even zoeken naar geschikte vuilniszakken voor jouw afvalbakken. Zo’n vuilniszakken moeten immers voldoende stevig zijn maar eveneens het volume van de afvalbak optimaal benutten en bovendien ook nog eens eenvoudig uitneembaar zijn. Ben ook jij op zoek naar geschikte afvalzakken? Onderstaande vijf tips helpen jou alvast verder.

# 1. Kies het juiste materiaal

Laten we de biologisch afbreekbare (papieren) vuilniszakken achterwege, dan bestaan er grofweg twee soorten afvalzakken: afvalzakken op basis van HDPE en op basis van LDPE. Hoewel die twee stoffen grote gelijkenissen vertonen, blijken ze toch sterk van elkaar te verschillen. LDPE is immers een zachte kunststof met een lagere dichtheid. Hierdoor zijn de dunnere varianten vaak niet geschikt voor het opbergen van scherpe of zware voorwerpen. In het geval van HDPE is dat door de hogere dichtheid wel het geval. In de praktijk zijn deze zakken vaak tot 50% dunner dan LDPE-afvalzakken, terwijl ze toch eenzelfde opbergkracht bezitten. Vooral voor grote bedrijven brengt dat een groot voordeel met zich mee, gelet op de plaatsbesparing.

# 2. Ga het gewenste volume na

Afvalbakken komen in verschillende maten en vergen dus ook uiteenlopende afvalzakken. Het volume van zo’n afvalzak kan zo gaan van enkele liters (geschikt voor kleine afvalbakken, bijvoorbeeld in sanitaire ruimtes) tot enkele tientallen liters. Uiteraard zijn er voor afvalcontainers minstens even grote afvalzakken beschikbaar. Kies steeds voor een afvalzak die moeiteloos het gewenste volume aankan.

# 3. Controleer de afmetingen van de afvalzak

Het volume van een afvalzak zegt nog niet alles. De afvalzak moet immers eenvoudig in de afvalbak aan te brengen zijn. Vergelijk de afmetingen van de afvalbak dan ook met die van de afvalzakken. Op die manier ben je steeds zeker dat je de juiste vuilniszakken in huis haalt.

Bij ons zijn er bijvoorbeeld kleine afvalzakken voor pedaalemmers verkrijgbaar met een afmeting van 395x515 mm (bxh), terwijl de grotere varianten afmetingen hebben die oplopen tot 90x110 cm (bxh).

# 4. Houd rekening met bijzondere toepassingen

Lang niet iedere afvalzak is geschikt voor multifunctioneel gebruik. Plastic afvalzakjes zijn bijvoorbeeld de goedkoopste oplossing maar niet altijd even handig. Indien het gaat om het deponeren van papier, wordt vaak gekozen voor een papieren afvalzak. Op die manier mag de afvalzak rechtstreeks in de papiercontainer verdwijnen. Ook voor het opbergen van hondenpoep bestaan er speciale zakjes die geurtjes minder goed doorlaten. Zo’n hondenpoepzakjes kunnen een volume hebben dat oploopt tot maar liefst 50 liter.

# 5. Noteer de verwachte functionele eigenschappen

Voor grotere zakken zal men vaak geen treksluiting eisen. Dergelijke zakken verdwijnen immers rechtstreeks in de afvalcontainer, al dan niet door een heftruck te gebruiken. Bij kleine afvalzakken is dat natuurlijk anders en is een treksluiting een essentieel element. Ga echter steeds ook de nood naar andere functionaliteiten na. Moet de afvalzak bijvoorbeeld vochtdicht zijn of isoleren tegen vieze geurtjes? Noteer vooraf jouw vereisten en ga op basis hiervan op zoek naar de best geschikte afvalzakken.

Twijfel je nog steeds? Neem dan contact op met onze klantendienst en geef jouw eisen en verwachtingen door. Wij wijzen voor jou het beste geschikte product aan en helpen jou graag verder.