Onze andere webshops

De ultieme formule om de ideale maat vuilniszak te berekenen

maandag 27 februari 2023 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Vuilniszakken, ze komen in de meest uiteenlopende maten, kleuren en materialen. De juiste keuze maken, is niet altijd even eenvoudig. Ook niet wat de maat betreft. Veel mensen denken dat de maat van de afvalzak hetzelfde moet zijn als de inhoudsmaat van de afvalbak, maar dat is niet het geval. Een afvalzak dient ten minste 30% groter te zijn. Kies nu echter nog niet gewoon een afvalzak die 30% groter is dan uw afvalbak, want ook de vorm van uw afvalbak speelt een rol. We leggen uit hoe u eenvoudig berekent welke maat vuilniszak u nodig hebt.

Maat vuilniszak voor een rechthoekige afvalbak

Bij een rechthoekige of vierkante afvalbak berekent u gemakkelijk de gewenste lengte en breedte van de afvalzak. De breedte van de zak is namelijk gelijk aan de breedte van de bak plus de diepte van de bak. Vervolgens voegt u hier enkele centimeters aan toe, zodat de zak gemakkelijk om de rand van de bak past. De gewenste lengte van de afvalzak is de hoogte van de bak plus de helft van de langste zijde van de bak plus een marge van tien tot twintig centimeter. Hanteer bijvoorbeeld de onderstaande formule om de ideale maat vuilniszak te berekenen.

  • Breedte zak = breedte bak + diepte bak + 5 cm
  • Lengte zak = hoogte bak + 1/2 langste zijde bak + 15 cm

Maat vuilniszak voor een ronde afvalbak

Het berekenen van de maat van de vuilniszak verloopt anders als het gaat om een ronde afvalbak. Daarbij speelt de wiskundig constante pi (π) een belangrijke rol. Pi of π wordt onder meer gebruikt om de omtrek en de oppervlakte van een cirkel te bepalen. Pi is ongeveer gelijk aan 3,14. Ook bij het bepalen van de maat van een vuilniszak hebben we de oppervlakte nodig. We gebruiken de volgende formules om de maat van een vuilniszak voor een ronde afvalbak te berekenen. In de plaats van de straal kan je ook gewoon de diameter gebruiken en deze waarde delen door twee.

  • Breedte afvalzak = straal afvalbak x 3,14
  • Lengte afvalzak = hoogte afvalbak + 1/2 langste zijde afvalbak + 15 cm