Onze andere webshops

Hoe kan ik zelf mijn leren bank onderhouden?

maandag 13 maart 2023 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Een leren bank kan een echt pronkstuk zijn in het interieur. Dagelijks de leren bank onderhouden, is niet moeilijk. Meer dan het even afnemen met een natte doek is het niet. Daarmee kunt u heel eenvoudig vuil verwijderen. Toch is een leren bank onderhouden meer dan enkel dat. Hieronder leest u hoe een leren bank onderhouden verloopt en wat u nodig hebt om zelf een leren bank te onderhouden.

Regelmatig reinigen van een leren bank

Leer wordt gemaakt op basis van de huid van dieren. Bij klassieke ledersoorten gaat het vooral om varkenshuid, koeienhuid en paardenhuid. Bij de eerder luxueuze ledersoorten gebruikt men onder meer hert, lam, ree, kalf, krokodil, slang en zelfs kraakbeenvissen. Hoe dan ook vertoont leder gelijkenissen met de huid. Net als de huid heeft het behoefte aan hydratatie en moet het regelmatig worden gevoed. Anders riskeert u dat het leer uitdroogt. Het voelt dan niet meer glad aan.

Alleen al daarom is het belangrijk om de leren bank regelmatig met lauwwarm water en een druppeltje groene zeep te reinigen. Hierdoor zal het automatisch soepeler blijven. U kunt daarbij een microvezeldoek of een sponsje gebruiken.

Zelf een leren bank onderhouden met leershampoo

Daarnaast raden we aan om de leren bank te onderhouden met leershampoo. Leershampoo doet namelijk meer dan alleen het hydrateren van het leer, het zal het ook voeden. Houd bij het kiezen van een leershampoo altijd rekening met de samenstelling. Sommige leershampoos zijn bijvoorbeeld vooral geschikt voor lichtgekleurd leer en mogen niet zomaar op een zwarte bank worden gebruikt.

Een leren bank onderhouden met leercrème

Alsook moet u regelmatig een onderhoudsmiddel aanbrengen. Hoe vaak u dat dient te doen, is niet te zeggen. Het is namelijk afhankelijk van hoe intensief de bank wordt gebruikt, wat de luchtvochtigheid in de ruimte is en aan welke temperaturen de bank wordt blootgesteld. Experts raden aan om toch twee keer per jaar de bank met een onderhoudsmiddel te onderhouden. Hiervoor gebruikt u een speciale leercrème.

Houd ook bij de keuze van de leercrème rekening met de behoeften van uw bank. Leercrèmes doen vaak dat beetje extra en voeden niet alleen, maar leggen ook een waterafstotend en beschermend laagje aan. Met zo'n crème de leren bank onderhouden, is niet moeilijk. U brengt de crème aan op een sponsje en wrijft de bank in. Nadien laat u het indrogen en klaar!