Onze andere webshops

Het grootste assortiment ontvetters voor de professionele keuken

vrijdag 2 november 2018 | Geschatte leestijd: 8 minuten

Een professionele keuken vergt heel wat onderhoud, zeker indien er aan de opgelegde hygiënische standaarden moet worden voldaan. Gelukkig maar, want die hygiënische vereisten zijn er niet zomaar. Aangezien niet eender welk product zomaar in aanraking mag komen met voedselcontactplaatsen, schetsen we graag uit welke van onze ontvetters geschikt zijn voor gebruik in een professionele keuken. In dit artikel schetsen we in brede krijtlijnen praktische oplossingen voor verschillende situaties, waarbij wij steeds de nodige aandacht besteden aan onze favoriete producten binnen ieder segment.

Grillreinigers

Het moet wel het vervelendste klusje van de hele zomer zijn: de barbecue schoonmaken. Voor een professionele keuken is het echter een dagdagelijkse realiteit. Nergens anders koeken vettige etsenresten sneller aan tot een onhygiënische aangebakken goedje. Het adequaat en tijdig reinigen van het grilloppervlak en toebehoren is met andere woorden een must, maar daarom nog geen sinecure. Wij van Handdoekentoiletpapier.nl beschikken gelukkig over een breed aanbod aan ontvetters die zich specifiek voor dit toepassingsgebied schikken.

Een voorbeeld van een dergelijke soort ontvetter is de Suma Grill D9 grillreiniger, waar we het later in dit artikel zeker nog eens over hebben. Een ander aangeraden product is dan weer de Ecolab Greaselift ontvetter. Deze ontvetter met spuitmechanisme werd speciaal ontworpen om moeilijk reinigbare oppervlakken moeiteloos proper te krijgen. Zo wordt de Ecolab Greaselift ontvetter door ons aangeraden voor de reiniging van ovens, grillsystemen, afzuigkapen en ventilatiegaten. Standaard hoeft men voor het gebruik van de Ecolab Greaselift ontvetter geen speciale veiligheidsmaatregelen te treffen, buiten dan de logische opmerking dat deze ontvetter en grillreiniger maar beter niet wordt gebruikt voor de reiniging van (nog) warme oppervlakken.

Volgende producten, zoals opgenomen in ons assortiment, schikken zich uitstekend voor de reiniging van grillsystemen en -oppervlakken:

 • Suma Grill D9 grillreiniger;
 • Ecolab Greaselift ontvetter;
 • Green Care Grease perfect ontvetter;
 • Labaz Vitex TB-20 ontvetter.

Ovenreinigers

Minister Edith Schippers kwam in 2014 met wel heel harde cijfers op de proppen: jaarlijks zouden in Nederland zo’n 700.000 mensen ziek worden ten gevolge van een voedselinfectie. Even omrekenen en dat zou al snel 2.000 onnodig zieken per dag moeten inhouden. Hierbij denkt men wel heel snel aan zaken zoals een koelkast die niet de juiste temperatuur heeft of aan vaatdoekjes of schuursponsjes die niet tijdig worden vervangen. Maar ook andere omgevingen, zoals bijvoorbeeld de oven, kunnen een broeinest zijn van allerhande ziekmakers.

Het goed reinigen van een oven is dan ook geen sinecure. In de eerste plaats omwille van praktische beslommeringen, maar bovendien ook omwille van de voedselbereidingswijze. Wanneer we voedsel in de oven plaatsen, dan plaatsen we dat in een afgesloten omgeving. Het is net dankzij de hoge temperatuur dat heel wat voedingsdeeltjes verdampen en elders in de oven blijven plakken. Die restanten zorgen dan weer voor een vetlaag waar microscopisch kleine wezentjes maar al te graag van komen smullen. Om dat probleem aan te pakken zijn geschikte ontvetters aangewezen. Die ontvetters zijn speciaal aangepast om de hevige vetaanslag in dergelijke ovens aan te kunnen pakken. Het is belangrijk om te kiezen voor dergelijke specialistische ontvetters, aangezien het product rechtstreeks in contact komt te staan met voedselcontactplaatsen. Gebruik conform de aanwijzingen en het treffen van de nodige beschermingsmaatregelen is dan ook aangewezen.

