Onze andere webshops

Keuzehulp: in 6 stappen de juiste plastic handschoenen kopen

woensdag 13 februari 2019 | Geschatte leestijd: 10 minuten

Bij 4UStore bieden we een ruim assortiment aan handschoenen aan. De zoektocht naar een geschikte handschoen is dan ook niet eenvoudig. Enerzijds is er bijvoorbeeld het onderscheid tussen nitril, latex, TPE en vinyl. Anderzijds is er sprake van bijzondere wet- en regelgeving, zeker voor een aantal sectoren. In dit blog plaatsen we een en ander op een rijtje. In slechts zes stappen kan ook jij de juiste plastic handschoenen kopen.

# 1. Plastic handschoenen kopen? Ga eerst de CE-markering na

Ongeacht of het nu gaat om nitril, vinyl, latex, persoonlijke beschermingsmiddelen of om medische hulpmiddelen: er zijn een aantal minimale vereisten waaraan alle handschoenen moeten voldoen (NEN 420).

In de eerste plaats gaat het om de CE-markering die aangeeft dat voldaan is aan de Europese regelgeving. Hiervoor moeten de handschoenen dan weer een aantal minimale kenmerken hebben. Zo mogen ze geen gevaar opleveren voor de drager van de handschoen, moet het een zo neutraal mogelijke pH-waarde hebben (of gelegen zijn tussen 3,5 en 9,5 bij lederen handschoenen) en is er ook sprake van een maximale chroomgrens van 3 mg/kg.

Indien het gaat om stoffen die ook allergieën kunnen veroorzaken, denk met name aan latex, gelden er dan weer bijzondere vereisten. Tot slot moet de maatvoering overeenkomen met de Europese handmaat.

Uiteraard voldoen alle handschoenen die op 4UStore verkocht worden aan deze gemene eisen. Ook deze op basis van latex. Plastic handschoenen kopen via 4UStore is dan ook altijd een goed idee.

# 2. Ga na of er bijzondere eisen worden gesteld aan de plastic handschoenen

Voor een aantal toepassingen gelden er strikte normen. De eerder aangehaalde norm NEN 420 blijft van toepassing, maar het gaat hierbij om striktere vereisten die ervan afwijken of extra criteria opleggen. Het gaat met name om plastic handschoenen voor de medische sector of plastic handschoenen voor gebruik als PBM. Hieronder is een en ander weergegeven opdat ook jij de juiste plastic handschoenen kopen kan.

A - Normen en eisen gesteld aan handschoenen voor gebruik als medische hulpmiddelen

Indien de handschoenen worden gebruikt als medische hulpmiddelen, zijn er vier normen belangrijk.

Een eerste norm (EN 455-1) heeft betrekking op de AQL (Accepted Quality Level). Dit getal geeft de foutenmarge aan of het aantal fouten dat men in een steekproef mag terugvinden. Hoe kleiner de AQL, hoe kwalitatiever het product. De norm EN 455-1 legt een AQL van 1,5 op.

Vervolgens is er de norm EN 455-2 die de maatvoering, de dikte, de rek- en de treksterkte regelt. Vooral de treksterkte is belangrijk en werd in 2010 vastgesteld. De treksterkte is hierbij afhankelijk van het gebruikte materiaal. Zo maakt men een onderscheid tussen nitril, vinyl en latex:

 • Nitril onderzoekschandschoenen: 6 Newton;
 • Latex onderzoekshandschoenen: 6 Newton;
 • Vinyl onderzoekshandschoenen: 3,6 Newton.

De daaropvolgende norm EN 455-3 heeft dan weer betrekking op de manier waarop de huid op de handschoenen reageert, ook wel de biocomptabiliteit genoemd. Een en ander heeft te maken met het risico op een allergie type IV (allergie voor latex).

Tot slot is er dan weer de norm EN 455-4 dat vooral eisen stelt met betrekking tot de houdbaarheidsperiode.

Een ingewikkelde materie, maar als klant is het vooral belangrijk om na te gaan of de door jou bestelde handschoenen al dan niet aan deze normen voldoen. Wil je plastic handschoenen kopen maar twijfel je over de geschiktheid? Neem dan contact op met onze klantendienst waar ze jou graag informeren.

