Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Keurmerken: Wat zijn het en wat moet je ermee?

zondag 30 juni 2019 | Geschatte leestijd: 24 minuten

Deze keurmerken zijn bij 4UStore verkrijgbaar

Bij 4UStore beseffen we als geen ander dat we een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. Wij leveren onze producten immers aan grootverbruikers die een wel heel grote impact kennen. En daarom beslaan ook wij de duurzame weg. Dit doen we voornamelijk door te rekenen op producten die voorzien zijn van een keurmerk. Ons assortiment bestrijkt meer dan tien verschillende keurmerken, waardoor het niet ongewoon is dat klanten al eens het overzicht verliezen. Want welke betekenis gaat er eigenlijk achter het FSC keurmerk verscholen? Is een EKO keurmerk dan beter dan het Europees Biologisch Keurmerk? En waarom zijn er verschillende Cradle to Cradle-certificeringen? Het zijn slechts enkele vragen waar je misschien mee te kampen hebt.

Het is normaal dat je met vragen zit. En het is al even normaal dat wij ze voor jou de wereld uit helpen. Daarom hebben wij een uitgebreid overzicht opgesteld van de verschillende keurmerken die je bij 4UStore aan kan treffen. We leggen uit wat deze keurmerken garanderen en schenken ook aandacht aan hoe dat zich laat vertalen in het assortiment van 4UStore. Gewoon, omdat ook wij gezegend zijn met een groen én sociaal hart. Jij toch ook?

FSC (Forest Stewardship Council)

FSC of Forest Stewardship Council is een keurmerk dat aangeeft dat een verantwoord bosbeheer aan de basis van het product ligt. Hiervoor gebruikt het de zogenaamde FSC-standaard. De FSC-standaard vindt een ideale balans tussen de economische-, sociale- en milieubelangen. Producten die afkomstig zijn van FSC-gecertificeerd bosbeheer, garanderen dan ook dat de bomen afkomstig zijn uit bossen die klaar zijn voor de uitdagingen van morgen en hierdoor ook voor toekomstige generaties zijn gegarandeerd.

FSC producten bij 4UStore

Bij 4UStore wordt het FSC-keurmerk voornamelijk gebruikt voor papierproducten zoals het eigen 4UStore toiletpapier of de handdoekjes van Satino. Echter zijn er ook verschillende houtproducten die aan de FSC-standaard voldoen. Denk bijvoorbeeld aan onze kamerbezems die uit hout bestaan.

EU Ecolabel (Europees Ecolabel)

Het EU Ecolabel is een milieukeurmerk voor diensten en non-foodproducten. Het gaat om een initiatief van de Europese Unie waarmee men een duurzame productie hoopt te stimuleren. Het EU Ecolabel is bijzonder omdat het niet alleen focust op de afkomst van het product (zoals FSC dat bijvoorbeeld doet ten opzichte van de boskap), maar eerder op de volledige levenscyclus. Zowel het gebruik van grondstoffen als de verwerking van schadelijke stoffen komen bij het EU Ecolabel aan bod.

Het EU Ecolabel is dan ook een sterk bewijs dat de producent een milieuvriendelijke levenscyclus hoog in het vaandel draagt. In Nederland is het het SMK die het EU Ecolabel toekent. Het houdt hierbij rekening met specifieke criteria per productgroep. Het gaat om Europees opgelegde criteria die het gevolg zijn van grondig wetenschappelijk onderzoek. In totaal zijn er enkele tienduizenden producten en diensten van het EU Ecolabel voorzien.

Eu Ecolabel producten bij 4UStore

Bij 4UStore gaat het om uiteenlopende producten zoals het vaatwasmiddel van Tana Green Care, de schoonmaakmiddelen van Ecolab en de papieren handdoekjes van Satino Comfort.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een internationaal keurmerk dat voornamelijk duurzame landbouw nastreeft. Het keurmerk Rainforest Alliance wordt gebruikt om aan te tonen dat bepaalde voedingsproducten uit de landbouw, zoals koffie en chocolade, een beperkte impact hebben op het leefmilieu. Toch garandeert het keurmerk Rainforest Alliance ook dat er van goede arbeidsomstandigheden sprake is. Rainforest Alliance voert eveneens controles uit, terwijl de betrokken landbouwbedrijven moeten voldoen aan de SAN-standaarden.

