Onze andere webshops

Handhygiëne: Best Practices

vrijdag 16 november 2018 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Handhygiëne is van essentieel belang wanneer men met voedsel werkt. Dit blijkt maar weer het in het artikel "Bezorgde sushi vaak vol met bacteriën" van de NOS over een onderzoek van de Consumentenbond onder sushirestaurants in Nederland. Blijkt dat ongeveer een derde van alle sushi die bezorgd wordt in Nederland teveel bacteriën bevat. De reden hiervoor is een gebrekkige handhygiëne, want op de versheid van de producten viel vrijwel niets aan te merken. Er werden twintig restaurants onderzocht; bij negen restaurants bleek de hygiëne niet in orde te zijn. Dit is te wijten aan het feit dat men de handen niet of niet voldoende wast. Ook het gebruik van vuile snijplanken is een hiervan een oorzaak.

Een gebrekkige handhygiëne is onacceptabel

Dit moet veranderen: klanten kunnen ziek worden van voedsel dat niet op een hygiënische manier is klaargemaakt of voedsel dat niet vers is; zeker in het geval van sushi. Wel eens schaaldieren gegeten die niet meer in orde waren? U zult de rest van uw leven waarschijnlijk geen schaaldieren meer durven eten. Naast het feit dat de klanten ziek worden van het eten is dit natuurlijk ook geen reclame voor uw restaurant. Sushi Time in Leiden was het restaurant dat het slechtst scoorde in de test van de Consumentbond. Het zal geen verrassing dat de andere sushirestaurants in Leiden binnenkort kunnen rekenen op extra klandizie. Het zal niet de eerste keer dat een restaurants de deuren moet sluiten na berichten over gebrekkige hygiëne of het serveren van producten die te lang bewaard zijn.

Handhygiëne: hoe moet het dan wel? 

Wanneer met voedsel werkt is een optimale handhygiëne ontzettend belangrijk. Alle medewerkers dienen voordat ze starten met werken - met voedsel in contact komen - grondig de handen te wassen. Dit dient bij voorkeur te gebeuren met een antibacteriële handzeep. Let erop dat ook de nagels en onderarmen goed worden gewassen. Let erop dat u de handen na het wassen afdroogt met papieren vouwhanddoekjes of keukenpapier; een handdoek van textiel mag absoluut niet worden gebruikt. Textielen handdoeken zijn broeinesten voor bacteriën. Na het wassen van de handen kan men eventueel nog gebruik van een desinfecterende gel. Verder raden wij ook aan wanneer men met vis, vlees of schaal- of schelpdieren gebruik te maken van disposable handschoenen van nitril, latex of vinyl. De handen dienen opnieuw grondig gewassen te worden iedere keer dat de handen in aanraking zijn geweest met rauwe vis, vlees of schaal- of schelpdieren. Wanneer men vaak de handen wast kan dit zorgen voor droge en schrale handen. Aangezien de handen het belangrijkste gereedschap zijn dat men heeft is het zaak deze goed te verzorgen. Kies daarom voor een verzorgende creme die uw handen in topconditie houdt.