Ook wij hebben gekozen voor specialistische producten die speciaal ontworpen werden voor de reiniging van professionele ovens. Zo hebben we bijvoorbeeld de Ecolab Greasecutter Plus. Deze ontvetter bevat een unieke en geavanceerde formule op basis van hoogwaardige stoffen die snel en efficiënt de meest hardnekkige vetten oplossen. Bijzonder aan de Ecolab Greasecutter Plus ontvetter is dan weer dat zijn formule speciaal aangepast werd om vette voedselresten streep- en vlekloos te verwijderen. De Ecolab Greasecutter Plus ontvetter is bovendien ook geschikt voor de reiniging van roestvrij stalen oppervlakken (voorkomt verkleuring).

Voor de reiniging van verticale oppervlakken in de oven is de Ecolab Greasecutter Fast Foam ontvetter beter aangewezen. Het gaat hierbij om een schuimreiniger die zich snel hecht aan verticale oppervlakken. Eenmaal het zich genesteld heeft op het verticale ovenoppervlak, verwijdert het binnen de kortste tijd de meest hardnekkige ingebakken, gecarboniseerde en verkoolde vetten. De Ecolab Greasecutter Fast Foam wordt geleverd in een handige schuimsproeier om de ovenreiniging nog makkelijker toe te laten. Zijn unieke formule helpt bovendien ook gevaarlijke dampen die op de adem slaan te voorkomen, niet onbelangrijk bij de reiniging van een moeilijk bereikbare oven.

Uiteraard zijn bij ons ook ontvetters te verkrijgen van andere merken dan Ecolab. Een voorbeeld hiervan is de Sumagrill D9 ovenreiniger. Deze ontvetter maakt gebruik van oppervlakte-actieve stoffen in combinatie met alkalische bestanddelen en pakt zo moeiteloos ingebrand vuil en vet aan. Vooral bij de reiniging van ingebrand vet afkomstig van etensresten is de Sumgrill D9 ovenreiniger een ideaal product. Zijn professionele proportie (handig twee liter-formaat) maakt professioneel gebruik perfect mogelijk. De Suma Grill D9 ovenreiniger en ontvetter is bovendien ook verkrijgbaar in een handige sprayflacon.

Uiteraard beschikken wij over heel wat meer producten die geschikt zijn voor de reiniging en ontvetting van uw oven. Onderstaand overzicht van de door ons aangeboden ontvetters voor ovenreiniging kan dat alvast beamen:

 • Ecolab Greasecutter Plus ontvetter;
 • Ecolab Greasecutter Fast Foam ontvetter;
 • Suma Grill D9 ovenreiniger;
 • Green Care Grease power ovenreiniger en ontvetter;
 • Green Care Grease Perfect ontvetter;
 • Green Care Grease Off Quick & Easy ontvetter.

Vloer- en oppervlakreiniging

Uiteraard beperken vetvlekken zich lang niet alleen tot ovens, grills en andere toestellen. Ook de keukenvloer kan een bron van verontreiniging inhouden. Voor keukenvloeren hebben wij een aparte categorie ontvetters beschikbaar. Logisch, aangezien dergelijke oppervlakken nu eenmaal ook andere noden kennen. Bij deze categorie ontvetters gaat het om producten die het nodige schrobwerk toelaten om snelle resultaten mogelijk te maken, maar die bovendien de waterbestendige oppervlakken niet beschadigen.