Rainforest Alliance producten bij 4UStore

Bij 4UStore vind je verschillende producten die voorzien zijn van het keurmerk van Rainforest Alliance. Het gaat onder andere om de koffie van Nescafe en Nespresso, maar ook de theeproducten van Lipton zijn drager van het keurmerk Rainforest Alliance.

Fairtrade

Het milieukeurmerk Fairtrade werkt samen met certificeringsorganisatie FLOCERT dat wereldwijd de naleving van de opgelegde standaarden controleert. Hierbij focust men zowel op de productie- als op de verwerkingsketen. Bijzonder is dat de standaarden van Fairtrade rekening houden met specifieke regionale kenmerken. Zo houden de standaarden van Fairtrade ook rekening met de culturele achtergrond en de wettelijke standaarden en zijn ze soms beter aangepast aan de lokale productieketen dan wat we van andere milieukeurmerken gewoon zijn.

De standaarden van Fairtrade

De standaarden van Fairtrade beslaan drie luiken, met name een economisch, een ecologisch en een sociaal luik:

1° Het economisch luik garandeert een minimale en eerlijke prijs (Fairtrade) voor de lokale handelaars, het reguleert de goederen- en de geldstromen, het zorgt voor transparantie, het regelt de voorfinanciering en het biedt een economisch voordeel omdat men het label van Fairtrade mag gebruiken;

2° Het ecologisch luik wil uiteraard de lokale en mondiale ecologie beschermen;

3° Het sociaal luik versterkt voornamelijk de positie van de arbeiders in het zuiden door middel van de oprichting van coöperatieven en vakbonden. Het regelt zo de arbeidsvoorwaarden en streeft een totaalverbod op kinderarbeid en discriminatie na. Want ook dat is Fairtrade.

Uitzonderingen mogelijk

Weet wel dat deze standaarden van Fairtrade, zoals eerder aangehaald, regionaal verschillen. Ten aanzien van cacao en thee is het ontwikkelen van een transparant volgsysteem bijvoorbeeld niet mogelijk, maar wordt de naleving op basis van een procentueel systeem gegarandeerd. Wanneer een bedrijf dus zowel Fairtrade als niet-gecertificeerde thee verkoopt, hoeft dat met andere woorden niet te betekenen dat de gecertificeerde producten 100% Fairtrade zijn. De verhouding tussen Fairtrade en niet-gecertificeerde producten is echter wel representatief voor het deel van de productie dat aan de criteria van Fairtrade voldoet.

Fairtrade producten bij 4UStore

Het keurmerk Fairtrade wordt vaak gebruikt en dat merk je ook aan het assortiment van 4UStore. Bij 4UStore vind je talloze producten die het keurmerk Fairtrade mogen dragen. Het gaat bijvoorbeeld om de Fairtrade thee van Tea of Life, de Fairtrade chocolade van Tony’s Chocolonely en de Fairtrade cacao van Café Auberge.

UTZ Certified (UTZ Kapeh)

Het keurmerk UTZ Certified, ook wel eens UTZ Kapeh genoemd, is een keurmerk dat zich focust op de tropische landbouwproducten. Het keurmerk UTZ Certified bevat verschillende programma’s zoals een katoen-, palmolie-, thee-, cacao- en koffieprogramma.

UTZ Certified is een alternatief voor Max Havelaar en streeft een sociale en milieuvriendelijke productie na. Dit doet UTZ Certified met de nodige portie realisme, waardoor het UTZ Certified keurmerk niet alleen focust op kleine boeren zoals Max Havelaar dat wel doet. UTZ Certified gelooft immers dat sociale evoluties ook van bovenaf kunnen ontstaan en werkt dan ook nauw samen met de industrie en de grotere plantages. Een minimumloon ten aanzien van de kleine boeren wordt door het keurmerk UTZ Certified met andere woorden niet gegarandeerd.

