Onze andere webshops

Wc verstopt: wat te doen? 5 manieren om je wc te ontstoppen

woensdag 11 december 2019 | Geschatte leestijd: 4 minuten

Wanneer het water in jouw wc omhoogkomt, weet je vast hoe laat het is. De wc is verstopt! Geen leuk probleem en bovendien moet je het zo snel mogelijk oplossen. Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Maar hoe doe je dat, zo’n wc ontstoppen? Liefst zonder de toiletpot of de afvoer te beschadigen, uiteraard. Hieronder geven we vijf tips voor wanneer je wc verstopt zit.

# 1. Wc ontstoppen met rubberen handschoenen

Soms ligt een prop toiletpapier aan de oorzaak van de verstopping. Indien jouw wc verstopt zit, is het dan ook aangeraden om eerst even met een rubberen handschoen te voelen of je de oorzaak van de verstopping vindt. De prop weghalen volstaat dan meestal. Vergeet vooraf niet even wat krantenpapier rond het toilet te leggen om alles zo proper mogelijk te houden.

Hang je liever niet diep in de pot om de wc te ontstoppen? Dan kan je ook de kleerhangermethode hanteren. Trek hiervoor de punt van de kleerhanger los en wikkel het in een poetsdoek, zodat je niks hoeft te beschadigen. Monteer het vervolgens op de achterkant van je wc-ontstopper en tracht via de hanger het papier uit het waterslot te vissen.

# 2. Het toilet verstopt: ontstoppen met een wc-ontstopper

Wanneer een prop aan de oorzaak van de verstopping ligt, valt het probleem meestal op te lossen met een wc-ontstopper. Spoel zo’n wc-ontstopper steeds af voor gebruik en laat het even weken in heet water, want hierdoor wordt het rubber zachter en werkt de wc-ontstopper beter. Zorg ervoor dat er voldoende water in de wc-hals zit en voeg eventueel wat water toe, want anders kan de wc-ontstopper zijn werk onvoldoende doen.

Plaats de wc-ontstopper vervolgens in de wc-hals en druk stevig aan, waarna je opnieuw een trekkende beweging maakt. Hierdoor creëer je zowel een zuigende als een duwende kracht, waardoor de prop loskomt en wordt weggespoeld. Blijf dit herhalen tot alles goed weggespoeld is, spoel tot slot nog goed na met voldoende water.

# 3. Wc ontstoppen met heet water

Zit het toilet verstopt en loopt het water traag weg? Wacht dan even tot er opnieuw voldoende ruimte is in de toiletpot. Giet vervolgens een emmer heet water in de toiletpot (niet laten koken). Voeg hierbij ook een klein beetje afwasmiddel toe. De combinatie van warm water en schoonmaakmiddelen helpt vetten op te lossen. Laat dit een tijdje staan tot het water opnieuw is weggelopen. Ten slotte spoel je nog even door.

# 4. Toilet verstopt? Gebruik een waterbestendige stofzuiger

Wanneer een klassieke wc-ontstopper niet werkt, kan je ook op andere manieren trachten om de afvoer vacuüm te trekken. Er bestaan bijvoorbeeld speciale pompen die ook door loodgieters worden gebruikt, maar ook een waterbestendige stofzuiger kan de klus klaren. Verwijder dan eerst al het water uit het toilet en druk tijdens het zuigen goed aan met oude doeken. Blijft je wc verstopt? Dan is het tijd voor harde actie: de wc ontstoppen met ontstoppingsmiddelen.

# 5. Wc ontstoppen met ontstoppingsmiddelen

Tracht altijd eerst om je wc te ontstoppen met baksoda (natriumbicarbonaat) en azijn. Dit mengsel laat je een paar minuten inwerken, waarna je een emmer heet water in het toilet giet. Dit mengsel laat je vervolgens de hele nacht inwerken. ’s Ochtends zou het dan vlot moeten lukken om het toilet door te spoelen.

Is dat niet het geval? Dan kan je jouw wc ontstoppen met speciale vloeibare ontstoppingsmiddelen. Omdat zo’n ontstoppingsmiddelen niet zo goed zijn voor het milieu, probeer je echter eerst voorgaande tips. Lukt het ook met het ontstoppingsmiddel niet? Dan is het tijd om de loodgieter te bellen die voor jou de wc zal ontstoppen. De loodgieter beschikt over gespecialiseerde apparatuur en kan met een camera zoeken naar de oorzaak van de verstopping of kan met een hoge druk de prop wegspuiten.