Onze andere webshops

Nonwoven: uit de doeken

zaterdag 26 januari 2019 | Geschatte leestijd: 5 minuten

Een non woven doek is een uitstekend - en eigenlijk beter - alternatief voor een textiel doek, maar vele mensen zijn er niet mee bekend. Daarom dat wij in dit artikel wat nader naar de non woven producten kijken, de verschillende soorten belichten en aangeven wanneer men best kiest voor een non woven doek en wanneer een doek van textiel volstaat. In onze webshop vindt u een groot aantal verschillende nonwoven doeken. In dit artikel geven we precies welke soort voor welke klus geschikt is. 

Nonwoven of textiel?

Textiel doeken - deze vindt u onder poetsdoeken in onze webshop - worden nog altijd veel gebruikt: garages, autoschadebedrijven, schildersbedrijven en ook thuis tijdens het klussen. Deze poetsdoeken zijn meestal gemaakt van katoen of soms van andere gewoven- of tricotstoffen. Wanneer gebruikt men nu textiel? Doeken van textiel hebben een aantal belangrijke eigenschappen: ze zijn sterk en kunnen veel vocht absorberen. Dit is vooral belangrijk in de (zware)industrie. Hier werkt men namelijk veel met olie en vetten. 

Nonwoven: het verschil met textiel

In tegenstelling tot textiel zijn nonwoven doeken niet gemaakt van geweven stoffen - nonwoven, inderdaad. Nonwoven bestaat eigenlijk uit kunststof en cellulose - waar onder andere toiletpapier en katoen van worden gemaakt. Het combineren van deze twee grondstoffen zorgt ervoor dat nonwoven doeken een aantal voordelen biedt boven een doek van textiel: het is een doek met een grote trekkracht, die niet snel scheurt en de nonwoven doeken absorberen veel beter dan een gewone doek van textiel. Dit geldt voor producten als olie en vet maar ook voor producten op waterbasis en dit is bij een poetsdoek van textiel absoluut niet het geval. Vandaar dat tegenwoordig meer en meer mensen de voorkeur geven aan een nonwoven doek. Verder is een nonwoven geschikt voor gebruik met een groot oplosmiddelen en laten ze bovendien geen strepen achter. Dit is belangrijk als u ze gebruikt voor poetswerkzaamheden. Verder heeft onderzoek uitgewezen dat men in staat is sneller te werken met een nonwoven doek en dat men minder reinigingsproducten verbruikt - wat dus voordeliger en beter voor het milieu is.

Welke nonwoven voor welke klus?

Euro Toptex

 Deze doek is geschikt voor vrijwel iedere branche, maar in het bijzonder voor autoschadebedrijven, de grafische industrie, schildersbedrijven en de elektronische industrie. Het is een stugge doek die goed absorbeert en waar men goed kan schoon maken. Gebruik 'm onder andere voor het schoonmaken van elektronische apparatuur of voor het ontvetten van onderdelen. Gebruik hiervoor ontvettingsproducten op waterbasis. 

X-Wipe

De X-wipe doek is een doek voor zware werkzaamheden in de industrie, werkplaats, schoonmaak, of automotive en luchtvaart branch. Een volumineuze doek die zeer sterk is, een groot absorberend vermogen heeft en meerdere keren is te gebruiken. Gebruik deze als alternatief voor een poetsdoek van textiel voor de verwijdering van zeer hardnekkig vuil en vetten. Het is een pluisvrije doek die oplosmiddelbestendig is.

M-Wipe

De M-Wipe doek op zijn beurt is voorzien van een open structuur. Vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon met deze nonwoven doek. Hij is geschikt voor een groot aantal toepassingen en verkrijgbaar in blauw of grijs. De grijze doek dient voor gebruik in werkplaatsen en industrie. De blauwe variant zal men vaker tegenkomen in de schoonmaak en voedselverwerkingsindustrie. 

F-Wipe

De F-Wipe is een kwaliteitsdoek. Hij heeft een zogeheten gaatjesstructuur. De structuur van de doek maakt dat hij makkelijk stof, dikke vloeistof en vetten opneemt. Ook geschikt voor verschillende toepassingen. Enkel verkrijgbaar in blauw. Meerder keren te gebruiken. 

Euro Proptex

De Proptex doek bestaat uit een materiaal dat polypropyleen heet. Moeilijke naam, maar onthoudt dat deze stof heel goed synthetische vloeistoffen kan absorberen. Het is een sterke, zachte en pluisvrije doek die heerlijk in de hand ligt vanwege zijn grote volume. Hij wordt voornamelijk gebruikt voor het ontvetten van carrosserieën, cilinders, offsetplaten, rubberrollen en drukpersen. Dit is op solvent-basis.

Euro Softpolish

De Euro Softpolish is een echte poetsdoek. Ook voorzien van een gaatjesstructuur. Daarmee neemt de Softpolish makkelijk stof en dikke vloeistoffen op. Gebruik 'm voor het reinigen oppervlakken als meubilair, het uitpoetsen van auto's. Hij kan tevens gebruik worden om te ontvetten. 

Euro Classic

 Deze nonwoven doek is ontzettend zacht. Dit omdat hij volledig uit viscose bestaat. De doek kan veel vocht opnemen - meer dan de Euro Softpolish. Dit is namelijk een zwaardere doek. Tevens een gaatjesstructuur. Geschikt voor dezelfde toepassingen als de Euro Softpolish, maar van een betere kwaliteit. 

Euro Softtex

Tot slot de Euro Softtex nonwoven doek. Deze nonwoven doek is van papier en te gebruiken poetsdoek en als schoonmaakdoek. Hij neemt eenvoudig grote hoeveelheden olie, oplosmiddelen, vet en inkt op. Tevens laat hij geen strepen of krassen achter en zorgt voor een perfect droging van oppervlakken. Deze nonwoven doek is vrij van siliconen. 

Nonwoven doeken bij Handdoekentoiletpapier.nl

De nonwoven doeken besproken in dit artikel zijn allemaal verkrijgbaar in onze webshop. Dezelfde soorten doeken zijn verkrijgbaar in een dispenserdoos op rol of als navulling voor een dispenser. Voor meer informatie of advies graag contact opnemen.