UTZ Certified producten bij 4UStore

Bij 4UStore kan je diverse producten vinden die UTZ-gecertificeerd zijn. Uiteraard gaat het voornamelijk om thee- en koffieproducten. Onder andere de theeproducten van Pickwick dragen terecht het UTZ-keurmerk.

EKO-keurmerk

Lang niet alleen internationale keurmerken kunnen duurzame landbouw garanderen. Het EKO-keurmerk is er bijvoorbeeld één van Nederlandse bodem en staat garant voor biologische landbouw. Het EKO-keurmerk geeft dan ook aan dat de productie van de betrokken voedingsproducten gestoeld is op milieuvriendelijke technieken. Voor verwerkte producten moet het voor minimaal 95% om producten uit de biologische landbouw gaan. Anders mag men het EKO-keurmerk niet hanteren. Voor basisproducten gaat het om maar liefst 100% biologische producten. Dit wil zeggen dat men helemaal geen chemische pesticiden, geen kunstmatige meststoffen en geen GMO’s mag gebruiken. Echter is het EKO-keurmerk geen sociaal keurmerk, daarover biedt het dan ook geen informatie.

EKO producten bij 4UStore

Omdat de verkoop van groenteproducten via online kanalen niet eenvoudig is, zijn er bij 4UStore niet veel producten te vinden die het keurmerk EKO dragen. Wel zijn verschillende soepen van Unox voorzien van het EKO-keurmerk. Hier geven ze aan dat minimaal 95% van de gebruikte groenten afkomstig is van biologische landbouw. Gebruikt men ook dierlijke producten in de soep? Dan hoef je je, indien de soep voorzien is van het EKO-keurmerk, geen zorgen te maken om dierenwelzijn. Ook dat is gegarandeerd.

Europees Biologisch Keurmerk

Het Europees Biologisch Keurmerk is een verplicht weer te geven keurmerk voor alle biologische producten die in de EU werden geproduceerd. Het Europees Biologisch Keurmerk geeft met andere woorden aan dat het product aan de EU-eisen met betrekking tot biologische landbouw voldoet. Echter biedt het Europees Biologisch Keurmerk geen garantie dat het ook effectief gaat om producten van eigen Europese bodem. Het is enkel zo dat biologische producten die in de EU werden geproduceerd het Europees Biologisch Keurmerk verplicht moeten dragen, terwijl dit voor andere producten optioneel is. Uiteraard moeten zij dan wel voldoen aan de eisen van het Europees Biologisch Keurmerk.

Internationaal wordt het Europees Biologisch Keurmerk als een topkeurmerk aanzien omdat het uitgebreid aandacht schenkt aan duurzaamheid, maar ook transparantie nastreeft en er strikte controles aan de basis van het Europees Biologisch Keurmerk liggen.

Kenmerken van het Europees Biologisch Keurmerk

Het Europees Biologisch Keurmerk geeft aan dat de producten voor minimaal 95% bestaan uit biologische ingrediënten. Dit impliceert dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen werden gebruikt. Het eist hierbij een vorm van transparantie, want het moet ook duidelijk zijn wat de oorsprong van de gebruikte ingrediënten is. Tot slot geeft het Europees Biologisch Keurmerk ook aan dat een eventuele vleesproductie rekening dient te houden met dierenwelzijn.

In de praktijk vertoont het Europees Biologisch Keurmerk grote gelijkenissen met het EKO-keurmerk en het klopt dat producten die voorzien zijn van het EKO-keurmerk vaak ook het Europees Biologisch Keurmerk dragen.

Producten met het Europees Biologisch Keurmerk bij 4UStore

Bij 4UStore vind je diverse producten die het Europees Biologisch Keurmerk dragen. Het gaat onder andere om de verschillende melkproducten van Zuivelrijck (incl. de koffiemelkcups).

