Onze andere webshops

Papieren handdoekjes, luchtdrogers of handdoekrollen van textiel: Wat is de beste manier om je handen te drogen?

maandag 1 oktober 2018 | Geschatte leestijd: 5 minuten

We mogen aannemen dat iedereen wel het nut inziet van het goed wassen van de handen met water en zeep na een toiletbezoek. Hoewel velen dit niet goed genoeg doen. Voor de meesten zal het verrassingen zijn dat het drogen van de handen eigenlijk niet zo belangrijk is als het wassen van de handen. De reden hiervoor is dat bacteriën - dit weten de meeste mensen wel – beter gedijen op een natte oppervlak, in dat geval de huid dus. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 10 tot 25 procent van de mensen hun handen niet voldoende drogen na het wassen. Ook het drogen van de handen aan de broek is niet voldoende en bovendien een slecht idee. Men zou zelfs zo ver kunnen gaan en zeggen dat het zinloos is je handen te wassen, als je ze daarna niet goed afdroogt.

Papieren handdoekjes vs. handdrogers vs. handdoekrollen van textiel

Een onderwerp dat blijft spelen is wat nu eigenlijk de beste manier is om je handen te drogen: gebruik je het beste papieren handdoekjes of een handdroger die gebruik maakt van warme lucht? De meningen van onderzoekers wat betreft dit onderwerp zijn verdeeld. Dat is niet verrassend, a

angezien deze onderzoekers meestal worden betaald door de fabrikanten van of de papieren handdoekjes of de handendrogers. In dit artikel kijken we grondig naar de voor- en nadelen van beide methoden. Onthoud wel dit: het is in ieder geval erg belangrijk dat u ze goed droog maakt of dit nu door middel van papieren handdoekjes of een hete luchtdroger is.

Handdoekrollen van textiel

Deze zijn meestal gemaakt van katoen en zijn waarschijnlijk de minst hygiënische optie, in ieder geval minder hygiënisch dan papieren handdoekjes. Feit ze dat ze een stuk minder snel absorberen en dus minder snel drogen dan papieren handdoekjes. Resultaat hiervan is dat er dus een stuk meer bacteriën op de oppervlakken van uw handen achterblijven dan bij het gebruik van papieren handdoekjes. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de rol vaak genoeg vervangen dient te worden, want de vieze doek van uw voorganger gebruiken is absoluut niet hygiënisch.

Handendroger met warme lucht

Naast de gewone warme luchtdrogers is er nog een tweede soort: namelijk de zogeheten jet air dryers, ook wel hands in-drogers - inderdaad  Deze komt u tegenwoordig meer en meer tegen. Deze soort maakt in zeer korte tijd uw handen droog. Dit is de variant waar u uw handen in een gleu

f dient te steken. Beide soorten handendrogers zijn naar alle waarschijnlijkheid iets minder hygiënisch dan het gebruik van papieren handdoekjes, maar eigenlijk is dit verschil en de bijbehorende risico’s te verwaarlozen. Maakt u na het wassen van de handen gebruik van een warme luchtdroger om de handen te drogen, dit kost u dan zo’n dertig tot veertig seconden voordat de handen volledig droog zijn. De meeste handen spenderen geen dertig tot veertig seconden aan het drogen van de handen en daarom krijgen bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen. Maakt u gebruik van een jet air droger dan zijn uw handen in ongeveer tien tot vijftien seconden droog. Dit

 is ongeveer de tijd die het kost om uw handen te drogen met papieren handdoekjes. Een belangrijk verschil tussen het drogen van de handen met een warme luchtdroger of papieren handdoekjes is het feit dat een droger geen bacteriën van de handen verwijdert. Er bestaat zelfs bewijs dat het aantal bacteriën zou toenemen. Nu hoeft dit geen probleem te zijn, mits de handen goed zijn gewassen. Deze bacteriën zijn overigens volledig onschadelijk en vormen dus geen gevaar. Ze kunnen enkel voor problemen zorgen op plekken waar zieke mensen verblijven: ziekenhuizen, bejaardentehuizen en zorginstellingen bijvoorbeeld. Ditzelfde 

geldt overigens voor micro-organismen. Zorg er gewoon voor dat je goed handen wast, dan zullen deze bacteriën niet aanwezig zijn op je handen en kunne ze ook niet de lucht in worden geblazen. Opmerkelijk is overigens dat dezelfde soort bacteriën, evenals het aantal dat aanwezig is op het toilet, vergelijkbaar is met andere plekken in uw huis. In de meeste gevallen bevat zelfs het toetsenbord van uw computer meer bacteriën dan de gemiddelde Wc-bril.

Papieren handdoekjes: waarschijnlijk de meest hygiënische manier om uw handen te drogen

Papieren handdoekjes zijn naar alle waarschijnlijkheid de meest hygiënische manier om uw handen te drogen. Het is wel zaak dat u uw handen ook daadwerkelijk vijftien volle seconden droogt. Een ander voordeel van het gebruik van papieren handdoekjes is het feit dat na gebruik de minste bacteriën achterblijven op de huid. Dit komt door het wrijven van het papier over het huidoppervlak. Verder worden er geen micro-organismen de lucht in gelanceerd.

Papieren handdoekjes: minimaliseer de kans op besmetting

Waar het erg belangrijk is om papieren handdoekjes te gebruiken zijn plekken waar de kans op besmetting erg groot is. Dus plekken, waar veel mensen samen komen of waar zieke mensen zich bevinden. Denk hierbij aan ziekenhuizen, kinderopvang en scholen en rust- en verzorgingstehuizen. 

Papieren handdoekjes en handendrogers kopen

Geëinteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel? Maak dan een keuze uit de verschillende soorten vouwhanddoekjes en bijbehorende dispensers: Z-vouw, C-vouw, multifold, interfold, mini vouwhanddoekjes of de in water oplosbare varianten. Deze laatste variant kunt u zonder zorgen - verstoppingen - door het toilet spoelen. Kiest u toch liever voor en praktische handendroger. Ook deze leveren wij in een groot aantal varianten: automatisch, met drukknop en natuurlijk ook het veelbesproken hands in-model. Voor meer informatie, bent u natuurlijk van harte welkom contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verrder. 

Papieren handdoeken om de handen zo goed mogelijk te drogen