Onze andere webshops

Overzicht van wat er verplicht in de auto aanwezig moet zijn

maandag 20 juni 2022 | Geschatte leestijd: 3 minuten

In veel landen is het zo dat een aantal veiligheidsartikelen verplicht in de auto aanwezig moeten zijn. Vaak is het dan ook verplicht om ze bij een verkeersongeval daadwerkelijk te gebruiken. Wat verplicht in de auto aanwezig moet zijn, verschilt uiteraard per land. In Nederland zijn de regels heel soepel, maar bijvoorbeeld in Duitsland en België gelden er strengere regels. Houd hier rekening mee indien u met de auto door deze landen rijdt, want vaak gelden de regels ook voor auto's met een Nederlands kenteken.

Verplicht in auto in Nederland

In Nederland zijn er geen strenge regels omtrent de aanwezigheid van veiligheidsartikelen in de auto. U hoeft dan ook geen speciale dingen verplicht in de auto te hebben, maar een gevarendriehoek kunt u maar beter in de auto leggen. Hoewel een gevarendriehoek niet verplicht in de auto aanwezig moet zijn, bent u in bepaalde omstandigheden wel verplicht om een gevarendriehoek te gebruiken. Dat is wanneer u een ongeval hebt, de auto een obstakel is en als de alarmlichten niet werken. Dan is de gevarendriehoek verplicht te plaatsen op ongeveer dertig meter achter de auto. Ook een veiligheidsvest moet niet verplicht in de auto in Nederland aanwezig zijn, net als reservelampen, een brandblusser of een verbanddoos. Hoewel deze veiligheidsartikelen niet verplicht in de auto aanwezig moeten zijn, is het wel aan te raden.

Verplicht in de auto in Frankrijk

In Frankrijk zijn de regels strenger. De volgende zaken zijn verplicht in de auto in Frankrijk: een gevarendriehoek en een veiligheidsvest. Het is niet alleen verplicht om deze spullen in de auto te hebben, maar ook het gebruik ervan is verplicht. Vroeger was een alcoholtest ook verplicht in de auto in Frakrijk, maar sinds mei 2020 is deze regel afgeschaft. Ook is een brandblusser niet verplicht in de auto in Frankrijk. Evenmin zijn reservelampen, reservewielen, startkabels, sleepkabels, steekzekeringen en een verbanddoos verplicht. Het is wel zo dat rijden met een beschadigd wiel in Frankrijk streng wordt beboet. Daarom is een reservewiel aan te raden. Hetzelfde geldt uiteraard voor reservelampen, een verbanddoos en een brandblusser.

Verplicht in de auto in Duitsland

U moet een aantal veiligheidsartikelen verplicht in de auto hebben in Duitsland. Het gaat in de eerste plaats om een gevarendriehoek. Ook het gebruik van deze gevarendriehoek is verplicht. Daarnaast moet er verplicht in de auto in Duitsland een veiligheidsvest aanwezig zijn. Deze veiligheidsvest moet voldoen aan de norm EN 20471:2013. Hiervoor kunt u de veiligheidsvest van Carpoint gebruiken, deze voldoet aan alle eisen en is overal in Europa geldig. Reservelampen en een brandblusser zijn niet verplicht in de auto in Duitsland, maar ze zijn wel aan te raden.

Verplicht in de auto in België

In België hanteert men heel strenge regels. In dat land is een brandblusser verplicht in de auto, net zoals een verbanddoos. Dat is wel enkel zo voor auto's met een Belgisch kenteken. Het is dus niet zo dat een brandblusser verplicht in de auto aanwezig moet zijn als u een Nederlands kenteken heeft. Daarnaast zijn een veiligheidsvest en een gevarendriehoek verplicht in de auto in België. Reservelampen zijn niet verplicht in de auto in België.