Onze andere webshops

Handen wassen: Waarom is dat nu zo belangrijk!?

dinsdag 18 september 2018 | Geschatte leestijd: 5 minuten

Talloze onderzoeken en studies hebben  aangetoond dat het grondig wassen van de handen met zeep de beste manier is om de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Een goede handhygiëne is dus de beste manier om uzelf en anderen gezond te houden. Het griepvirus bijvoorbeeld verspreidt zich door de lucht door middel van niezen en hoesten. Naar schatting zijn ongewassen handen verantwoordelijk voor zo’n tachtig procent van de griepinfecties.  

Bacteriën

De grootste veroorzakers van ziekten zijn natuurlijk bacteriën. Het is belangrijk te onthouden dat alle voorwerpen die men gezamenlijk gebruikt potentiële risico’s zijn. Het gaat hier om voorwerpen die men dagelijks gebruikt. Het bekendste voorbeeld is het toilet. Dit wordt daar velen ook gezien als de plek met de meeste bacteriën, maar vaak ten onrechte. Er zijn namelijk voorwerpen die vele malen meer bacteriën bevatten dan een goed onderhouden toilet dat regelmatig wordt schoon gemaakt. Deurkrukken bevatten ontzettend veel bacteriën en dienen regelmatig schoon gemaakt te worden. Wanneer u het toilet verlaat, neem dan een papieren vouwhanddoekjes om te deur te openen.

Broedplaatsen van bacteriën

Andere plekken waar bacteriën in grote getalen aanwezig zijn, zijn apparaten die bediend worden door middel van toetsen: toetsenborden, afstandsbedieningen, controllers, pinapparaten, parkeerautomaten, vending machines en ga zo maar door. Denk hier aan wanneer u weer plaats neemt achter u computer! Verder, kranen en zeeppompjes. Aan deze attributen denken mensen vaak niet. Kranen en zeeppompjes dienen enkel aangeraakt te worden voordat men de handen wast. Het uitzetten van de kraan doet u het beste met een papier vouwhanddoekje. Zijn deze niet beschikbaar, probeer de kraan dan te sluiten, met de bovenkant van uw hand, zodat uw hand zo weinig mogelijk contact maakt met de kraan. Biljetten en munten zijn ook gekend als broedplaatsen van bacteriën. U heeft wel eens geld in zijn mond zien stoppen. Doe dit absoluut niet! Munten en biljetten gaan door vele handen en verzamelen overal bacteriën en ziektekiemen. Het gebeurt vaak dat mensen die dagelijks met elkaar omgang in dezelfde periode ziek worden. Reden hiervoor is vaak een vieze doek, deurknop of veelvuldig contact zonder dat men de handen goed heeft gewassen. Het keukensponsje heeft ook een hele slechte reputatie en dat is niet voor niks. Een spons absorbeert alle vuil en viezigheid, dit is natuurlijk ook de functie van een schuurspons. Het is van belang dat u iedere dag een nieuw schuurspons neemt. De vieze kan op 90 graden worden gewassen in de wasmachine. De genoemde voorwerpen zijn de voornaamste broedplaatsen, waar men op dient te letten maar natuurlijk zijn er nog veel meer: pluchebeesten, uw beddengoed, badjassen en zelfs uw pantoffels.

Hoe was je je handen grondig?

Wanneer moet je je handen wassen? Je handen komen de gehele dag door in aanraking met bacteriën en ziekteverwekkers. Deze kunnen terecht komen op voedingswaren. Was in ieder geval je handen voordat je gaat eten, voor het bereiden van voedsel, na toiletbezoek, na het aanraken van rauw vlees, rauwe vis en rauwe groente, na het verschonen van baby’s en nadat u dieren heeft aangeraakt. Dit geldt overigens ook voor huisdieren. Ook na het niezen of hoesten, zeker wanneer u niest of hoest wanneer u eten aan het klaarmaken bent. Verder zijn er natuurlijk meerdere gevallen, dat u uw handen grondig dient te wassen, denk bijvoorbeeld aan het verwisselen van een afvalzak. Er zitten constant virussen en bacteriën op de handen, die u vervolgens doorgeeft aan alles wat u aanraakt. Ze kunnen overal terechtkomen: voedsel dat u aan het bereiden bent, borden, bestek, deurknoppen en meer.  

De beste methode om de handen te wassen

Natuurlijk is niet enkel de frequentie, hoe vaak u uw handen wast, van belang, maar natuurlijk ook hoe u dit doet. Vele mensen wassen hun handen vluchtig, maar dit dient grondig te gebeuren! Wast men de handen op de juiste manier dan worden besmettingen met virussen, bacteriën en mogelijk ziektes voorkomen.  Enkele belangrijke richtlijnen voor het grondig wassen van de handen: was je handen altijd onder stromend water, gebruik vloeibare zeep, verdeel de zeep over de gehele hand, onder de nagels en tussen de vingers wordt namelijk vaak vergeten. Was u handen voldoende lang en spoel ze vervolgens grondig af, zodat er geen zeepresten achterblijven. Sluit de kraan met een papieren handdoekjes en droog vervolgens uw handen grondig met een schoon papieren handdoekjes. Niet dezelfde die u heeft gebruikt om de kraan dicht te doen. Qua zeep heeft u de keuze uit lotion, foam zeep en verschillende antibacteriële varianten. Ook in het assortiment vindt u een aantal antibacteriële handzepen zonder toegevoegde kleurstoffen en parfum. Deze zepen zijn speciaal ontwikkeld voor de voedingsindustrie. Heeft u niet de beschikking over stromend water dan is een desinfecterende gel op basis van alcohol een goed alternatief. Was overigens wel uw handen de eerstvolgende gelegenheid. Het is overigens ook erg belangrijk dat u kinderen erop wijst dat ze hun handen grondig dienen te wassen. Na het buitenspelen, gebruik van het toilet en na contact met huisdieren blijven er vele bacteriën en ziektekiemen achter op de handen. Weer hierop beducht. Zorg voor een goede handhygiëne, zowel voor uw persoonlijk als voor uw kinderen. Dit voorkomt veel narigheid!

Handen die gewassen worden