Onze andere webshops

Ik wil mijn bedrijf extra schoonhouden: wat kan ik het beste doen?

maandag 11 mei 2020 | Geschatte leestijd: 3 minuten

De WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft de bedrijfswereld opgeroepen om extra maatregelen te nemen in deze coronatijden. Thuiswerk blijft daarbij de belangrijkste aanbeveling, maar als dat niet mogelijk is moet je een nette werkplek garanderen en medewerkers stimuleren om afstand te houden en voldoende de handen te wassen. Wij leggen uit wat je het beste kan doen om je bedrijf extra schoon te houden.

Verhoog de frequentie

Voor de algemene reiniging volstaat het om de frequentie te verhogen in ruimtes die gezamenlijk worden gebruikt. Door schoon te maken wordt de vervuiling voor ongeveer 98% weggehaald. Dat is belangrijk, want vervuiling is voor micro-organismen net een omgeving waar ze vaak lang overleven. Tijdens het schoonmaken verwijder je bovendien al een groot deel van de micro-organismen, terwijl een goede schoonmaak ervoor zorgt dat desinfectiemiddelen beter werken. 

Hoe vaak je moet schoonmaken en of je al dan niet desinfectiemiddelen moet gebruiken, is afhankelijk van een inschatting van de risico’s. Twee maal per week een algemene schoonmaak hoort in principe te volstaan als je het combineert met een dagelijkse schoonmaak van de bekende contactpunten. Reinig daarbij ook altijd alle oppervlakken met behulp van professionele microvezeldoeken. Maar onthoud wel dat het afhankelijk blijft van de interne risico’s. Krijg je bijvoorbeeld voortdurend klanten en bezoekers over de vloer? Dan moet je vaker reinigen.

Ten slotte is het heel belangrijk dat je de werkruimte voldoende verlucht zodat de virusdruppels niet blijven rondhangen.

Handen reinigen en contact voorkomen

Schoonmaken is nutteloos wanneer alles meteen weer wordt gecontamineerd. Daarom is het belangrijk dat medewerkers er een goede handhygiëne op nahouden door voldoende vaak de handen te wassen. Handzeep en water volstaan in principe, maar daarnaast kan je ook handalcohol gebruiken. Handalcohol werkt wel alleen als de handen proper zijn. 

Wanneer werknemers ziek zijn, blijven ze natuurlijk beter thuis. Omdat veel patiënten echter asymptomatisch zijn, blijft het wel belangrijk om het contact zoveel mogelijk te voorkomen. Laat zoveel mogelijk ruimte tussen verschillende medewerkers en scherm ze eventueel af, bijvoorbeeld door plexiglas te gebruiken. Hierdoor zitten medewerkers in hun eigen bubbel en voorkom je dat ze andere delen van je bedrijf besmetten. Dan hoef je vooral extra aandacht te hebben voor de plekken waar ze elkaar ontmoeten, zoals de printerruimte.

Desinfectiemiddelen gebruiken

Onthoud in de eerste plaats dat desinfectiemiddelen nooit de schoonmaak kunnen vervangen. Als je alleen desinfectans gebruikt, neemt de werking ervan af als er ook nog vuil aanwezig is. Het volstaat in principe om alleen desinfectiemiddelen of alcohol te gebruiken op risicovolle oppervlakken, zoals deurklinken of betaalterminals. Om het echt goed te doen moet je dat overigens ook na elke gebruiker doen. Net daarom is een goede algemene schoonmaak in combinatie met een dagelijkse schoonmaak van dergelijke contactpunten nog steeds veel effectiever, net zoals goede handhygiëne. Zie desinfectiemiddelen dan ook eerder als een aanvulling.

Wanneer het virus echter in je bedrijf is binnengedrongen, is het nodig om meteen na de vaststelling te reinigen en te desinfecteren vooraleer medewerkers de ruimte opnieuw mogen betreden. In dat geval moet je wel grondig desinfecteren, bijvoorbeeld door aanvullend schoon te maken met chloortabletten. Dergelijke desinfectiemiddelen koop je, net zoals schoonmaakmiddelen, bij 4UStore.