Onze andere webshops

Keuzehulp: hoe kies je de beste poetsdoek voor jouw reinigingsopdracht?

donderdag 27 september 2018 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Het preventief reinigen van de werkplek, de machines en de sanitaire omgeving moet zowel de veiligheid als de hygiëne ten goede komen. Iedere omgeving vergt echter een andere aanpak. Ook andere poetsdoeken zullen zich keer op keer opdringen. Om het reinigingsproces efficiënt te laten verlopen, geven we aan wanneer welke poetsdoeken een goede keuze zijn. Hierbij hebben we aandacht voor een breed aantal toepassingsgebieden.

Antibacteriële poetsdoeken

Antibacteriële poetsdoeken werden steeds dermatologisch getest en zijn ideaal voor de reiniging van vervuilde omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan ovens of frituurapparaten. Voorwaarde is dan wel dat de poetsdoeken en de gebruikte reinigingsmaterialen ook geschikt zijn voor onrechtstreeks contact met voedsel. Ook voor het verwijderen van olie, vet, verf en vuil zijn deze antibacteriële poetsdoeken een echte aanrader. Ze kunnen overigens op bijna alle oppervlakken gebruikt worden en zijn eveneens geschikt voor de reiniging van de meeste gereedschappen.

Synthetische aborptiedoeken

De synthethische aborptiedoeken bestaan meestal uit hydrofobe materialen die waterafstotend werken. Daarom worden ze ook veelvuldig gebruikt bij lekkages uit industriële machines. De absorptiedoeken kunnen echter ook dienst doen in hygiënische omgevingen. Zo voorkomen deze doeken pluisvorming. Niet onbelangrijk in omgevingen waar bijvoorbeeld voedsel verwerkt wordt. In rechtstreeks of onrechtstreeks contact met voedingsproducten komen deze doeken echter beter niet. Ter absorptie van olie zijn ze dan wel weer welgekomen gasten.

Gaat het om de absorptie van olie tijdens werkzaamheden aan een machine? Dan kan je ook kiezen voor de goedkope witte poetsdoeken. Niet alleen hebben ook zij een ruim absorberend vermogen, bovendien helpt hun witte kleur ook bij het opsporen van de locatie van een lekkage.

Microvezeldoek

Microvezeldoeken zijn geschikt voor de reiniging van een ruim aantal oppervlakken en laten zich kenmerken door hun grote vocht- en vuilopname. Eveneens kunnen deze poetsdoeken herhaaldelijk gebruikt worden en zijn ze compatibel met een groot aantal reinigingsmiddelen. In de praktijk zien we ze vaak terugkomen in keukens, uiteraard enkel indien ze voldoen aan de HACCP-voorwaarden.

Non woven (industriële) werkdoek

De non woven poetsdoeken hebben een sterke textuur en goed absorberende eigenschappen. Ze kunnen dan ook gebruikt worden in combinatie met de meeste reinigings- en oplosmiddelen. Deze poetsdoeken zijn eveneens geschikt voor gebruik in krappe ruimtes en ter reiniging van fijne onderdelen. Uiteraard laten ze geen krassen achter, waardoor ze ook op krasgevoelige oppervlakken dienst kunnen doen.

Thee- en vaatdoeken

Deze poetsdoeken zullen we voornamelijk in de keukenomgeving aantreffen. Theedoeken bestaan meestal uit katoen of linnen en worden gebruikt om de afgewassen vaat hygiënisch af te drogen. Vaak hebben ze een leuk en aangenaam design, hoewel dat geen verplichting hoeft te zijn. Vaatdoeken worden dan weer gebruikt voor zowel de natte als de droge reiniging. Ze kunnen gebruikt worden voor het wassen van de vaat maar evenzeer voor het reinigen van keukenoppervlakken. Voldoende doeken voorzien is hier wel de boodschap: ze worden al snel een verzamelpunt voor allerhande bacteriën.