Samen maken we chocolade 100% slaafvrij

Dit keurmerk is afkomstig van Tony’s Chocolonely dat met haar eigen keurmerk 100% slaafvrije chocolade garandeert. Door met een eigen keurmerk op de markt te komen, hopen ze de controles te centraliseren en zo de garanties te versterken. Het keurmerk ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ zet zich in voor een slaafvrij bestaan op de cacaoplantages. Het programma van ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ bestaat uit drie pijlers. Zo tracht men via het keurmerk ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ voor bewustwording te zorgen, terwijl men zelf het goede voorbeeld toont. Hiernaast oefent men ook druk uit op de industrie door het gesprek aan te knopen met de politieke wereld en met ngo’s.

Daarvoor rekent het op de Chocolonely Foundation dat de basisvoorwaarden creëert waaronder men slavernij kan verbannen. Door producten te kopen die voorzien zijn van het keurmerk ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’, weet je met andere woorden zeker dat er aan deze basisvoorwaarden is voldaan en dat het afkomstig van slaafvrije plantages waar stabiele gemeenschappen ook echt hun kinderen naar school laten gaan. Kinderarbeid is bij het keurmerk ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ immers helemaal uit den boze.

‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ producten bij 4UStore

De producten die het keurmerk ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ dragen, zijn uiteraard deze van Tony’s Chocolonely. Bij 4UStore vind je diverse producten van Tony’s Chocolonely. Het gaat zowel om de grote repen als om dispenserverpakkingen met kleine chocolaatjes. Ook mixverpakingen met het keurmerk ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ zijn bij 4UStore verkrijgbaar.

Nordic Ecolabel (Nordic Swan)

Het Nordic Ecolabel, ook wel eens Nordic Swan genoemd, is een speciaal keurmerk voor schoonmaakmiddelen. Het Nordic Ecolabel garandeert een milieuvriendelijke productie van de schoonmaakmiddelen en legt eveneens hoogwaardige kwaliteitsvereisten op. Het beheer van het Nordic Ecolabel ligt in handen van de Nordic Ecolabelling Board waarin diverse Scandinavische overheden vertegenwoordiging genieten en zo een duurzame consumptie promoten.

Garanties van het Nordic Ecolabel

Het Nordic Ecolabel is een echt milieukeurmerk en het is ook hier dat de garanties van het Nordic Ecolabel liggen. Het Nordic Ecolabel geeft onder andere aan dat er geen verontreinigende grondstoffen en additieven worden gebruikt bij de productie van de schoonmaakmiddelen. Ook wat de toxiciteit betreft zijn er strikte beperkingen, terwijl de hoeveelheid gebruikte verpakkingen eveneens wordt beperkt.

Hiernaast werden de producten ook uitgebreid getest op vlak van doelmatigheid en zijn er strikte eisen opgelegd op vlak van transparantie. Onder andere wat het gebruik, de gevaren en de ideale dosering betreft moet de verpakking duidelijke informatie bevatten.

Het Nordic Ecolabel biedt met andere woorden zowel ecologische als kwalitatieve garanties. Het Nordic Ecolabel geeft echter niet aan of de producten al dan niet fairtrade zijn en of ze al dan niet op dieren werden getest.  

Nordic Ecolabel producten bij 4UStore

Bij 4UStore vind je diverse producten die voorzien zijn van het keurmerk Nordic Ecolabel of Nordic Swan. Het gaat onder andere om het toiletpapier van Vendor, de interieurreiniger Tana Green Care SR 15 en de Greenspeed microvezeldoek.

Cradle to Cradle (C2C)

Het keurmerk Cradle to Cradle of C2C is een internationaal keurmerk dat focust op de volledig levenscyclus van producten. Het keurmerk Cradle to Cradle staat voor de kringloop van materialen waarbij het hergebruik centraal komt te staan. Het keurmerk Cradle to Cradle focust op vijf verschillende aspecten, met name de samenstelling van de materialen, het gebruik van hernieuwbare energie, de sociale rechtvaardigheid, een duurzaam waterbeheer en de mogelijkheid tot hergebruik van de materialen. Elke 2 jaar gaan onafhankelijke bureaus over tot de certificering.

Cradle to Cradle op 5 niveaus

Het keurmerk Cradle to Cradle komt met vijf verschillende niveaus, met name Cradle to Cradle Platina, Cradle to Cradle Goud, Cradle to Cradle Zilver, Cradle to Cradle Brons en Cradle to Cradle Basic. Het is de laagst behaalde score die de algehele score bepaalt.

