Onze andere webshops

Blog: Schoonmaken met kleurcodes in uw organisatie

donderdag 29 april 2021 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Hygiëne is ontzettend belangrijk, voor jou, je werknemers en je klanten. Daarom is het natuurlijk van groot belang dat je goed schoonmaakt, maar hoe goed maak je eigenlijk schoon?

Het lijkt simpel, een geel doekje waar je het aanrecht even mee schoonmaakt, dan even over de tafel, de bank en als laatste even over de kraan. Wanneer je dat hebt gedaan is je gele doekje een bron van bacteriën, met zelfs bacteriën die normaal gezien niet bij elkaar komen. Dat heet een kruisbesmetting. Van kruisbesmettingen kan je heel erg ziek worden, en dat wil je natuurlijk niet! Daarom is schoonmaken met kleurcodes dé perfecte oplossing.

Schoonmaken om kleurcodes is een systeem dat al tientallen jaren meegaat. Niet alleen kan je kruisbesmettingen zo voorkomen, ook is het ontzettend makkelijk om te onthouden en toe te passen. Jij weet dan hoe het zit en je werknemers ook, zo kunnen er geen fouten worden gemaakt.

  • Maar welke kleuren gebruik je dan, en voor welke ruimtes?
  • Universeel gebruiken we de kleuren rood, blauw, groen en geel.  
  • Rood wordt gebruikt voor sanitair, omdat rood een opvallende kleur is, is dit makkelijk te gebruiken om een signaal af te geven.
  • Blauw wordt gebruikt voor je interieur, dus denk aan meubels of het schoonmaken van je werkplek bijvoorbeeld.
  • Groen wordt gebruikt voor de vloer, dit wordt vooral veel gebruikt in ziekenhuizen, denk aan de OK. Maar ook in verpleeghuizen en in de keuken. Groen staat voor veiligheid en zo kun je dat dus goed onthouden.
  • Geel wordt gebruikt in de keuken en voor alle desinfectie plekjes, zoals de kraan, je bad of je douche.

Misschien vraag je je nou af; ‘Maar dan komen alle doekjes te samen in de wasmachine, is dat dan wel goed?’ Ja hoor! Als je je schoonmaakdoekjes samen wast op 90 graden, dan gaan alle bacteriën dood en hoef je je niet meer druk te maken over de verspreiding van de bacteriën of een kruisbesmetting.

Als je thuis je huisje schoonmaakt dan is het natuurlijk niet heel gek dat je niet vier verschillende kleuren schoonmaaksets hebt staan. Kijk dan bijvoorbeeld of je verschillende kleuren doekjes, sponsjes, handschoenen en schoonmaakmiddelen kan kopen. Zoek bij schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld naar flessen met een bepaalde kleur dop. Zo maak je het super overzichtelijk.

Als je in de professionele sfeer werkt, zoals op een kantoor of in de horeca, dan is werken met kleurcodes ontzettend makkelijk en belangrijk, juist omdat je wil voorkomen dat het doekje dat je in de keuken gebruikt, net óók is gebruikt om de wc’s mee schoon te maken. Zoals er net al is gezegd, het is ook nog eens heel erg overzichtelijk. Dus als je iedereen aanleert welke kleur waar voor staat, kan iedereen schoonmaken en weet dan ook precies welke schoonmaakartikelen gebruikt moeten worden. Win-win dus!

Hier bij Handdoekentoiletpapier.nl hebben we een groot aanbod aan verschillende kleuren doekjes, sponsjes, emmers, schoonmaakmiddelen en alles wat je nodig hebt voor een mooie en schone zaak! Je zou natuurlijk willen dat het zo schoon is dat je klanten van de vloer zouden kunnen eten (niet letterlijk natuurlijk).