Een vloerontvetter waar wij warm van lopen is de Labaz Vitex TB-20 geconcentreerde ontvetter. Deze ontvetter bevat heel wat alkalische ingrediënten om vetresten rechtstreeks bij de bron aan te pakken en op te lossen. De Labaz Vitex TB-20 geconcentreerde ontvetter schikt zich uitstekend voor het afspuiten en schrobben van zwaar vervuilde oppervlaktes en kan ook gebruikt worden voor machinale reiniging van waterbestendige ondergronden in de voedingsindustrie. Deze ontvetter wordt in de praktijk veelvuldig gebruikt voor de reiniging van winkel- en keukenvloeren. Dat dit product bovendien ongeparfumeerd is maakt het des te beter geschikt is voor gebruik in ruimtes waar met voedsel gewerkt wordt. Voor algemene schoonmaakwerkzaamheden volstaat het om een oplossing van 50 ml van de Labaz Vitex TB-20 geconcentreerde ontvetter te gebruiken in combinatie met 10 liter warm water. De oppervlaktereiniging kan nadien geschieden in combinatie met een borstel, mop of sopdoek. De Labaz Vitex TB-20 geconcentreerde ontvetter komt in een extra grote flacon met een inhoud van vijf liter.

Alhoewel wij overduidelijk een grote fan zijn van deze TB-20 geconcentreerde ontvetter, hebben wij uiteraard nog heel wat andere producten met ontvettende eigenschappen beschikbaar. Volgende producten schikken zich uitstekend voor de reiniging van waterbestendige oppervlakken en vloeren:

 • Labaz Vitex TB-20 geconcentreerde ontvetter;
 • Ecolab Allquard 10 allesreiniger en ontvetter;
 • Ecolab Absorbit ontvetter in poedervorm;
 • Ecolab Oasis Clean 40S Allesreiniger en ontvetter.

Doseersystemen

In professionele grootkeuken waar dagelijks heel wat voedsel wordt verwerkt is het van uitermate belang dat de omgeving vaak genoeg wordt gereinigd. Aangezien een dergelijke professionele omgeving de nodige intensiteit en reinigingswerkzaamheden vereisen, zijn aangepaste systemen hier meer dan waar elders aangewezen.

Om een vlotte toegankelijkheid en geschikte dosering van de door u gebruikte ontvetters te kunnen garanderen, raden wij het gebruik van een zogenaamd doseersysteem aan. Vooral de doseersystemen van Ecolab doen het naar onze mening zeer goed. Zo hebben wij bijvoorbeeld de Ecolab Kitchenpro Greaselift en de Ecolab Oasis Clean 40S allesreiniger en ontvetter opgenomen in ons assortiment. Het eerste product schikt zich voornamelijk voor de reiniging van zwaar verontreinigde en moeilijk bereikbare plaatsen zoals ovens en afzuigkappen. Bijzonder aan dat product is tevens zijn niet-bijtende werking, waardoor het ook gebruikt kan worden op aluminium oppervlakken. Het tweede aangehaalde product is dan weer een schoonmaakmiddel en ontvetter voor alledaags gebruik. Het kan gebruikt worden voor de reiniging van waterbestendige oppervlakken, vloeren, tegels, ovens, of zelfs glas.

De Ecolab Kitchenpro Greaselift en de Ecolab Oasis Clean 40S allesreiniger en ontvetter hebben echter niet alleen verschillen, maar ook gelijkenissen. Zo zijn deze producten volledig pH-neutraal en dragen ze met trots het EU-flower-label, wat van hen een uiterst duurzame en ecologisch verantwoorde keuze maakt. Maar bovendien zijn beide systemen compatibel met het professionele Ecolab doseersysteem voor een optimale dosering en ontvettingsmiddel. Contacteer ons voor meer informatie over onze producten en compatibele doseersystemen.

Meer weten?

Onze ontvetters zijn vaak voor meer toepassingen geschikt dan men bij een eerste aanblik zou durven vermoeden. Zo zijn sommige ovenreinigers ook geschikt voor bijvoorbeeld de reiniging van frituuromgevingen (of omgekeerd). Voor vragen omtrent de geschiktheid van de door ons aangeboden ontvetters verwijzen wij met alle plezier door naar onze klantendienst of de betrokken productomschrijvingen. Zoals steeds zullen wij u hoe dan ook het best mogelijke advies verlenen voor de door u geschetste praktische situatie.