1° Cradle to Cradle basic: Producenten moeten alle gebruikte producten in een BoM-tabel opnemen en dienen elke leverancier een verklaring te laten ondertekenen dat er geen ongewenste chemicaliën werden toegevoegd. Hiernaast moet elk generisch materiaal een onderdeel zijn van een technologische of biologische kringloop en moet er transparantie zijn ten aanzien van het elektriciteitsverbruik, de impact op het watermilieu en de directe on-site CO2 emissie.

Ook mogen er geen significante inbreuken zijn ten aanzien van lozingsvergunningen en moet er een vorm van zelfevaluatie bestaan die de fundamentele rechten van de eigen werknemers moet beschermen, net zoals deze van directe toeleveranciers. Door beheerprocedures te ontwikkelen moet men tot slot sociale problemen aan kunnen pakken.

2° Cradle to Cradle Brons: Dezelfde vereisten als bij Cradle to Cradle Basis, maar minimaal 75% van alle ingrediënten moeten tot op het chemisch niveau volledig in kaart zijn gebracht (100% voor zepen, detergenten en cosmetica). Ook moet men de kringloopscore berekenen (minimaal 35) en moet men een strategie ontwikkelen om hernieuwbare energie te gebruiken en de CO2-impact te reduceren. Een volledige wateraudit dient eveneens te worden uitgevoerd.

3° Cradle to Cradle Zilver: Dezelfde vereisten als bij Cradle to Cradle Brons, maar hier moet men minimaal 95% van alle ingrediënten in kaart brengen en moet de kringloopscore minimaal 50 bedragen. Men moet eveneens minimaal 5% hernieuwbare energie gebruiken, minimaal 5% van de directe CO2-emissies compenseren en men moet alle aan het product gerelateerde chemicaliën in het effluent in kaart brengen.

Ook moet men voor dat laatste een positieve strategie ontwikkelen. Tot slot dient men naar keuze een aantal sociale projecten te voltooien. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een sociaal project met een positieve impact ten aanzien van de gemeenschap.

4° Cradle to Cradle Goud: Dezelfde vereisten als bij Cradle to Cradle Zilver, maar 100% van de ingrediënten moet in kaart worden gebracht, de kringloopscore moet minimaal 65 bedragen, minimaal 50% van de gebruikte energie moet hernieuwbaar zijn en minimaal 50% van de directe CO2-emissies moeten worden gecompenseerd. Tot slot moet de watergerelateerde impact worden gereduceerd en gaat er extra aandacht naar de sociale impact van het bedrijf.

5° Cradle to Cradle Platina: Dit is de hoogst bereikbare certificering van Cradle to Cradle. Het gaat nog een stuk verder dan Cradle to Cradle Goud, onder andere door 100% hernieuwbare energie en 100% compensatie van de directe CO2-emissies te verplichten. Maar daarbovenop gelden nog een aantal andere strikte vereisten. Zo moet men bijvoorbeeld minimaal 5% van het indirect energieverbruik compenseren, moet het effluent aan de kwaliteitsstandaarden voor drinkwater voldoen en moet de productiesite worden geverifieerd volgens een internationaal erkende sociale norm en dit door een derde partij.

Cradle to Cradle producten bij 4UStore

Bij 4UStore vind je diverse producten die aan de Cradle to Cradle-certificering voldoen en dit binnen de 5 aangehaalde niveaus. Het gaat bijvoorbeeld om de producten van Tana Green Care en om de Vendor wash foam.

EMAS-certificaat (Eco-Management Audit Sheme)

Tot slot is er ook het EMAS-certificaat. Het gaat om een certificaat dat hier nog vrij onbekend is. Het EMAS-certificaat geeft aan dat de organisatie een permanente verbetering van de milieuprestaties nastreeft, bijvoorbeeld door de gebruikelijke grondstoffen te vervangen door milieuvriendelijke grondstoffen of door het elektriciteitsverbruik voortdurend te verminderen.

