Onze andere webshops

10 tips voor de voorjaarsschoonmaak

woensdag 20 maart 2024 | Geschatte leestijd: 5 minuten

"

Met de komst van het voorjaar en de eerste warme zonnestralen ontwaakt niet alleen de natuur uit haar winterslaap, maar ook de drang om ons huis een grondige schoonmaakbeurt te geven. Het voorjaar is ideaal voor een grote voorjaarsschoonmaak, omdat het nieuwe seizoen zorgt voor nieuwe energie en motivatie. De ruiten kunnen opnieuw worden geopend en we zijn klaar voor de langere en lichtrijke dagen die komen.

1. Plan de schoonmaak

Begin uw voorjaarsschoonmaak met een goed plan. Maak een lijst van alle ruimtes die aandacht nodig hebben en verdeel de taken over meerdere dagen. Zo voorkomt u dat u overweldigd raakt en kunt u elke ruimte de aandacht geven die het verdient. Gebruik deze gelegenheid ook om de benodigde schoonmaakmiddelen en -materialen te controleren en aan te vullen waar nodig.

2. Ontdoe u van onnodige spullen

De voorjaarsschoonmaak is het perfecte moment om spullen weg te gooien of weg te geven. Doorloop uw huis en verzamel items die u niet langer nodig heeft of gebruikt. Dat zorgt toch maar gewoon voor rommel! Doneer wat nog goed is en recycle wat kapot is. Dit maakt het schoonmaken makkelijker en uw huis zal na de voorjaarsschoonmaak extra ruim en georganiseerd aanvoelen.

3. Focus op de ramen

Na de donkere wintermaanden verdienen uw ramen extra aandacht om het zonlicht optimaal binnen te laten. Gebruik een glasreiniger en microvezeldoeken voor een streeploos resultaat. Vergeet niet om tijdens de voorjaarsschoonmaak zowel de binnen- als de buitenkant van de ramen schoon te maken voor het beste effect. Hoge ramen die u niet zo eenvoudig kunt bereiken, kunt u schoonmaken met behulp van een wisser die u op een telescoopsteel dient te bevestigen.

4. Diepe reiniging van vloeren en tapijten

Vloeren en tapijten kunnen veel stof en vuil verzamelen. Gebruik daarom een krachtige stofzuiger en een stoomreiniger voor tapijten om diep ingetrokken vuil te verwijderen. Voor harde vloeren kunt u een speciale vloerreiniger gebruiken die past bij het type vloer dat u heeft. Dit laatste is wel belangrijk, want niet elke vloerreiniger is voor iedere vloer geschikt. Bij houten vloeren kan dit ook het ideale moment zijn om een extra beschermlaag aan te brengen.

5. Verfris uw keuken

De keuken is vaak het hart van het huis en vereist speciale aandacht. Reinig de koelkast, oven en andere apparaten grondig met geschikte reinigingsmiddelen voor in de keuken. Zeker bij vetaanslag is het gebruik van een goede ontvetter of een gespecialiseerd schoonmaakmiddel, zoals een oven- en grillreiniger, aan te raden. Vergeet niet de kastjes van binnen en van buiten schoon te maken en organiseer uw kruiden en keukengerei opnieuw.

6. Neem het sanitair onder handen

Kalkaanslag en schimmel kunnen een probleem zijn in badkamers. Gelukkig kunt u dit eenvoudig onder handen nemen indien u over de juiste schoonmaakmiddelen beschikt. Gebruik ontkalkers en schimmelverwijderaars om uw badkamer grondig te reinigen. Dit zorgt niet alleen voor een schone uitstraling, maar ook voor een gezondere omgeving. Bovendien voorkomt u op deze manier nare geurtjes. Indien u tijdens de voorjaarsschoonmaak ook nog eens een luchtverfrisser plaatst, hoeft u dergelijke geurtjes al helemaal niet meer te vrezen.

7. Pak de slaapkamers aan

Wissel het winterbeddengoed om voor lichtere voorjaarsvarianten en maak gebruik van dit moment om matrassen te luchten en te draaien. De voorjaarsschoonmaak is ook een goed moment om kledingkasten uit te mesten en de seizoenskleding te wisselen. Bij het wassen van het beddengoed is het belangrijk om de juiste wasmiddelen te gebruiken. Controleer zeker op welke temperatuur het textiel mag worden gewassen.

8. Vergeet de buitenruimtes niet

De buitenkanten van huizen en de buitenruimtes, zoals de balkons en terrassen, hebben ook een opfrisbeurt nodig. Het is niet ongewoon dat groene aanslag en mos het heeft overgenomen. Gebruik een hogedrukspuit voor harde oppervlakken en speciale reinigers voor buitenmeubilair.

9. Zorg voor goede ventilatie

Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het belangrijk om uw huis goed te ventileren. Dit helpt niet alleen om stof en schoonmaakmiddeldampen te verdrijven, maar het brengt ook de frisse voorjaarslucht naar binnen. Wacht daarom op een droge en zonnige dag om schoon te maken en gooi meteen de ruiten open!

10. Maak schoonmaken leuk

Zet uw favoriete muziek op en maak van het schoonmaken een leuke activiteit. Betrek, indien mogelijk, het hele gezin bij de voorjaarsschoonmaak. Door het samen te doen, wordt de last lichter en is het sneller klaar. Maak daarnaast gebruik van ergonomische schoonmaakmaterialen die het werk verlichten en de rug sparen, bijvoorbeeld koppelriemen en accessoires of een werkwagen die u eenvoudig kunt verplaatsen.

"