Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Tips voor de voorjaarsschoonmaak: een stappenplan

vrijdag 29 maart 2019 | Geschatte leestijd: 4 minuten

De lente is weer aangebroken en dat betekent tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Hoewel niet iedereen dit meer doet - vorig was dit pure noodzaak in de tijd van de kolenkachels toen er nog geen stofzuigers - is het toch een goed idee om in het voorjaar eens je huis goed schoon te maken. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Het sowieso aan te raden om een stappenplan te maken alvorens je start met de schoonmaak. Je wilt geen enkele ruimte overslaan, want je wilt je hele huis weer heerlijk fris hebben. Werk dus eerst één ruimte volledig af, voordat je aan de schoonmaak van de volgende begint. 

Voorbereiding van de schoonmaak

Een goede voorbereiding is het halve jaar werk zegt men vaak en dit geldt natuurlijk ook voor een grondige schoonmaak van je huis of appartement. Zorg er in ieder geval voor dat je alle schoonmaakproducten (allesreiniger, sopdoeken, emmer, microvezeldoeken, ontkalker,  die je nodig zal hebben, in huis hebt. Maak hier enkele dagen van te voren een lijst voor. Mocht je iets vergeten zijn, dan kom je hier nog op tijd achter. Het beste start je in de ochtend, want een grondige schoonmaak kost nu eenmaal tijd. Start met een flink ontbijt, want je zult energie nodig hebben. Zet na het ontbijt je favoriete muziek op en dan is het tijd om te beginnen. 

Schoonmaak van de keuken

Voordat je begint met de schoonmaak van de keuken is het belangrijk dat alle afwas is weggewerkt en netjes opgeruimd. Begin vervolgens met de schoonmaak van de verschillende apparaten in de keuken. Wij raden aan om altijd met het zwaarste of moeilijkste schoonmaak werk te beginnen, zo is de kans kleiner dat de moed je in de schoenen zakt. Start dus met de vriezer en koelkast. Haal alles uit de vriezer en berg alles op in een koelbox of koeltas met koelelementen. Het is belangrijk dat de vriezer snel schoongemaakt wordt, want je diepvriesproducten mogen absoluut niet ontdooien. Mocht het mogelijk zijn, vraag dan aan je buren of ze etenswaren in de diepvries willen bewaren. Dit is een veiligere optie. Om de diepvries en koelkast schoon te maken zet je ze allebei op standje 0 en haalt de stekker uit het stopcontact. De deur zet je vervolgens open zodat aangekoekt ijs kan ontdooien. Om dit proces te versnellen kan je ook een föhn gebruiken. Vervolgens haal je alle lades, planken en alles wat los kan eruit. Neem nu een emmer met zeer heet water en schoonmaakproduct. Niet zo heet dat je je handen verbrand natuurlijk. Maak nu alle losse onderdelen schoon. De onderdelen kun je ook in de vaatwasser plaatsen, mochten ze hier inpassen. Maak daarna de binnenkant van de vriezer en koelkast schoon.

Voor de oven: Kies voor een professioneel product, deze werken namelijk het beste en zijn bovendien verkrijgbaar in onze webshop. Breng het product aan in de oven en laat het een bepaalde tijd intrekken. Wij raden aan te kiezen voor een niet-bijtende ontvetter. Werken met bijtende ontvetters kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Nadat het product zijn werk heeft gedaan, maakt u de oven schoon met water en een sopdoek.

Om de waterkoker schoon te maken gebruikt u een doekje en wat afwasmiddel of allesreiniger. Maak 'm grondig schoon aan de buitenkant met de doek. Om de binnenkant van de waterkoker schoon te maken giet u een flinke scheut azijn in de waterkoker, vult dit verder aan met water en zet vervolgens de waterkoker aan. Laat het nu nog een half uurtje staan. Vervolgens kan het mengsel eruit. Maak nu alle kalkaanslag los met behulp van een afwasborstel. Er zijn natuurlijk nog meer keukenapparaten die een flinke schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, maar in dit artikel focussen we ons op de belangrijkste. Er zijn bovendien genoeg tutorials te vinden op internet voor het schoonmaken van uw koffiemachine, magnetron, blender, fruit juicer etc. 

Schoonmaak van de badkamer

Altijd een vervelend werkje het schoonmaken van de badkamer. Start eerst met het verwijderen van alle producten die in de weg staan: shampooflessen, badmatjes (deze moeten sowieso in de was), handdoeken etc. Vervolgens is het belangrijk te starten met het verwijderen van de kalk. Voor de schoonmaak van de douchekop en kranen gebruikt u ontkalker. Laat dit product zo'n half uur intrekken en spoel vervolgens af met water. Neem vervolgens alle oppervlakken met warm water en allesreiniger. De vloer maak je schoon met een dweil. Alles goed laten drogen nadien. 

Schoonmaak van de woonkamer, slaapkamer en overige ruimten

Wat betreft de woonkamer: ruim alles netjes op en neem oppervlakken af met een licht vochtige microvezeldoek. Vergeet ook niet te stofzuigen. Voor de slaapkamer dien je de lakens te verversen en laat je dekbed goed luchten buiten voor een halve dag. Voor meer schoonmaaktips check je de rest van onze blogs.