Onze andere webshops

Handalcohol: Essentieel voor hygiënisch schone handen

donderdag 8 november 2018 | Geschatte leestijd: 9 minuten

Wanneer de handen niet zichtbaar vuil zijn is handalcohol een uitstekend alternatief voor het wassen van de handen. Maar ook wanneer de handen zichtbaar vuil zijn kan handalcohol zeker dienst doen na reiniging met water en zeep. Handalcohol biedt immers een uitstekende bescherming tegen allerhande ziektekiemen en wordt daarom standaard gebruikt in de medische omgeving. Opgelet: handalcohol mag niet gebruikt worden in de keuken of tijdens de bereiding van voedsel.

Algemeen

Handalcohol is in feite de verzamelnaam voor heel wat alcoholpreparaten. Die alcoholpreparaten worden gebruikt voor handdesinfectie. De samenstelling van de handalcohol zelf staat niet vast en kan op basis van ethanol, isopropanol of n-propanol geschieden. Alhoewel alcohol zeer ontvlambaar is en ook alcohol in de huid wordt geabsorbeerd tijdens het gebruik, is handalcohol helemaal niet gevaarlijk. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een rapport van Ethanol en van de Gezondheidsraad. Toch wordt aangeraden om handalcohol niet te gebruiken in de keuken of tijdens de bereiding van voedsel. In dat geval zijn andere desinfecterende middelen beter aangewezen. Contacteer ons voor meer informatie over de geschiktheid van onze producten.

De voordelen van handalcohol

De voordelen van desinfectie met behulp van handalcohol zijn groots, zoveel mag duidelijk zijn. Zo is handalcohol veel huidvriendelijker dan andere reinigingsproducten. Dat komt door het feit dat handalcohol een grotere kiemreductie heeft. Bovendien biedt handalcohol een veel grotere bescherming tegen allerhande micro-organismen én kan het overal gebruikt worden. Voor het gebruik van handalcohol is immers geen water of een wastafel noodzakelijk. Om die reden hebben wij zowel dispensersystemen als systemen door middel van een alcoholpompje opgenomen in ons assortiment.

Het moet echter gezegd worden dat handalcohol best gebruikt wordt in combinatie met een handalcoholdispenser. Op die manier wordt kruisbesmetting zo goed mogelijk bestreden en doet men de desinfecterende werking van de handalcohol alle eer aan. Zowel de handalcohol van Purell als de bijhorende Gojo handalcoholdispensers zijn daarom vlot bij ons verkrijgbaar.

Handalcohol en religie

In onze samenleving dient met rekening te houden met verschillende culturele en religieuze achtergronden van toiletbezoekers. Binnen sommige religies wordt het gebruik van alcohol afgeraden en in andere is het zelfs helemaal verboden.  In eerste instantie gaat dat natuurlijk om het drinken ervan, maar hoe zit het met het gebruik van desinfectiemiddelen met alcohol? Deze komen immers ook in aanraking met je lichaam. 

De rol van handalcohol binnen de Islam is bijvoorbeeld iets heel complex. Zo wordt alcohol binnen de Islam in het algemeen gezien als verboden (haram). Toch verdient dat enige relativering, gelet op het feit dat heel wat producten ook binnen de Islam gebruikt mogen worden zolang ze medische doeleinden hebben. Een en ander werd ook besproken tijdens de zestiende bijeenkomst van de Wereldmoslim Liga in Mekka (2002). De conclusie was dat medische alcohol werd toegestaan indien er geen evenwaardige alternatieven beschikbaar waren. Het is net daar waar het schoentje knelt: als het gaat om handalcohol als desinfectiemiddel zijn er immers wel alternatieven beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld ook desinfecterende producten die niet alcoholhoudend zijn maar wel voldoen aan de norm EN-1500 én ook ARBO-technisch toegelaten zijn. Om die reden wordt door vele moslims handalcohol nog steeds als een taboe aanzien.

