Onze andere webshops

Coronavirus: was de handen goed en gebruik papieren handdoekjes

donderdag 12 maart 2020 | Geschatte leestijd: 4 minuten

Coronavirus: was de handen goed en gebruik papieren handdoekjes

Het coronavirus houdt ons allemaal in de greep. De laatste dagen kregen we bij 4UStore dan ook veel vragen en bestellingen te verwerken, waardoor een aantal van onze producten volledig de deur uit zijn en ook wij moeten wachten op nieuwe leveringen. In de tussentijd volgen we de adviezen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) nauwgezet op en blijven we je informeren.

Omdat het coronavirus net zoals andere ziekteverwekkers vooral via de handen wordt verspreid, raden we aan om regelmatig je handen te wassen. Op basis van de info van het RIVM lichten we toe hoe je je handen moet wassen en waarop je moet letten. Vooral bij het drogen van je handen moet je goed opletten dat je geen ziekteverwekkers op de handen aanbrengt.

Grondig reinigen van de handen

In de eerste plaats is het belangrijk om je handen correct te wassen. Omdat er altijd wel vet en vuil op je handen zit, moet je ze eerst goed afwassen. Anders zal handzeep of -gel zijn werk niet kunnen doen.

Hierbij gebruik je stromend water en vloeibare zeep. Een zeepblok is in elk geval geen goed idee, maar verder maakt het niet uit of je nu warm of koud water gebruikt. Ook hoeft het geen desinfecterende zeep te zijn, vloeibare zeep uit een pompje volstaat. Sierraden kan je beter verwijderen of dien je samen met je handen te wassen.

Wrijf vervolgens goed je handen in en zorg ervoor dat je de zeep goed over beide handen verdeelt. Het is vooral belangrijk dat je de vingertoppen goed inwrijft en ook goed tussen de vingers wrijft. Vergeet daarbij niet om de duim grondig te reinigen door met de duim en wijsvinger van je ander hand een o-vorm te maken en hiermee overheen de duim te bewegen. Spoel nadien de handen goed af.

Als er geen water of zeep in de buurt is, raden we aan om een alcoholhoudende handgel te gebruiken. Antibacteriële handgels werken niet omdat het coronavirus nu eenmaal geen bacterie is, maar alcohol zal de klus eenvoudig klaren. Ook op de werkplek kan je een flesje alcoholgel bewaren om tussentijds even je handen te ontsmetten.

Goed drogen van de handen

Het is eveneens belangrijk dat je de handen nadien hygiënisch droogt. Gebruik hiervoor nooit een stoffen handdoek die al eerder werd gebruikt. Wij raden hiervoor het gebruik van papieren handdoekjes aan. Vooral het gebruik van een handdoekdispenser is aanbevolen omdat je hierdoor geen contact maakt met potentieel besmette raakoppervlakken. Een blazer is handig, maar is niet aangeraden omdat er vaak nog kleine vochtdruppels op de handen aanwezig zijn.

Tijdig reinigen van de handen

Het is belangrijk dat je regelmatig je handen wast. Enkel zo voorkom je dat het virus via de handen in het lichaam terechtkomt. Zeker voor het eten moet je je handen goed wassen, maar doe het vooral telkens wanneer je in contact komt met oppervlakken die veelvuldig worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de gemeenschappelijke printer of na een sanitaire stop.

Andere tips in de strijd tegen het coronavirus

Het is vooral belangrijk dat contactvlakken vaker schoon worden gemaakt. Laat medewerkers hun toetsenbord, werkoppervlak en muis zelf tijdig reinigen en vraag aan de schoonmaakploeg om extra aandacht te besteden aan deurknoppen, lichtknoppen, kranen, trapleuningen en printerknopjes. Ventileer daarnaast de ruimte voldoende zodat virusdeeltjes niet in de lucht blijven zweven.