Onze andere webshops

(Hand)hygiëne en de relatie met je smartphone

vrijdag 25 januari 2019 | Geschatte leestijd: 5 minuten

Je telefoon gebruiken op de WC; vrijwel iedereen doet het, maar als je er goed bij nadenkt is het eigenlijk beste een vieze gewoonte. Velen blijven ook nog even zitten terwijl men al klaar is met de behoefte: nog even een berichtje sturen op WhatsApp of nog even verder scrollen. Afgezien van het feit dat het niet zo fris en dat je je tijd waarschijnlijk beter kunt spenderen kan het niet zoveel kwaad. Dat is niet helemaal waar. Omdat de meeste mensen hun smartphone vrijwel nooit schoonmaken bestaat er een grote kans dat men heel wat bacteriën meeneemt vanuit het toilet en die vervolgens verspreidt.

Je telefoon en bacteriën

Veel mensen gebruiken hun mobiele telefoon op de WC en dit is ook niet zo vreemd. Vroeger las men vaak de krant, dan is je telefoon toch een stuk praktischer. Feit is wel dat je mensen daadwerkelijk ziek kunt maken met de bacteriën die je meeneemt vanaf het toilet. Natuurlijk zal het in de meeste gevallen zo vaart niet lopen, maar het is toch iets om over na te denken. Het is namelijk zo dat men - in de meeste gevallen - goed de handen wast en afdroogt na een toiletbezoek - wat natuurlijk positief is; maar dat men (vrijwel) nooit de mobiele telefoon reinigt. Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek bleek dat er ontzettend veel bacteriën leven op mobiele telefoons. Tot tien keer meer als op de meeste toiletten. Dit kan wel degelijk zorgen voor infecties.

Smartphone

Hoe raakt je telefoon besmet?

Als je telefoneert wanneer je ziek bent, komen er heel veel bacteriën op je smartphone terecht. Deze kunnen tot wel 24 uur in leven blijven op de oppervlakken van je telefoon. Wat gebeurt er als je telefoon uitleent aan iemand anders om snel een telefoontje te doen?

Verschillende onderzoeken bewijzen keer op keer dat het geen goed idee is om je smartphone te gebruiken op het toilet. Een badkamer of toilet bevinden zich namelijk heel wat bacteriën: op de toiletbril, de spoelknop, de deurknop, handgrepen en meer. Je kunt je handen natuurlijk wassen na een toiletbezoek, maar je kunt moeilijk je GSM afwassen onder de kraan.

Mogelijke gevolgen

Het zal geen verrassing zijn dat de meeste mensen hun telefoon regelmatig gebruiken - gemiddeld zo'n 150 tot 200 keer per dag. Je denkt waarschijnlijk dat je zelf je telefoon niet zo vaak gebruikt, maar waarschijnlijk vergis je jezelf. De meeste mensen staan op met hun telefoon en gaan er mee naar bed. Of dit een goede ontwikkeling is laten we buiten beschouwing. In dit artikel richten wij ons enkel op het hygiëne-aspect. Je raak je gedurende dag tot 2600 keer per dag aan. Onder aanraken verstaan we het indrukken van je touchscreen of een toets om bijvoorbeeld een bericht te typen. Omdat je telefoon zo vaak wordt aangeraakt is er meer dan voldoende gelegenheid voor bacteriën om zich te verspreiden. Dit betekent dat er dagelijks kans is op infecties. Graag willen we benadrukken dat je je absoluut niet teveel zorgen moet maken. Als je gezond bent krijg je in de meeste extreme gevallen wellicht wat buikpijn, maar werkt je immuunsysteem niet optimaal of ben je iemand die makkelijk ziek wordt, dan dien je wat beter op te letten. Dit geldt vooral voor kinderen en ouderen. 

Een goede handhygiëne verkleint de kans op infecties

Wat kun je doen om de kans op infecties te verkleinen? Een aantal dingen: ten eerste is een goede handhygiëne essentieel; was grondig je handen na toiletbezoek en droog ze af met een papieren vouwhanddoekje. Maak absoluut geen gebruik van een textiel handdoek. Dit zijn broedplaatsen voor bacteriën. We raden af je telefoon te gebruiken op het toilet, maar kun je absoluut niet zonder; maak je smartphone dan dagelijks schoon met een alcoholdoekje of wet wipe. 

Handhygiëne en smartphonegebruik in de zorg

Het is belangrijk dat je je smartphone - liefst dagelijks - reinigt met een alcoholdoekje. Doe je dit niet, dan is er nog een man over bood. In de zorgsector is dit een heel ander verhaal. Hier is een optimale hygiëne essentieel. De micro-organismen die zich op je smartphone bevinden kunnen namelijk schadelijk zijn voor patiënten. Daarom nog enkele praktische tips voor het gebruik van je smartphone in de zorgsector. In verband met een optimale hygiëne zou men in het beste geval geen gebruik maken van mobiele telefoons onder werktijd, maar dat is tegenwoordig natuurlijk niet meer haalbaar: smartphones zijn een uitstekende ondersteuning voor allerlei werkgerelateerde zaken; maar hierbij is een goede hygiëne natuurlijk ontzettend belangrijk. 

Praktische tips voor smartphonegebruik in de zorg

Altijd handen wassen voor en na het gebruik van je smartphone

Handhygiëne is van essentieel belang in de zorg. Zowel voor als na het gebruik van je smartphone dienen de handen te worden gereinigd. Je kunt het gebruik van je smartphone het beste vergelijken met een handcontact met een patiënt. Helaas is het een vrijwel onmogelijke zaak om iedere keer je handen te wassen voor en na dat je je mobiele telefoon hebt gebruikt. Om deze reden is het extra belangrijk dat je je telefoon regelmatig grondig schoonmaakt en desinfecteert. 

Smartphone regelmatig grondig reinigen

Er zijn geen specifieke richtlijnen hoe vaak of hoe je smartphone dient te reinigen, maar gebruik je gezonde verstand en dan kom je normaal gezien al een heel eind. Dus, regelmatig reinigen en in sommige gevallen zal het apparaat zelfs gedesinfecteerd moeten worden. Alcohol is vaak niet best voor het apparaat; de telefoon voorzien van een beschermfolie is hiervoor een oplossing. Wordt de telefoon gebruikt moet niet schone handen, dan zou de telefoon in theorie direct schoongemaakt moeten worden met een desinfecterend doekje. 

Wees bewust van de risico's en praat erover met elkaar

Het is belangrijk dat je met je collega's goede afspraken hierover maakt. Zorg met elkaar voor een veilige en werkbare omgeving en durf elkaar aan te spreken op fouten.