B - Normen en eisen gesteld aan handschoenen voor gebruik als PBM

Handschoenen zijn er niet alleen om medische of hygiënische redenen. Soms horen handschoenen het lichaam te beschermen. Te beschermen tegen een zaagmachine, maar ook tegen zuren en bijtende producten. Ook bij 4UStore kan je plastic handschoenen kopen die je kan gebruiken als persoonlijke beschermingsmiddelen. Opdat dit het geval zou zijn, moet er opnieuw voldaan zijn aan een aantal vereisten. Deze vereisten zijn omschreven in de Europese Richtlijn 89/686/EEG. Hierbij vallen persoonlijke beschermingsmiddelen ook in drie categorieën onder te verdelen:

 • Categorie 1: handschoenen van eenvoudig ontwerp. Deze handschoenen bieden slechts een beperkte bescherming.
 • Categorie 2: handschoenen van intermediair ontwerp. Deze handschoenen moeten bescherming bieden tegen middelzware risico’s zoals bijvoorbeeld mechanische risico’s.
 • Categorie 3: handschoenen van complex ontwerp. Deze handschoenen moeten bescherming bieden tegen ernstige en onomkeerbare gezondheidsschade of dodelijke risico’s.

Voor handschoenen in categorie 1 dien je zelf de graad van de bescherming na te gaan. In categorieën 2 en 3 is het aan de fabrikant om de handschoenen aan een EG-onderzoek te onderwerpen.  Hier zijn vier normen belangrijk:

 • EN 374: bepalingen op vlak van bescherming tegen micro-organismen en chemicaliën;
 • EN 374-1: uitleg met betrekking tot de gehanteerde terminologie en de prestatie-eisen;
 • EN 374-2: bepalingen op vlak van bescherming tegen de penetratie van stoffen (waterdichtheid- en luchtdichtheidstest);
 • EN 374-3: bepalingen op vlak van bescherming tegen chemicaliën.

Ook hier kan een en ander nagelezen worden in de desbetreffende reglementering. Het belangrijkste is echter dat je niet zomaar plastic handschoenen kopen zal maar nagaat of ze getest zijn conform de aangehaalde normeringen. Alleen dan zijn ze immers geschikt voor gebruik als PBM. Twijfel je? Neem dan even contact op met onze klantendienst.

# 3. Plastic handschoenen kopen? Kies eerst het geschikte materiaal

In de derde stap ga je na welk materiaal jouw plastic handschoenen dienen te hebben. Je hebt hierbij de keuze tussen nitril, vinyl, latex en handschoenen op basis van TPE. Elk type handschoen heeft z’n eigen voor- en nadelen. Indien we plastic handschoenen kopen, houden we daar maar beter rekening mee.

A – Nitril handschoenen kopen bij 4UStore

In de eerste plaats kan je kiezen voor handschoenen op basis van nitril. Het gaat om betrouwbare en sterke handschoenen op basis van nitril die ideaal zijn voor medewerkers die last hebben van een latexallergie. Bij frequent gebruik is zo’n nitril handschoen overigens een aanrader omdat het net de ontwikkeling van zo’n allergie voor latex helpt te voorkomen. Hiernaast heeft nitril nog een aantal andere voordelen te bieden. Als er een gaatje in een nitril handschoen zit, zal het bijvoorbeeld meteen scheuren. Zo weet je meteen dat de nitril handschoen aan vervanging toe is.

Nitril handschoenen zijn vooral geschikt voor volgende toepassingen:

 • Koop nitril handschoenen bij frequent gebruik (voorkomen van een allergie voor latex);
 • Koop nitril handschoenen voor medewerkers met een allergie voor latex;
 • Koop nitril handschoenen voor een snelle uitvoering van reinigingswerkzaamheden;
 • Koop nitril handschoenen bij contact met lichaamsvloeistoffen en bloed;
 • Koop nitril handschoenen bij het werken met geneesmiddelen (zeker bij hormooncrème en cytostatica);
 • Koop nitril handschoenen bij contact met voedsel. Vooral indien de voedingsmiddelen vetten of oliën bevatten, is nitril hier de beste keuze;
 • Koop nitril handschoenen bij contact met chemische stoffen;
 • Koop tot slot ook nitril handschoenen bij verzorgende werkzaamheden.

B – Latex handschoenen kopen bij 4UStore

Latex handschoenen vertonen veel gelijkenissen met nitril handschoenen maar kennen daar tegenover wel een aantal nadelen. Het risico op een allergie-ontwikkeling is daar een eerste voorbeeld van. Hiernaast bestaat een risico op het niet detecteren van gaatjes. Daarom zijn latex handschoenen niet geschikt voor het werken met chemicaliën. Verder kent het dezelfde voordelen als nitril handschoenen en scoort het op sommige vlakken zelfs beter. Onder andere het draagcomfort (ideaal voor precisiewerk) van de latex handschoenen vormt daar geen onbelangrijk voorbeeld van.

