Onze andere webshops

De toiletruimten in uw onderneming praktisch en duurzaam inrichten

maandag 11 februari 2019 | Geschatte leestijd: 18 minuten

Toilet inrichting is moeilijker dan je zou durven denken. Er zijn heel wat valkuilen die moeten overwonnen worden en er moet voortdurend rekening gehouden worden met heel wat aspecten, gaande van de maximale capaciteit tot toegankelijkheid, hygiëne en een vlotte reiniging van de sanitaire omgeving. Om die redenen zijn sanitaire ruimten misschien wel de meest kwetsbare ruimten van iedere onderneming. Indien de toilet inrichting niet adequaat gebeurt kunnen oplopende reinigingstijden, hygiënische problemen (met een hoger ziekteverloop) en eventuele wachttijden een echte smet betekenen op de sanitaire voorzieningen. Een goede toilet inrichting start dan ook bij een ideale materiaalkeuze. Handdoekentoiletpapier.nl legt graag een en ander uit. 

Hygiëne is belangrijker dan ooit

Als het gaat om toilet inrichting, dan moet een hygiënische setting steeds primeren. Een niet aangepaste toilet inrichting kan immers resulteren in een broeihaard van bacteriën die je maar liever niet in het kleinste kamertje aantreft. Een eerste maatregel die best genomen wordt is het verminderen van contactpunten. Aangepaste dispensers spelen een belangrijke rol bij een hygiënische toilet inrichting. Zo heeft een zogenaamde no touch zeepdispenser het grote voordeel dat er opnieuw een belangrijk contactpunt wordt vermeden. In dat geval is het natuurlijk belangrijk dat ook de kranen aan de hand van een sensor worden aangestuurd. Maar ook handdoek- en toiletpapierdispensers helpen het aantal contactpunten te reduceren, aangezien enkel het verse te gebruiken toiletpapier wordt aangeraakt. Deze hulpmiddelen reduceren dan wel het aantal contactpunten, toch sluiten ze geen onvolkomenheden uit. Aangezien je bijvoorbeeld nooit weet hoe net jouw voorganger het toilet achterlaat, zijn ook toiletbrilreinigers een echte must. Ook in dit geval wordt best gekozen voor aangepaste dispensers.  Onder andere de automatische Qbicline automatische foamdispenser is dan een echte aanrader. Als derde punt halen we natuurlijk een adequate handhygiëne aan. Onderzoek heeft uitgewezen dat handen echte ziekteverspreiders zijn en dat mensen bovendien aangemoedigd dienen te worden om hun handen ook effectief te wassen na een sanitaire stop. Een aangepaste handzeepdispenser moet dan ook centraal en vlot toegankelijk worden aangebracht. Een zeepstuk? Verban dat maar uit het toilet, want dat is allesbehalve hygiënisch.

Toilet inrichting in functie van de capaciteit

Niet alleen hebben dispensers een belangrijk rol in een hygiënische toilet inrichting, bovendien moeten ze ook de efficiëntie van het toiletbezoek verhogen. Vooral wanneer de toilet inrichting moeiteloos een grote capaciteit aan toiletbezoekers moet kunnen doorstaan, is een adequaat dispensersysteem onontbeerlijk. Welk dispensersysteem best wordt gekozen en hoeveel dispensers worden aangebracht? Dat is steeds afhankelijk van de verwachte capaciteit en de beschikbare ruimte. Beide zaken moeten in kaart gebracht worden vooraleer we denken aan een goede toilet inrichting. We nemen even de  toiletpapierdispensers als voorbeeld en bespreken in functie van de te verwachten capaciteit:

  • Beperkt kantoor met sporadische gastbezoekers: in dat geval zijn uitgebreide (dispenser)systemen niet noodzakelijk. Een traditionele toiletrolhouder met een reserverolhouder kan in dat geval volstaan. Een tweerols- of drierolshouder geeft natuurlijk de nodige portie zekerheid, maar is anderzijds minder toegankelijk om als toiletbezoeker zelf te gaan vervangen.
  • Middelmatig tot hoog toiletverloop: In dat geval zullen traditionele toiletrolhouders niet langer volstaan. Een doprol dispenser (matig verloop) of een mini jumbo dispenser (iets hoger verloop) is dan beter aangewezen.
  • Hoog tot zeer hoog verloop: In dat geval hebben we nood aan rolhouders die het maximale van de beschikbare ruimte weten te benuttigen. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde coreless dispensers (deze bevatten geen kern om een maximale capaciteit te garanderen) en de Maxi Jumbo dispenser.

