Onze andere webshops

Drie tips voor het ontkalken van jouw sanitair

dinsdag 4 juni 2019 | Geschatte leestijd: 1 minuten

Kalkaanslag kan de kracht van jouw sanitair aantasten. Niet alleen zorgt het voor esthetische schade aan jouw sanitair, bovendien kunnen zelfs jouw leidingen dichtslibben. Het tijdig ontkalken van het toilet, kranen, leidingen, boilers en wastafels is dan ook cruciaal om problemen aan jouw sanitair te voorkomen. Maar daarvoor heb je natuurlijk een goede ontkalker nodig. Hoe je zo’n ontkalker moet gebruiken voor verschillende toepassingen? Dat lees je in onderstaande drie tips voor het gebruik van een ontkalker in jouw sanitair.

# 1. Gebruik van ontkalker voor het toilet

Het gebruik van een ontkalker op het toilet is misschien nog het eenvoudigst. Sommigen gebruiken gewoon baking soda, cola of zelfs schoonmaakazijn. Maar een ontkalker klaart de klus natuurlijk veel eenvoudiger. Hoe dan ook is het belangrijk om de instructies die op de fles zijn weergegeven, goed op te volgen. Over het algemeen dien je de ontkalker goed in het toilet te verspreiden, het goed in te borstelen (vergeet de randen van het toilet niet), het even in te laten trekken en hardnekkige aanslag eventueel met een schuursponsje te bevechten.

# 2. Ontkalker voor ontkalken van een kraan

Een druppelende kraan heeft een aantal mogelijke oorzaken. In gebieden met hard water zijn dergelijke problemen aan het sanitair vaak het gevolg van kalkophoping. Om de kraan te ontkalken dien je het eindstuk los te maken en het in een bakje met ontkalker te leggen. Vergeet de kalkaanslaag op de kraanonderdelen ook niet te verwijderen en daarvoor het binnenwerk los te schroeven. Helpt het niet? Dan ligt de oorzaak misschien toch elders. Vaak is het een goed idee om een nieuwe pakking aan te brengen in het kraanhuis.

# 3. Sanitair ontkalken is specialistenwerk

Het aanbrengen van een ontkalker op zichtbare oppervlakken is kinderspel. Ook het gebruik van een ontkalker voor het ontkalken van een toilet of misschien zelfs een kraan, lukt vast wel nog. Toch is ontkalken vaak specialistenwerk, zeker indien het gaat over verwarmingselementen zoals boilers. Twijfel je? Laat de werkzaamheden dan uitvoeren door een specialist. Zo beschadig je jouw dure toestellen niet.