Onze andere webshops

Waar wordt toiletpapier van gemaakt?

woensdag 3 juli 2024 | Geschatte leestijd: 5 minuten

"

Toiletpapier is een alledaags product waar we vaak niet bij stilstaan, totdat het op is. Om over toiletpapier na te denken, moet u tijd hebben. En tijd hebben we vooral wanneer we op het toilet zitten. Neem er dan gerust even de verpakking van het toiletpapier bij en ga na welke ""ingrediënten"" het bevat. Heel vaak zult u lezen dat het wc-papier is gemaakt van houtpulp, eventueel afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen. Toch kan toiletpapier ook van andere grondstoffen worden gemaakt.

Houtpulp

Traditioneel wordt toiletpapier gemaakt van houtpulp. Dit wil zeggen dat het maken van traditioneel toiletpapier begint bij het kappen van bomen. De houtvezels worden vervolgens mechanisch en/of chemisch verwerkt om er pulp van te maken. Deze pulp wordt gebleekt en daarna gedroogd, waarna het tot dunne vellen toiletpapier wordt geperst.

Toiletpapier van houtpulp biedt verschillende voordelen. Het is sterk en absorberend, wat het ideaal maakt voor wc-papier. Onder meer het Page toiletpapier maakt gebruik van hoogwaardige houtpulp om de zachte en sterke eigenschappen te garanderen. Het nadeel van dit type wc-papier is dat de productie van houtpulp bijdraagt aan ontbossing en een aanzienlijke hoeveelheid water en energie vergt. Het is dus niet zo goed voor het milieu. Sommige producenten van toiletpapier maken daarom gebruik van FSC-gecertificeerde grondstoffen. Dit wil zeggen dat de bossen duurzaam worden beheerd en dat gekapte bomen weer worden vervangen. Toch is ook hier kritiek op, omdat oude bomen met veel CO2 in de stam door jonge bomen worden vervangen.

Oude papiervezels

Een milieuvriendelijker alternatief voor toiletpapier op basis van nieuwe houtpulp is het gebruik van gerecyclede papiervezels. Dit proces begint met het verzamelen van oud papier, bijvoorbeeld kranten en kantoorpapier, dat vervolgens wordt gereinigd en verwerkt tot pulp. Deze gerecyclede pulp wordt opnieuw gedroogd en geperst om wc-papier te maken.

Het gebruik van oude papiervezels heeft als grote voordeel dat het helpt bij het verminderen van afval en de vraag naar nieuw hout. Dit maakt het een duurzamer alternatief. Bovendien is het productieproces van gerecycled toiletpapier minder energie-intensief. Echter, gerecyclede vezels kunnen korter en minder sterk zijn, wat soms resulteert in een iets ruwere textuur. Dit valt vooral op in vergelijking met toiletpapier van pure houtpulp. Bovendien heeft gerecycled wc-papier vaak een afwijkende kleur, wat consumenten niet zo waarderen. Het bleken van dit toiletpapier is een oplossing, maar is natuurlijk ook weer minder goed voor het milieu. Ook wc-papier op basis van houtpulp, waarbij milieuoverwegingen voor de consument vaak minder belangrijk zijn, wordt overigens vaak gebleekt.

Bamboe

Een opkomend materiaal voor toiletpapier is bamboe. Bamboe toiletpapier wordt vooral populairder vanwege zijn duurzame eigenschappen. Bamboe groeit snel en kan tot 30 keer meer materiaal per hectare produceren dan traditionele bomen. Het productieproces van bamboe wc-papier begint met het oogsten van de bamboe, wat vervolgens wordt verwerkt tot pulp en uiteindelijk tot wc-papier.

Bamboe toiletpapier biedt verschillende voordelen. Het is sterk, zacht en biologisch afbreekbaar, waardoor het een uitstekende keuze is. Bovendien vereist de teelt van bamboe minder water en pesticiden, wat het milieuvriendelijker maakt. Doordat bamboe toiletpapier nog relatief nieuw is, is het meestal wel iets duurder dan traditioneel toiletpapier.

Tarwestro

Een ander innovatief materiaal voor het maken van duurzaam toiletpapier is tarwestro, een bijproduct van de tarweoogst. In plaats van te worden verbrand of weggegooid, kan tarwestro worden verwerkt tot pulp voor wc-papier. De tarwepulp wordt dan geperst en verwerkt tot toiletpapier. Het gebruik van tarwestro heeft het voordeel dat men een afvalproduct hergebruikt, wat helpt bij het verminderen van landbouwafval. Daarnaast is het productieproces van tarwestro-pulp minder belastend voor het milieu dan dat van houtpulp. In de praktijk kan wc-papier van tarwestro iets minder zacht aanvoelen dan wc-papier van traditionele houtpulp. Desondanks biedt het een duurzaam alternatief dat perfect past in een milieubewust huishouden.

Toevoegingen aan toiletpapier

Soms voegt men nog extra stoffen toe aan het toiletpapier. Het gaat dan bijvoorbeeld om lijm om de verschillende lagen te verlijmen. Ook kan men geur en bleekmiddel toevoegen om de geur en de kleur te beïnvloeden. Bij vochtig toiletpapier zal men het wc-papier doordrenken met een vochtige oplossing.

Bij het Page Compleet Schoon Vochtig Toiletpapier, een goed voorbeeld, voegt men diverse stoffen toe die maar moeilijk uit te spreken zijn. Dit is ook het geval bij veel andere soorten vochtig toiletpapier. Het gaat om onder meer propyleenglycol (een vochtinbrengende stof om de huid te hydrateren), natriumcitraat (een middel om de pH-waarde te regelen), natriumbenzoaat (een conserveermiddel) en α-tocoferylacetaat (een antioxidant, goed voor de huidverzorging). Dergelijk vochtig toiletpapier biedt extra comfort en hygiëne, maar vergt ook extra ingrediënten. Hierdoor is de ecologische impact ook groter.

"