Ieder systeem heeft uiteraard zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien dient niet alleen het toiletpapier aangepast te zijn aan het aantal toiletbezoekers, maar zo ook de volledige toilet inrichting. Alleen al over de toilet inrichting bij een groot aantal toiletbezoekers zouden we al een volledige pagina kunnen schrijven. Hoe dan ook is het aangeraden om eerst en vooral het aantal te verwachten toiletbezoekers in kaart te brengen. Dat kan je doen door een daggemiddelde of schatting te maken, maar vergeet ook niet dat de toilet inrichting ook piekmomenten moeiteloos aan hoort te kunnen.  Heb je hier geschatte cijfergegevens over? Ideaal, neem dan contact met ons op en wij zullen je op basis hiervan de best geschikte producten aanraden voor jouw toilet inrichting.

Toilet inrichting in functie van gebruik

De toilet inrichting is niet alleen afhankelijk van het aantal toiletbezoekers, maar tevens ook van het type gebruik. Zo kan een sanitaire ruimte bijvoorbeeld heel wat bezoekers hebben, maar kan de categorie bezoekers beperkt blijven tot de medewerkers van het bedrijf. In dat geval moet de toilet inrichting er uiteraard volledig anders uitzien dan pakweg bij een openbare ruimte het geval zou zijn. Binnen de bedrijfscontext kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor een nette, zakelijke en minimalistische uitstraling, terwijl we in een openbaar toilet veel meer aandacht moeten hebben voor allerhande randzaken. Zo zullen we in een openbaar toilet zeker een handgreep voor invalide of oudere mensen voorzien en zal ook een babyverschoontafel zich opdringen. Voorzie in dat laatste geval tevens ook een dispenser voor aangepast (vochtig) papier of verschoondoeken.  De toilet inrichting moet duidelijk steeds gebeuren in functie van het gebruik. Hoe je dat exact doet? Breng de gemiddelde gebruiker in kaart en pas de toilet inrichting hieraan aan. In een pretpark zullen we bijvoorbeeld een veel grotere nood hebben aan verschillende babyverschoontafels, terwijl dat in een bibliotheek toch beperkt kan blijven tot een enkel exemplaar per sanitaire ruimte. De toilet inrichting is dus mede afhankelijk van de categorisering van de gebruikers en er zullen uiteraard verschillen zijn tussen de toilet inrichting in een pretpark ten opzichte van die in een bibliotheek.

Wil jij graag weten wat je best voorziet voor jouw type gebruikers? Wij hebben een uitgebreide expertise op vlak van toilet inrichting. Neem snel even contact met ons op en wij helpen je graag verder om de ideale toilet inrichting te bekomen.

Wat mag niet ontbreken bij een goede toilet inrichting ?

De toiletkamer zelf moet niet alleen hygiënisch ogen, maar moet uiteraard ook praktisch en gerieflijk zijn. In de praktijk zal de beschikbare ruimte steevast zijn invloed hebben op de toilet inrichting. Is er veel ruimte? Dan is een wasbakje per toiletkamertje natuurlijk heel aangenaam. In dat geval is uiteraard ook een zeepdispenser (of -pompje) en een handdoekroldispenser aangewezen. Toch hoeft ook veel ruimte nog niet meteen synoniem te staan met een apart wasbakje: bij een groot aantal toiletbezoekers willen we uiteraard de wachtrij beperken en zal er een gemeenschappelijke plaats gebruikt worden voor het wassen van de handen. Die laatste redenering geldt trouwens ook voor een toiletspiegel: willen we de privacy gunnen om alleen voor de spiegel te staan of maken we er een collectief gebeuren van? Dat is sowieso iets waarover moet nagedacht worden. Een jashaak? Daar moet bij een goede toilet inrichting altijd ruimte voor voorzien worden, hier zijn geen uitvluchten mogelijk.

Wat ook niet mag ontbreken in de toilet inrichting is een luchtverfrisser. Niemand wil een vies geurtje achterlaten en dus kiezen we maar beter voor een kleine luchtverfrisser per toilet, dat kan bijvoorbeeld een kleine spuitbus zijn. Een luchtverfrisser per toilet is voor ons een must, ongeacht het feit dat er mogelijks ook al een automatische dispenser beschikbaar is. Let wel: gaat het om een openbare ruimte, dan is dat uiteraard niet het geval. 