Het is maar een voorbeeld van de vele situaties waarbij handalcohol minder aangewezen is. Daarom is het aangewezen om handalcohol te verspreiden aan de hand van een dispensersysteem en duidelijk aan te geven dat het product alcohol bevat. Dit kan in combinatie met veiligheidsvoorschriften gemarkeerd worden. Op die manier geef je aan dat je geeft om de eigenheid en voorkeuren van iedere toiletbezoeker. In de medische sector, waar desinfectie noodzakelijk is, wordt in dat geval aangewezen om andere niet-alcoholhoudende desinfectiemiddelen aan te bieden.

Handalcohol gebruiken in zeven stappen

Het reinigen met handalcohol hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, integendeel. De eventuele extra reinigingstijd doet geen afbreuk aan de vele voordelen en de toegenomen bescherming. En eigenlijk hoeft het reinigen met handalcohol helemaal niet lang te duren, integendeel. In slechts zeven stappen en in minder dan 30 seconden tijd zijn de handen volledig bacterievrij. Met volgende zeven stappen ben je alvast opnieuw even gerust:

  • Stap 1: Neem een voldoende hoeveelheid handalcohol en wrijf de handen zorgvuldig in;
  • Stap 2: Wrijf met de handpalm van de ene hand tegen de handpalm van de andere hand;
  • Stap 3: Wrijf met de rechter handpalm over de handrug van de linkerhand;
  • Stap 4: Wrijf opnieuw met de handpalm van de ene hand tegen de andere hand, terwijl je met de vingers van beide handen tussen elkaar wrijft;
  • Stap 5: Wrijf met de achterkant van de vingers in de tegenovergestelde handpalm door middel van een op-en-neergaande beweging;
  • Stap 6: Wrijf de duim van iedere hand goed in met de handpalm van de andere hand;
  • Stap 7: Wrijf de vingertoppen van iedere hand al draaiend in de palm van de andere hand.

Purell handalcohol

Wij van handdoekentoiletpapier zijn een grote fan van Purell, zoveel mag duidelijk zijn. Purell is dan ook al sinds 1988 actief op de markt als producent en leverancier van medische reinigingsproducten. De eerste handreiniger van Purell wist maar liefst 99,99% van de aanwezige bacteriën te doden en werd al snel een succes. Purell ging op die elan verder en sinds 1997 zijn haar producten ook voor consumenten verkrijgbaar. Vandaag de dag is Purell uitgegroeid tot een van de beste en meest bekende merken als het op desinfecterende middelen als handalcohol aankomt. Zowel medici, zelfstandigen en consumenten gebruiken tegenwoordig de handalcohol van Purell. Onze keuze voor Purell Handalcohol was dan ook niets minder dan een logische.

Gojo Adx-7

Deze Gojo desinfecterende en alcoholhoudende handgel van Purell Advanced bestaat uit een ongeziene combinatie van antimicrobiële middelen en huidvriendelijke bestanddelen. Het voldoet aan de meest strenge eisen die ook aan de medische sector worden opgelegd. Deze desinfecterende handalcohol is geschikt voor gebruik in combinatie met de Gojo ADX-dispensers en wordt verpakt met vier vullingen van 700ml. Die verpakking is trouwens heel bijzonder want ze zijn ontworpen om ook tijdens het leegmaken hun vorm te behouden.

De bijhorende dispenser schikt zich uitstekend voor de iets kleinere sanitaire ruimten. Hij is waterproof waardoor hij gewoon in de buurt van een watervoorziening kan geplaatst worden. Een volledige vulling van 700ml heeft een capaciteit van ongeveer 1.000 desinfectiebeurten. Verkrijgbaar in de kleuren grijs en zwart.

Gojo Ltx-7

Deze desinfecterende handalcohol van Purell Advanced werd dan weer speciaal ontworpen voor de Gojo zeepdispensers. Die zeepdispensers kunnen immers multifunctioneel gebruikt worden voor alle 700 ml Purell flacons. Net zoals de Gojo Adx-7 navullingen is ook hier een antimicrobiële en huidvriendelijke werking gegarandeerd. Iedere verpakking bestaat uit 3 flacons van elk 700 ml, garant staande voor 2.100 desinfectiebeurten.