Producten met EMAS-certificaat bij 4UStore

Bij 4UStore vind je verschillende producten die van zo’n EMAS-certificaat zijn voorzien. De producten van Tana Green Care zijn veruit de bekendste voorbeelden.

PEFC-keurmerk (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes)

PEFC of Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes is een non-gouvernementele organisatie met een duurzaam bosbeheer als voornaamste bestaansreden. Het PEFC-keurmerk is hierbij het belangrijkste instrument. Het PEFC-keurmerk geeft dan ook aan dat er sprake is van duurzaam bosbeheer. Hiernaast moet het producerende bedrijf, om het PEFC-keurmerk te mogen dragen, de 8 centrale ILO-conventies naleven. Het PEFC-keurmerk is met andere woorden ook een sociaal keurmerk, want het geeft aan dat er geen sprake is van gedwongen arbeid, discriminatie of van enige schending van de regels omtrent kinderarbeid.

De exacte draagwijdte van het PEFC-keurmerk is echter niet helemaal duidelijk, omdat het eveneens aangeeft dat het gecertificeerde bedrijf de nationale regelgeving dient te respecteren. Omdat pakweg niet elk land het Kyotoprotocol heeft geratificeerd, zijn de regels ter verstrekking van het PEFC-keurmerk dus niet overal even streng.

Producten met het PEFC-keurmerk bij 4UStore

Het merendeel van de via 4UStore verkrijgbare papierproducten zijn voorzien van het PEFC-keurmerk. Het gaat bijvoorbeeld om de papieren handdoekjes van Euro Products en Satino.

Der Blauer Engel

Blauwe Engel, ook wel eens Der Blauer Engel of BlaueEngel genoemd, is een Duits label voor ecologisch vriendelijke producten. Het keurmerk Der Blauer Engel werd door de Duitse overheid in het leven geroepen en is vooral terug te vinden op papierproducten. De criteria zijn hierbij afhankelijk van het type product. Ten aanzien van printpapier gelden bijvoorbeeld andere criteria dan ten aanzien van tissuepapier.

Het keurmerk Der Blauer Engel geeft aan dat de papierproducten voor 100% uit gerecyclede materialen bestaan en dat er geen giftige stoffen werden gebruikt tijdens het productieproces (incl. een verbod op bleking met chloorgas en het gebruik van optische witmakers). Echter worden geen maximale emissienormen opgelegd en geeft het label geen informatie met betrekking tot de CO2-uitstoot. Ook met betrekking tot de arbeidsomstandigheden geeft dit label geen informatie prijs.

Der Blauer Engel producten bij 4UStore

Het keurmerk Der Blauer Engel vind je bij 4UStore op verschillende papierproducten. Denk aan het toiletpapier van 4UStore en de vouwhanddoekjes van Tork.

SUP-Proof

SUP of Single-Use Plastics verwijst naar de plastic producten die op grond van de Europese regelgeving verboden zijn of zullen worden. Producten die het keurmerk SUP-Proof dragen, mogen echter nog steeds worden verkocht.

SUP-Proof producten bij 4UStore

Bij 4UStore vind je diverse SUP-Proof alternatieven. Onder andere Biodore heeft een rijke collectie SUP-Proof verpakkingen, waardoor je nog steeds disposables kan blijven gebruiken. Ook van het merk Depa hebben we een breed aanbod SUP-Proof plastic producten. Zij dragen het keurmerk SUP-Proof omdat het gaat om herbruikbaar plastic dat aldus niet voldoet aan de Europese definitie van Single-Use Plastics.

EU Food Contact Certificat

Het EU Food Contact Certificat is een keurmerk dat standaarden oplegt met betrekking tot de voedselveiligheid. In de praktijk geeft het dan ook aan dat het product veilig gebruikt kan worden in combinatie met voedingsproducten. Vooral voor voedselproducerende bedrijven is het EU Food Contact Certificat geen onbelangrijk keurmerk.

Producten met het EU Food Contact Certificat bij 4UStore

Bij 4UStore vind je diverse producten die voorzien zijn van het EU Food Contact Certificat en dit in uiteenlopende categorieën. Denk onder andere aan de zachte multifold handdoekjes van Tork Xpress, de dispenserservetten van Tork Fasthold en de handdoekrollen van Euro Matic.