Als het gaat om de standaardvoorzieningen, dan denken we meteen aan toiletpapier. Voldoende is hier de kernboodschap. We hadden het reeds over de toegevoegde meerwaarde van toiletroldispensers op dit vlak, maar zorg er uiteraard ook steeds voor dat deze tijdig worden aangevuld. Per toilet is hoe dan ook een wc-borstel en een prullenbakje aangewezen. Kies in dat tweede geval voor een pedaalemmer om, zoals eerder aangehaald, contactpunten zoveel mogelijk te voorkomen. Gaat het om een vrouwentoilet? Voorzie dan zeker een dameshygiënebakje. Weet dat in steeds meer kantoorgebouwen een taboe wordt doorbroken en dat tampons en maandverbanden gratis worden aangeboden. Maak in dat geval bij de toilet inrichting een plaatsje vrij voor een mandje waarin deze kunnen gevonden worden.  Ook damesverbandzakjes zijn in deze context onmisbaar.

En verder? Maak ook gewoon van de kleinste ruimte de gezelligste plaats. Maar al te vaak moet men tijdens het toiletbezoek uitkijken op eentonige houten panelen. Dit kan eenvoudig verholpen worden door het aanbrengen van een leuke spreuk, een kader, een tekening of een (spot)prent. Er zijn heel wat kleine toevoegingen mogelijk waardoor je het al heel wat gezelliger maken kan, uiteraard zonder te hoeven overdrijven. Zoals je ziet: toilet inrichting hoeft niet ingewikkeld te zijn, zolang je maar aandacht hebt voor de praktische context en de belevenis van de toilet bezoekers.

toilet inrichting

Daar zit toch geen geurtje aan?

Aan onze uitstekende service zit er uiteraard geen geurtje, maar op vlak van toilet inrichting moet er wél rekening gehouden worden met onaangename geurtjes. Vooral bij een toilet inrichting die een hoog aantal toiletbezoekers moet aankunnen is het belangrijk om vieze geurtjes uit te sluiten. Niet alleen betekenen vieze geurtjes automatisch een smet op het hygiënegevoel, bovendien kan zo’n afknapper ook een invloed hebben op hoe (potentiële) klanten uw onderneming zien. Een goede ventilatie en verluchting in combinatie met aangepaste luchtverfrissers kunnen dit probleem moeiteloos verhelpen. Uiteraard moeten deze luchtverfrissers in het kader van de toilet inrichting strategisch worden geplaatst.

In de praktijk wordt best gekozen voor luchtverfrisser dispensers. De Wings luchtverfrisser wordt bijvoorbeeld geplaatst naast de ingangsdeur. Deze luchtverfrisser reageert automatisch wanneer de deur opengaat en laat een aangename geur achter. Dit is van groot belang om ook de eerste indruk van de toiletbezoeker een boost te geven. Wil je een constante luchtverfrissing? Dan kies je voor een automatische luchtverfrisser die een constante aangename geur weet af te geven. Een voorbeeld hiervan is de Microburst automatische luchtverfrisser dispenser. Op vlak van toilet inrichting moet deze luchtverfrisser dispenser uiteraard niet geplaatst worden in de buurt van de toegangsdeur, maar plaats je deze beter op een centrale plaats.

Wel of geen urinoir bij toilet inrichting

Bij de toilet inrichting is het steeds een afweging die we moeten maken: wel of geen urinoir in het mannensanitair? Een urinoir heeft zowel voor- als nadelen, alhoewel die laatste ook eenvoudig kunnen worden weggewerkt. De voordelen zijn de mogelijkheden om een grotere capaciteit aan bezoekers aan te kunnen, de verminderde ruimte die een urinoir in beslag neemt en bovendien ook de waterbesparing (zeker bij waterloze urinoirs). Het nadeel? Het oogt iets minder stijlvol en indien er geen gerichte hygiënische aanpak aan verbonden is kan het ook nare geurtjes opleveren. Die laatste twee nadelen vallen echter zeer eenvoudig op te lossen, waarbij de toilet inrichting een belangrijke rol zal spelen. Zo kan een urinoir nog steeds afgeschermd worden geplaatst door middel van tussenpanelen of kunnen urinoirs ook gewoon in smalle hokjes geplaatst worden. Naast deze vorm van toilet inrichting zal echter ook hygiëne een rol spelen. Urinoirmatten zijn bijvoorbeeld onontbeerlijk. Deze matten voorkomen niet enkel verstoppingen, maar geven ook een netter uitzicht aan het urinoir en zorgen ervoor dat de verfrissingsblokjes of urinoirtabletten beter blijven zitten. Vormt een urinoir een belangrijk element in de toilet inrichting? Neem dan ook gepaste hygiënische maatregelen.

