Onze andere webshops

Vijf tips betreft het inrichten van uw toiletruimten

donderdag 29 november 2018 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Sanitaire ruimtes moeten tegenwoordig aan steeds striktere vereisten voldoen. Zo moeten ze de doorlooptijd beperken, moeten ze de (hand)hygiëne optimaliseren en zal ook het kuispersoneel graag betrokken worden met zo’n efficiënte toiletinrichting. Niet eenvoudig, maar met onderstaande vijf tips kom je echter al een heel eind verder.

# 1. Zet in op hygiëne

Een efficiënt toilet is een hygiënisch toilet. Bij zo’n hygiënisch toilet beperken we immers de aanraakpunten waardoor we de handen sneller en efficiënter kunnen reinigen. Dat doe je onder andere door te kiezen voor contactloze dispensers, maar ook door de nodige reinigingsdoekjes te voorzien. Denk ook aan afvalbakken, toiletborstels en geurdispensers. Hoe hygiënischer de toiletbezoeker het sanitair houdt, des te minder snel de kuisploeg langs moet komen en des te efficiënter de toiletinrichting.

# 2. Plaats efficiëntie voorop

Bij een efficiënte toiletinrichting staat efficiëntie centraal. Dat lijkt de logica zelve te zijn, maar wordt toch nog vaak vergeten. Beperk doorlooptijden door een eenvoudige bediening toe te staan. Vervang stoffen handdoeken bijvoorbeeld door handdoekroldispensers. Niet alleen is dat hygiënischer, bovendien gaat dat ook sneller en efficiënter. Uiteraard kan je een en ander ook automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan een sensor waardoor de waterkraan automatisch begint te lopen of aan automatische luchtverfrissers die op gepaste tijdstippen verfrissing brengen.

# 3. Denk ook aan de kuisploeg

Zorg ervoor dat oppervlakken eenvoudig reinigbaar zijn en houd hier ook rekening mee bij de aankoop van jouw dispensers, afvalbakken en luchtverfrissers. Ook bij Handdoekentoiletpapier.nl deden we dat. De door ons geselecteerde dispensers, afvalbakken en luchtverfrissers voldoen aan de striktste vereisten op vlak van hygiëne. Een logisch gevolg is dat diezelfde toestellen ook eenvoudig reinigbaar zijn en verborgen hoekjes en kantjes tot het minimale beperkt zijn.

Uiteraard kan je zelf ook nog een en ander doen om het werk van de kuisploeg te beperken. Voorzie bijvoorbeeld een opbergruimte waar zij hun kuismateriaal en schoonmaakmiddelen terug kunnen vinden. Zo hoeven ze dat niet telkens mee te sleuren.

# 4. Een goede verlichting

Een efficiënte toiletruimte staat of valt met een goede verlichting. Zorg dat ieder individueel toilet van voldoende lichtinval voorzien is en dat zeker de cruciale punten, zijnde spiegels en waskommen, extra verlicht zijn. Helder licht is hier belangrijk, waardoor we in de praktijk al snel bij LED-spots uitkomen. Wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, zal vaak kiezen voor een timer. Wees wel voorzichtig met de tijdsinstelling ervan. Een efficiënte toiletinrichting voorkomt dat toiletbezoekers al staande moeten zwaaien om nadien verder hun behoefte te doen. Houd er dan ook rekening mee dat lang niet iedereen op korte termijn het toilet verlaat.

# 5. Durf te experimenteren

Hoe efficiënt een toiletruimte is, is soms afhankelijk van hoe efficiënt het lijkt te zijn. Het esthetische aspect blijkt met andere woorden minstens even belangrijk te zijn. Vooral in kleinere toiletruimtes is dat het geval. Hier moet je immers opletten dat een praktische inrichting niet toornt aan het comfortgehalte of aan de stijl ervan. In de praktijk vergt dat altijd een beetje durf om te experimenteren. Durf bijvoorbeeld de druktoets in een gemetst muurtje te verwerken en hierin ook het waskommetje te bevestigen. Het voordeel is de plaatsbesparing, het nadeel is het feit dat de doorlooptijd in het individuele toilet hoger is. Durf met andere woorden te experimenteren maar houd steeds rekening met de voor- en nadelen van iedere opstelling. Misschien is dat laatste nog wel de belangrijkste tip van dit rijtje.