Onze andere webshops

Midirol, altijd het juiste papier voor de juiste poetsklus

dinsdag 4 mei 2021 | Geschatte leestijd: 5 minuten

Een midirol is een medium rol poetspapier die geschikt is voor uiteenlopende toepassingen. Meestal heeft een midirol een breedte van zo'n twintig tot dertig centimeter, maar de lengte en de overige kenmerken kunnen sterk variëren. Het assortiment midirollen is met andere woorden heel uitgebreid en het kiezen van het juiste poetspapier op rol is dan ook niet altijd even eenvoudig. Daarom focussen we deze keer op de midi rol, leggen we het een en ander uit en geven we aan hoe u het juiste poetspapier op rol kunt kiezen.

Belangrijkste kenmerken van een midirol

Een midirol bestaat over het algemeen uit een of meerdere lagen papier per vel. De midi rol is heel geschikt om kleine hoeveelheden vloeistof af te nemen, maar u gebruikt het ook voor het reinigen van glas of zelfs om de handen mee af te vegen. In dit geval geeft u de voorkeur aan glad poetspapier op rol. De midi rol staat tegenover de ultrasterke industrierollen die bijvoorbeeld worden gebruikt om olie of smeermiddel af te nemen. Een midi rol is het juiste papier voor alledaagse poetsklussen in de keuken, in de werkplaats of in de sportschool, maar niet voor de zware industriële reinigingstaken. Daarvoor gebruikt u industriepapier.

De blauwe midi rol: voor poetsklussen op locaties waar met voedsel wordt gewerkt

Iets waar u alvast op kunt letten, is de kleur van de midirol. Een deel van het assortiment is namelijk blauw volgens de HACCP-norm en heeft een EU Food Contact Certificate. Dergelijk poetspapier op rol is dan ook heel geschikt voor gebruik in omgevingen waar voedsel wordt verwerkt. Het gaat dan niet alleen om keukens, maar ook om productiecentra en locaties waar voedsel wordt verpakt. Voorbeelden van geschikt poetspapier op rol zijn het 1-laags poetspapier van Euro Products en het 2-laags poetspapier van Euro Products. Op de productpagina is steeds aangegeven wanneer het poetspapier blauw is conform de HACCP-norm. In omgevingen waar niet met voedsel wordt gewerkt, kunt u uiteraard gewoon kiezen voor een witte midi rol poetspapier.

Unieke kenmerken van de midi rol poetspapier

Vervolgens is veel afhankelijk van de kwaliteit van de rol poetspapier. Zo heeft een rol poetspapier op basis van een lange cellulosevezel bijvoorbeeld een extra hoog absorptievermogen. Zo'n rol poetspapier is heel geschikt voor het absorberen van vloeistoffen in de werkplaats, maar bijvoorbeeld ook in de kantine. Ook andere eigenschappen kunnen natuurlijk een rol spelen. Sommige soorten poetspapier op rol hebben bijvoorbeeld een lager poetsvermogen, maar een hogere treksterkte. Het maakt daarbij ook niet altijd uit of ze nu uit één of uit twee lagen bestaan. Dit zijn zaken die fabrikanten niet altijd even transparant meegeven en die ook niet even objectief te vergelijken zijn. De beste manier om geschikt poetspapier op rol te vinden, is door verschillende soorten poetspapier uit te proberen. Daarom kunt u bij ons verschillende samples aanvragen. U kunt het papier van de midi rol dan even uitproberen om zo de juiste keuze te maken.

Daarnaast zijn er een aantal zaken op basis waarvan u goed poetspapier op rol kunt herkennen. Een rol poetspapier met een gewafelde structuur is bijvoorbeeld beter geschikt voor het stevigere veegwerk dan een rol poetspapier met een gladde structuur. Sommige fabrikanten geven ook aan dat het papier een WS-behandeling heeft gekregen. Dit wil zeggen dat de rol poetspapier een speciale behandeling heeft gekregen, waardoor het minder snel scheurt wanneer het vochtig is. Een Quick Dry-label is dan weer een indicator van een hoger absorptievermogen. Het is aan te raden om steeds de productbeschrijving door te nemen waar vaak beschreven is voor welke situaties de midirol al dan niet geschikt is. Ook in onze keuzehulp over poetspapier leest u hier meer over.

Twee soorten poetspapier op rol

Poetspapier wordt vrijwel altijd op rol verkocht. Hierbij zijn er twee afwikkelingsmethoden mogelijk. Bij een midirol met een centrale afwikkeling wordt het papier vanuit de kern afgerold. Voor zo'n midirol is een muurdispenser meer dan wenselijk. Bij een zijdelingse afwikkeling wordt de rol poetspapier langs de buitenkant afgerold, net zoals dit bij een traditionele toiletpapierdispenser het geval is. In principe is iedere midi rol geschikt om van buitenaf af te rollen, maar een midi rol is niet altijd geschikt om van binnenuit af te rollen. Daarvoor moet de midirol over een trekhuls beschikken.

Ecologische kenmerken van de midi rol

Ten slotte kunnen ook ecologische criteria een rol spelen bij het kiezen van een midirol. Wanneer milieu-eigenschappen belangrijk zijn, krijgt een midi rol poetspapier op basis van recycled papier de voorkeur. Let vooral op eventuele keurmerken waar de midi rol al dan niet over beschikt. Voorbeelden daarvan zijn het FSC-keurmerk, het Cradle to Cradle-certificaat en het EU ECO-label.

Dit zijn de belangrijkste zaken om op te letten wanneer u een goede midi rol zoekt, maar het is perfect denkbaar dat u nog specifieke eisen of vragen heeft. Dit kan gaan van de compatibiliteit met uw dispenser tot specifieke voorkeuren zoals pluisarme eigenschappen. Op de productpagina's vindt u aanvullende informatie, maar ook onze klantenservice helpt graag uw vragen te beantwoorden. Tijdens de kantoortijden kunt u ons steeds bellen. Buiten de kantoortijden mag u ons steeds mailen. Meestal antwoorden wij binnen 24 uur.