Onze andere webshops

De keuken vetvrij maken: hoe doe ik dat?

maandag 2 januari 2023 | Geschatte leestijd: 3 minuten

De frituurpan gebruiken bij het avondeten, dan nog snel even wat bacon opbakken voor bij de verse pannenkoeken en natuurlijk volgt er 's middags nog een tosti. Het hoeft niet te verbazen dat vetaanslag de keuken al snel ontsiert. Een voordeel is dan weer dat met de juiste producten een keuken vetvrij maken niet eens zo moeilijk is. We leggen uit hoe een keuken vetvrij maken mogelijk is en wat u nodig hebt om de keuken vetvrij te maken.

De keuken vetvrij houden

In de eerste plaats is het aan te raden om de keuken vetvrij te houden. Dat wil zeggen dat u niet te veel vet gebruikt in de keuken en dat u altijd de afzuigkap gebruikt. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat het blad bovenop de keukenkastjes vet wordt. Vervang of reinig ook regelmatig de filters van de afzuigkap. Wat ook goed werkt, is wat krantenpapier op de keukenkastjes leggen. Helemaal bovenop de kastjes ziet u dat toch niet. Het vet uit de keukendampen komt dan terecht op het krantenpapier dat u regelmatig vervangt.

De keuken vetvrij maken met een allesreiniger en een ontvetter

Zelfs met de bovenstaande tips zal de keuken vetvrij maken van tijd tot tijd eens nodig zijn. De eenvoudigste manier om dat te doen, is door een ontvetter te gebruiken. Ontvetters zijn speciaal gemaakt om vet op te lossen en maken het mogelijk om eenvoudig vet te verwijderen. Een voorbeeld van zo'n ontvetter is de Green Care GREASE perfect. Deze ontvetter is speciaal ontwikkeld voor in de keuken en voor andere ruimtes waar men met voedsel werkt.

De tegels in de keuken kunt u ook heel eenvoudig reinigen met een allesreiniger, bijvoorbeeld met de Ecolab Magic Maxx. Dit product is heel eenvoudig te verwerken. U dient het aan water toe te voegen en het sop op het vuile oppervlak aan te brengen. Vervolgens wrijft u over het te reinigen oppervlak. We raden aan om daarbij een microvezeldoek te gebruiken. Microvezeldoeken zijn namelijk in staat om veel vuil op te nemen. Onder andere de Vileda MicroTuff Plus is een goede microvezeldoek voor in de keuken. Deze herbruikbare microvezeldoek kan op 95°C worden gewassen. Hierdoor gaan alle bacteriën meteen dood.

Op andere manieren de keuken vetvrij maken

Ook zonder een ontvetter of allesreiniger is de keuken vetvrij maken mogelijk. U kunt bijvoorbeeld azijn in de plantenspuit of in een sprayfles doen en dit over de vette oppervlakken sprayen. Dit laat u ongeveer tien minuten intrekken. Nadien neemt u het oppervlak af met de zachte kant van een schuurspons. Aangekoekt vet dient u eventueel met de schuurkant te verwijderen. Wees wel voorzichtig en gebruik niet zomaar een schuurspons op krasbestendige oppervlakken. Het gebruik van de schurende kant is altijd tot het minimum te beperken.

Ook de keuken vetvrij maken met bakingsoda behoort tot de mogelijkheden. Dan sprenkelt u wat bakingsoda op een natte spons en maakt u de oppervlakken schoon. Gebruik zeker geen schuurspons, want bakingsoda heeft zelf al een schurende werking. Wrijf ook niet te hard met de spons. Neem nadien de oppervlakken af met een schone vaatdoek.

Ten slotte kunt u de keuken vetvrij maken met een onverdunde wasverzachter. Het klinkt gek, maar het werkt ongelofelijk goed. De keuken vetvrij maken met een onverdunde wasverzachter doet u door wasverzachter met een keukenpapiertje op het vette oppervlak te wrijven. Nadien kunt u het vet heel eenvoudig met een ander papiertje verwijderen.