Toilet inrichting laten aansluiten bij de onderneming

De tijd dat het sanitair gewoon ergens in een achterhoek te vinden was, die is al lang vervlogen. Vandaag de dag is het sanitair een integraal onderdeel geworden van het interieur. Ook op vlak van toilet inrichting heeft dat op die manier zo zijn gevolgen. Modern, landelijk, klassiek en design zijn de voornaamste stijlen die gebruikt worden op vlak van toilet inrichting. Kies je echt voor een totaalconcept? Dan zal dat ook de toilet inrichting dat concept dienen te volgen. Om die reden bieden wij van Handdoekentoiletpapier.nl steeds een wel heel uitgebreid aantal keuzemogelijkheden bij al onze dispensers, hygiënebakken en toebehoren. Van een zeer strakke en moderne toiletroldispenser tot een postindustriële afvalkorf:  wij hebben duidelijk alles voor een aangepaste toilet inrichting.

Als we het trouwens hebben over het aansluiten van stijlen bij de onderneming, dan hebben we het ook écht over ‘aansluiten’. Zo is het bijvoorbeeld voor een onderneming in groene energie aangewezen om dezelfde ideologie ook op vlak van toilet inrichting uit te stralen. Hoe dat kan? Door te kiezen voor aangepaste producten. Zo is er voor hen bijvoorbeeld een Lumecel luchtverfrisser die geen batterijen nodig heeft maar zijn energie haalt uit de aanwezige lichtbronnen. Het is duidelijk dat ook de toilet inrichting hoort uit te stralen wie de onderneming is en waar het voor staat. 

Durf bij toilet inrichting ook te experimenteren

Alhoewel we het eerder hadden over het doortrekken van stijlen naar de toilet inrichting, hoeft dat niet te betekenen dat een kleine stijlbreuk helemaal uitgesloten is. Een sanitaire ruimte, dat mag gerust origineel zijn. Zo zagen wij bijvoorbeeld al dat muren met opvallende sjablonen werden gedecoreerd of dat een boekenwinkel de toiletmuren had behangen met pagina’s uit oude strips. Dat is niet alleen leuk, maar het vergroot de ruimte ook visueel en het schept een behaaglijk gevoel. Ook een leuke spreuk lijkt het op dat vlak zeer goed te doen. Weet dat je op dat vlak ook gerust verder kan gaan dan enkel de muren beschilderen of behangen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook de dispensers of rolhouders van een leuk kleurtje of motiefje voorzien worden. Er was bijvoorbeeld een ngo die al zijn toiletrolhouders met verf omgetoverd had tot boomschilderijen. De boodschap: “vergeet niet dat er voor papier bomen sneuvelen, wees er dus zuinig mee”.  Hoe je het toilet ook gaat inrichten, weet alvast dat de nodige portie creativiteit steeds op prijs wordt gesteld. Opgelet: niet alle producten in ons assortiment zijn even verfvast of hiervoor geschikt. Neem bij twijfel steeds contact met ons op.

Een reinigingslokaal inrichten

Heel wat toiletruimtes hebben een zogenaamd reinigingslokaal waarin de benodigde reinigingsmaterialen worden opgeborgen. Bij een volledige toilet inrichting mag ook dat niet vergeten worden aangezien zo’n lokaal of kast toch wel een heel grote meerwaarde heeft. Al het reinigingsmateriaal is steeds ter plaatse waardoor aan een hogere hygiënevereiste kan worden voldaan. Haal er alvast ook even een checklist bij, want deze schoonmaakmaterialen en -middelen mogen zeker niet ontbreken in het reinigingslokaal: emmers, ontstoppers, sprayflacons, stofdoeken, stoffer en blik, een stofzuiger, een waarschuwingsbord, een dweil, een mop, wissers, bezems, microvezeldoeken,  vloerreinigingsproducten, ontkalker, vloeibare ontstopper, sanitaire reinigingsproducten, desinfectiemiddelen (vooral in de gezondheidssector zijn deze onontbeerlijk) en kauwgomverwijderaar (vooral bij publiek toegankelijke toiletten durft dit nogal eens een probleem te vormen). Is er op vlak van toilet inrichting niet voldoende plaats voor een reinigingslokaal of zal er één lokaal zijn in functie van meerdere sanitaire ruimten? Ook dat kan. In dat geval is het echter aangewezen om minstens een schoonmaakwagen te voorzien, aangezien bovenstaande materialen nu efficiënt van sanitaire ruimte naar sanitaire ruimte moeten kunnen verplaatst worden. 