Green Key

Het keurmerk Green Key, misschien ook wel gekend onder zijn vroegere naam Milieubarometer, is een internationaal keurmerk. Het focust voornamelijk op de recreatiebranche en geniet vertegenwoordiging in 54 landen. Ook in Nederland is het keurmerk Green Key terug te vinden en dit op drie niveaus: Green Key Brons, Green Key Zilver en Green Key Goud.

Het keurmerk Green Key focust voornamelijk op MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Hierbij moet het bedrijf verschillende MVO-gerelateerde maatregelen treffen. Des te meer MVO-maatregelen het bedrijf treft, des te hoger de classificering.

Green Key producten bij 4UStore

Hoewel het keurmerk Green Key vooral bekend is omwille van haar rol in de toeristische sector, vind je ook bij 4UStore producten terug met het keurmerk Green Key. Deze producten voldoen aan de vereisten van Green Key en zijn dus een goede keuze voor toeristische bedrijven die eveneens azen op een Green Key-certificering. Het gaat hierbij voornamelijk om de biologisch afbreekbare disposables van Biodore.

Kiemplant

Het keurmerk Kiemplant heeft in principe dezelfde betekenis als het keurmerk OK Compost. Het geeft net als het keurmerk OK Compost aan dat het gaat om materiaal op basis van composteerbaar kunststof. Producten met het keurmerk Kiemplant mag je echter niet zomaar bij het GFT-afval (of bij plastic afval!) deponeren omdat het een lange afbreektijd van 12 weken kent, terwijl klassiek GFT-afval slechts een afbreektijd van 2 weken doormaakt. Desalniettemin zijn producten die voorzien zijn van het keurmerk Kiemplant wel gewoon composteerbaar. En dus is het de duurzame keuze.

Kiemplant producten bij 4UStore

Het keurmerk Kiemplant is terug te vinden op onze biologisch afbreekbare draagtassen, de duurzame koffielepels van Biodore en het wegwerpservies op basis van natuurlijke materialen.

OK Compost

Het keurmerk OK Compost is de Belgische variant van het keurmerk Kiemplant en heeft met andere woorden eenzelfde betekenis. Het geeft net als het keurmerk Kiemplant aan dat het gaat om composteerbaar kunststof en is onder andere terug te vinden op biologisch afbreekbare hoesjes, zakjes en bakjes.

OK Compost producten bij 4UStore

Het keurmerk OK Compost is in de praktijk terug te vinden op dezelfde producten als bij het keurmerk Kiemplant. Het gaat dus ook hier om de producten van Biodore. Denk bijvoorbeeld aan de biologisch afbreekbare soepkom van het merk Biodore dat eveneens voorzien is van het keurmerk Kiemplant.

CO2-neutraal

Het CO2-neutraal keurmerk geeft aan dat de producerende organisatie CO2-neutraal fungeert. De organisatie doet dit door de uitstoot van CO2-gassen drastisch terug te dringen en de resterende uitstoot te compenseren.

CO2-neutraal producten bij 4UStore

Bij 4UStore vind je diverse producten die het keurmerk CO2-neutraal dragen. Het gaat onder andere om het CO2-neutraal doprol toiletpapier van 4UStore, de CO2-neutrale vouwhanddoekjes van Satino, het CO2-neutraal poetspapier van Satino Black en de CO2-neutrale toiletroldispenser van Satino Smart en Satino Black.

Recycled Plastic

Tot slot vind je bij 4UStore ook het keurmerk Recycled Plastic terug. Producten die het keurmerk Recycled Plastic dragen, worden gemaakt op basis van gerecycled plastic en dragen hierdoor bij aan de circulaire economie waar gebruikte materialen een tweede kans krijgen.

Recycled Plastic producten bij 4UStore

Onder andere de gerecyclede toiletrolhouders van Satino Black en Satino Smart, die eveneens het keurmerk CO2-neutraal dragen, zijn gemaakt op basis van 100% recycled plastic en mogen dit keurmerk aldus dragen.