Onze andere webshops

Hoe wordt toiletpapier gemaakt?

maandag 16 januari 2023 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Bij 4UStore kennen we het een en ander over toiletpapier. Logisch, want met ons eigen huismerk 4UStore bieden we ook eigen toiletpapier aan. Het maken van toiletpapier lijkt misschien heel eenvoudig, maar dat is het niet. We nemen u mee op de reis die wordt afgelegd, een reis die eindigt bij het doorspoelen van het toilet. En die begint in een bos.

Houtvezels als restproduct van de houtverwerkende industrie

De reis van toiletpapier begint bij bomen. Toiletpapier wordt namelijk meestal gemaakt van houtvezels, vaak afkomstig van verschillende boomsoorten. Deze bomen worden niet alleen voor het maken van toiletpapier gekapt. Dat zou best zielig zijn. De beste delen van de boom gebruikt men namelijk voor het maken van houten meubels, houten balken en dergelijke meer.

Nadien blijft er altijd nog wat restmateriaal over. Het gaat dan bijvoorbeeld om de restjes van het zagen of de boomtop met takken. In de plaats van dit restmateriaal weg te gooien, krijgt het een nieuwe bestemming. Zo wordt het bijvoorbeeld gekocht door energiebedrijven die het gebruiken in biomassacentrales. Daarnaast kopen ook producenten van toiletpapier dit restmateriaal in.

Van houtvezels tot toiletpapier

Het is niet mogelijk om van hout meteen toiletpapier te maken. Het hout moet eerst klaar worden gemaakt. Daarom doet men al het hout in een versnipperaar. De houtsnippers weekt men vervolgens in water. Hieraan worden verscheidene chemicaliën toegevoegd, waarna er een vochtig papje overblijft. Door het papje te pletten en te verhitten, verdwijnt het water en blijft er een droge massa achter. Dit is papier, maar het ziet er nog niet zo uit. Daarom wordt het voorzichtig opgerold en behandeld. Soms zal men het ook bleken, kleuren of zelfs een aangenaam geurtje geven.

Toiletpapier met een enkele laag vinden we niet zo fijn. Daarom worden de grote rollen afgewikkeld en worden de verschillende laagjes aan elkaar bevestigd. Dat zijn vaak twee laagjes, maar bij luxepapier kan het ook gaan om drie lagen of meer. Het bevestigen van de verschillende lagen kan men doen via verlijming, maar meestal gebruikt men hiervoor een speciale pers. Het is deze pers die zorgt voor het putjespatroon dat bij veel soorten toiletpapier te zien is. Vervolgens snijdt men voorzichtig het papier, zodat de gebruiker geniet van eenvoudig af te scheuren vellen. En dan rolt men alles opnieuw op. De rollen worden op maat gesneden, alles wordt verpakt en het papier vertrekt naar de winkelrekken.

Toiletpapier op basis van gerecycled papier

Naast houtpulp gebruiken producenten van toiletpapier soms ook de vezels van oud papier, papier dat bijvoorbeeld eerst op kantoor is gebruikt en dat is gerecycled. Ook bij 4UStore bieden we gerecycled toiletpapier aan. De reis van gerecycled toiletpapier begint eveneens bij bomen, maar eerst heeft het papier een ander doel gehad. Nadien wordt het gebruikte papier verzameld en gesorteerd.

Men doet dan het oude papier in een bak met heet water. Dit zorgt ervoor dat het papier opnieuw in vezels uiteenvalt. Een probleem is dat het ingezamelde papier vaak nog wat onzuiverheden bevat, bijvoorbeeld nietjes en paperclips. Dat moet er eerst uit worden gefilterd. Dat wordt gedaan met speciale zeven. Wat overblijft, is een schone pulp. Dit wordt op een draaiende zeef gespoten. Daarna wordt het geplet en gedroogd. Het papier wordt opnieuw op een moederrol gewikkeld en verder ondergaat het hetzelfde proces als toiletpapier dat op basis van nieuwe houtvezels wordt gemaakt.

Duurzaam toiletpapier maken

Andere materialen die kunnen worden gebruikt, zijn onder meer bamboe en tarwestro. Deze producten gebruikt men veelal omwille van duurzame redenen. Dat wil echter niet zeggen dat toiletpapier van nieuwe houtvezels niet duurzaam kan zijn. Het gaat namelijk om een restproduct dat anders verloren gaat. Het is wel belangrijk dat het gebruikte hout afkomstig is van een duurzaam beheerd bos, waarbij gekapte bomen door nieuwe bomen worden vervangen. Keurmerken als FSC geven dit aan.