Deze navulling wordt gebruikt in combinatie met de Gojo Purell no touch dispensers. De dispensers hebben als voordeel dat ze handalcohol kunnen afgeven zonder dat u er rechtstreeks mee in aanraking dient te komen. Hierdoor wordt de ultieme desinfecterende werking niet verstoort en wordt ook kruisbesmetting voorkomen. Door te kiezen voor de Gojo Ltx-7 navullingen en de bijhorende Gojo Purell No Touch dispensers kiest u met andere woorden voor ultieme desinfectie en uiterst gebruiksgemak.

Purell ontsmettende alcoholgel met zeeppompje

Dispensersystemen zijn dan wel handig en bieden een heel grote meerwaarde op vlak van hygiëne, maar toch is dat niet steeds het handigste systeem. Gaat het bijvoorbeeld om beperkt gebruik dan is handalcohol met een pompje beter aangewezen. Dergelijke alcoholgel is dan ook voornamelijk geschikt voor particulier gebruik in een niet-professionele omgeving. Uiteraard hebben wij ook dergelijke verpakkingen beschikbaar in ons assortiment. De Purell Advanced Hygienic Handrub is daar een mooi voorbeeld van. Deze handalcohol komt in een handige verpakking van 350 ml en is standaard voorzien van een alcoholpompje om de gel in de handen aan te brengen. Zijn unieke formule garandeert een uitzonderlijke antimicrobiële werking. Bovendien is het klinisch bewezen, op basis van een vier wekend durende studie, dat het de gezondheid van de huid niet aantast. Het voldoet aan de normen EN 1500, EN 12791 en EN 14476 en onderging een hele resem aan niet-voeding gerelateerde tests.

Nieuw: 800 ml uitvoering

Nieuw in ons assortiment is de 800 ml-uitvoering van Purell Advanced. Deze alcoholhoudende handgel heeft dezelfde eigenschappen als zijn voorgangers, maar is geschikt voor gebruik in combinatie met de Gojo Star White Accent 800 ml bag dispenser. Deze grotere navulling werd speciaal ontwikkeld voor ondernemingen of ziekenhuizen waarbij het dagelijks gebruik van handalcohol of alcoholgel zeer groot is. De navulling moet dan ook minder vaak vervangen worden. Hij wordt geleverd in een doos van 12 x 800 ml.

Hoe groter de uitvoering, hoe scherper de prijzen

Wanneer we staffelkorting zeggen, dan menen we het. Niet alleen resulteert een grotere afname in steeds scherpere prijzen, bovendien merkt u dat verschil ook reeds tussen de verschillende uitvoeringen door. Waar u bij de Purell ontsmettende alcoholgel met zeeppompje bijvoorbeeld nog € 19,31 per liter betaald, is dat voor de 800 ml-uitvoering nog slechts € 8,32 per liter (prijzen: 2017 en excl. staffelkorting). Dit is een reductie van meer dan 50%. Het gebruik van een dispensersysteem heeft met andere woorden niet alleen hygiënische, maar ook economische voordelen. En voor de prijs van een dergelijke dispenser hoeft u het al zeker niet te laten, aangezien dergelijke dispensers slechts enkele tientallen euro’s hoeven te kosten en de besparing vele malen groter is.

Maar steeds de beste service

Ongeacht de hoegrootheid van de bestelling streven wij steeds de beste service na. Is een product niet beschikbaar in ons assortiment? Dan kan je ons steeds contacteren voor meer informatie en eventuele bestelmogelijkheden. Ook wanneer andere desinfecterende middelen aangewezen zijn, bijvoorbeeld omwille van religieuze redenen, doen wij steeds het nodige. Ongeacht of het nu gaat om handalcohol, alcoholgel of niet-alcoholhoudende desinfectiemiddelen: wij staan steeds voor u klaar. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie of een advies op maat van uw noden.