Onze andere webshops

Vochtige doekjes en papieren handdoekjes horen niet in het toilet

dinsdag 5 februari 2019 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Afgelopen deed de gemeente van Zutphen een oproep aan haar inwoners om vochtige doekjes absoluut niet door het toilet te spoelen. Deze veroorzaken namelijk verstoppingen in het riool. De oproep van de gemeente Zutphen zorgde voor heel wat reacties van de bewoners. Men vroeg zich onder andere af welke doekjes wel en welke niet door het toilet gespoeld mogen worden. Ook vroeg iemand zich of de chemische stoffen afkomstig van de vochtige doekjes niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent en daarom geven wij in dit artikel antwoord op een aantal belangrijke vragen betreffende deze kwestie. Ook zullen we nog een aantal andere papierproducten erbij betrekken. 

Welke doekjes veroorzaken de verstoppingen? 

Het is moeilijk aan te geven welke (vochtige) doekjes nu precies de boosdoeners zijn. Daarom het advies om geen enkele soort vochtige doekjes door het toilet te spoelen. Zelfs de vochtige doekjes met een etiket dat aangeeft dat ze wel door het toilet, spoelt u beter niet door het toilet. Het is beste om het zekere voor het onzekere te nemen. Dit geldt ook (droge) papieren vouwhanddoekjes die gebruikt worden om de handen te drogen - deze mogen in geen enkel geval door het toilet worden gespoeld - en eigenlijk ook voor vochtig toiletpapier, maar dat zal door de meeste mensen toch door het toilet worden gespoeld; wat natuurlijk ook begrijpelijk is. 

Als het etiket van de vochtige doekjes het aangeeft, dan mogen ze toch worden doorgespoeld? 

Beter van niet. Zoals het etiket aangeeft lossen de vochtige doekjes inderdaad op in water, maar dit gebeurt niet snel genoeg. De doekjes zijn in de meeste gevallen nog niet opgelost voordat het rioolfilter wordt bereikt. Het is het beste om geen enkele vochtig doekje door het toilet te spoelen, dan ben je altijd safe. Vochtig toiletpapier kan eventueel wel door het toilet worden gespoeld, maar met mate. Vochtige doekjes voor andere persoonlijke hygiëne zoals babydoekjes, doekjes voor het verwijderen van make-up of wet wipes mogen absoluut niet door het toilet worden gespoeld. Deze doekjes lossen niet op in water en dienen dan ook in de prullenbak te verdwijnen. 

Hoezo is vochtig toiletpapier niet geschikt om door de WC te spoelen? 

Vochtig toiletpapier is een stuk dikker en valt moeilijker uit elkaar dan gewoon toiletpapier. Gewoon toiletpapier kun je makkelijk scheuren, dit is niet het geval bij vochtig toiletpapier. Gevolg hiervan is dat de pompen en filters in het riool dit ook niet goed kunnen verwerken, wat weer leidt tot verstoppingen e deze verstoppingen kunnen vervolgens weer leiden tot overstromingen en afvalwater dat de natuur instroomt. 

Heeft u overigens thuis of in uw bedrijf vaak last van verstoppingen dan raden wij altijd aan te kiezen voor cellulose WC-papier, aangezien dit veel makkelijk oplost in water dan recycled tissue WC-papier.