Latex handschoenen zijn vooral geschikt voor volgende toepassingen:

 • Koop latex handschoenen bij verzorgende werkzaamheden;
 • Koop latex handschoenen voor het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden zonder aanwezigheid van agressieve chemicaliën;
 • Koop latex handschoenen bij omgang met voedsel;
 • Koop latex handschoenen bij werkzaamheden met bloed en lichaamsvloeistoffen;

Opgelet: latex handschoenen zijn dan weer niet geschikt voor het werken met cytostatica!

C – Vinyl handschoenen kopen bij 4UStore

Indien een tactiele gevoeligheid in de vingertoppen belangrijk is, zijn vinyl handschoenen vaak een ideale keuze. Zo’n vinyl handschoenen zitten vaak ook een stuk losser en zijn net zoals de nitril handschoenen volledig vrij van latex. Het nadeel van deze vinyl handschoenen is dat ze minder scheurvast zijn en minder bescherming bieden. Voor het werken met chemicaliën zijn vinyl handschoenen dan ook ongeschikt.

Vinyl handschoenen zijn vooral geschikt voor volgende toepassingen:

 • Koop vinyl handschoenen voor het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden zonder aanwezigheid van agressieve chemicaliën;
 • Koop vinyl handschoenen bij het omgaan met voedsel, met uitsluiting van vet voedsel. Echter worden vinyl handschoenen hier in de wetenschappelijke lectuur afgeraden en zijn nitril handschoenen dan ook beter aangewezen.

D – TPE handschoenen kopen bij 4UStore

Een laatste categorie handschoenen zijn de zogenoemde TPE handschoenen. Deze handschoenen bevatten geen latex, zijn huidvriendelijk en bieden een goede tactiele gevoeligheid in de vingertoppen. Hiernaast zijn ze heel comfortabel: ze laten zich makkelijk aan – en uittrekken en hebben een goede pasvorm. Tot slot zijn ze zacht en elastisch, terwijl het oppervlak dan weer glad en zacht aanvoelt.

TPE handschoenen zijn vooral geschikt voor volgende toepassingen:

 • Het omgaan met voedsel;
 • Het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden zonder aanwezigheid van agressieve chemicaliën;
 • Het uitvoeren van een schoonheidsbehandeling, met inbegrip van het aanbrengen van vette crèmes.

# 4. Welke kleur moeten de plastic handschoenen hebben?

Het assortiment aan plastic handschoenen is heel divers. Bij 4UStore kan je dan ook plastic handschoenen kopen in verschillende kleuren. Ideaal om een mooie outfit samen te stellen. Maar soms speelt de kleur van jouw plastic handschoenen een belangrijkere rol. In de voedingssector zal men bijvoorbeeld steeds blauwe plastic handschoenen kopen. Een blauw stukje plastic zal immers sneller opvallen omdat blauw in de voedingsindustrie een vreemd kleur is. Ook in de medische sector gelden dergelijke restricties.

# 5. Gepoederde of ongepoederde plastic handschoenen kopen?

Een gepoederde handschoen heeft een aantal belangrijke voordelen te bieden. Zo zijn ze vaak goedkoper, makkelijker aan te trekken en wordt vocht beter opgenomen. Op vlak van comfort zijn ze dan ook de best presterende handschoenen.

Toch zijn dergelijke gepoederde handschoenen niet altijd even geschikt. Denk bijvoorbeeld aan de medische sector of aan de voedingsindustrie waar het poeder niet in het eindproduct terecht mag komen. Ongepoederde handschoenen genieten hier dan ook de voorkeur.

Ook bij frequent gebruik van latex handschoenen worden ongepoederde latex handschoenen aangeraden. De poederdeeltjes verhogen dan ook de kans op het ontwikkelen van een latexallergie.

# 6. De afmetingen van de handschoenen

Tot slot zal je uiteraard de afmetingen van de handschoenen dienen na te gaan. Lang niet iedereen heeft immers een even grote of kleine hand.

Nitril, vinyl, latex of toch maar TPE? Bij 4UStore kan je plastic handschoenen kopen in verschillende formaten. Zo heb je steeds de juiste handschoenen beschikbaar. Want voor een optimale bescherming is het belangrijk dat de handschoenen ook helemaal goed zitten.

Meer tips voor het kiezen van de geschikte plastic handschoenen? Onze klantendienst helpt jou graag verder. Zo kan je zorgeloos de best geschikte plastic handschoenen kopen.