Zorg voor een efficiënte afvalverwerking

We hadden het reeds over het belang van een vuilnisbak en een dameshygiënebakje. In de praktijk zal het, zeker bij druk bezochte sanitaire plaatsen, belangrijk zijn om de afvalverwerking onderdeel te laten uitmaken van de toilet inrichting. Het laatste wat we willen is een uitpuilend vuilnisbakje dat allesbehalve hygiënisch oogt. Anderzijds kan het natuurlijk niet de bedoeling zijn dat  de prullenbakken voortdurend moeten geledigd worden. De oplossing? Aangepaste prullenbakken voor een efficiënte afvalverwerking.

Is er een groot toiletverloop en maak je gebruik van papieren wegwerphanddoekjes? Dan is ook een ruime prullenbak aangewezen. Een afvalkorf van 60 liter kan in dat geval volstaan. We kiezen in dit geval voor een afvalkorf omdat zo’n open korf een vorm van sociale druk uitoefent om hier geen andere afvalsoorten in te deponeren. Uiteraard is dat ook enkel positief indien ze tijdig kunnen geledigd worden: een uitpuilende afvalkorf heeft een nog minder hygiënische uitstraling dan een klassieke (gesloten) afvalbak met dezelfde inhoud. Dergelijke grote formaten zijn ook niet aangewezen als het gaat om een toiletbakje voor naast het toilet. Voor een dameshygiënebakje raden wij sowieso aan om dit te beperken tot maximaal 18 liter, voornamelijk om onaangename geurtjes te vermijden. Tijdig ledigen is hier met andere woorden de boodschap. Ook als je in het mannentoilet een prullenbak plaatst, bijvoorbeeld om afval in te deponeren, wordt dit meestal beperkt tot maximaal 30 liter. Die grens wordt voornamelijk gehanteerd omdat een te grote en te volle prullenbak de toiletbezoekers een onhygiënisch gevoel weet aan te smeren. In al deze gevallen is het aangeraden om te kiezen voor een model waarbij direct contact wordt uitgesloten, bijvoorbeeld door te kiezen voor een model met voetbediening.

Voor een optimale hygiëne voorzie je alle prullenbakken trouwens vooraf van een vuilniszak. Laat ook ecologische belemmeringen hier geen stokje voor steken -  hygiëne hoort toch nog steeds te primeren. Kies in dat laatste geval dan ook gewoon voor biologisch afbreekbare vuilniszakjes. Gaat het om een vrouwenhygiënebakje? Dan voorzie je ook nog eens aangepaste zakjes (in een handige houder) om maandverband of tampons in te deponeren. Op die manier worden ook vieze geurtjes beter tegengegaan, alhoewel het ook hier nog steeds aan te raden is om het bakje tijdig te ledigen. Het moge duidelijk zijn: ook bij de toilet inrichting moet een efficiënte afvalverwerking een cruciale rol innemen.

Zorg ook zelf voor de nodige boodschappen

Niet alleen de toiletbezoekers laten een boodschapje achter, de sanitaire ruimte is ook een ideale plaats om dat zelf te doen. Voorzie bijvoorbeeld belangrijke mededelingen die de toiletbezoekers moeten aanmoedigen om hun handen te reinigen en het toilet na gebruik net achter te laten. Dergelijke boodschappen hebben een stimulerende werking en resulteren in een hoge mate van bewustwording. Het zijn echte aanraders, maar ze moeten uiteraard ook passen binnen de toilet inrichting. Zo kunnen bijvoorbeeld stickers gekleefd worden op de dispensers, maar kan er evenzeer een prikbord worden aangebracht waar allerhande meldingen op worden aangebracht. Ook belangrijke berichten kunnen hierop worden genoteerd, net zoals een schema waarop het eerstvolgende reinigingstijdstip aangebracht. De sanitaire ruimte is een ideale locatie om alle personeelsleden vroeg of laat te bereiken, dus maak er dan ook gebruik van.

Handdoekentoiletpapier.nl: uw partner voor toilet inrichting

Bij Handdoekentoiletpapier.nl staat een adequate toilet inrichting steeds centraal. Dankzij onze jarenlange ervaring op vlak van toilet inrichting weten wij als geen ander aan welke vereisten hedendaagse sanitaire ruimten moeten voldoen. Op basis van het aantal toiletbezoekers, het soort gebruik, de noodzaak en de hygiënische vereisten kunnen wij dan ook als geen ander tips en advies geven om jouw toilet inrichting écht te doen slagen. Ons uitgebreid assortiment aan producten voor toilet inrichting kunnen dat alvast beamen.